Kategoriarkiv: Abizzale

lotito-report-gabanelli1

Claudio Lotito – belägrad från alla sidor – från Camorran till Chinaglia

Mondragone är en liten kommun med 25 000 invånare som tillhör Casertaprovinsen. Bara ett stenkast från Napolis träningsanläggning i grannkommunen Castelvoulturno, precis vid gränsen till Mondragone ligger Giuseppe Dianas relativt lilla gaspåfyllningsföretag – Diana Gas.

Mondragone är har ett vackert landskap med sandstränder och lågt växande buskar som snårigt fyller utrymmena under de enorma tall-liknande träden och deras gigantiska kottar. Överallt i kommunen pågår det dagliga arbetet med den bördiga jorden. Bufflarna betar och stampar omkring i väntan på att deras mjölk ska bli till världens bästa mozzarella. Jordbruksmarken är oändlig och de leriga och växtrika fälten bryter vyn bara precis innan stadens lilla kärna breder ut sig. Mondragone är i mångt och mycket nidbilden av den lilla Casertanska kommunen- och innanför den bildens ramar ryms även Camorran – och som det skall visa sig – ett häpnadsväckande försök att på allvar slå sig in i Il Calcio.

Giuseppe hade i slutet på 2004 börjat fått snurr på businessen och var en välkänd entreprenör i regionen. Vad de allra flesta inte visste (eller så valde de att se åt ett annat håll) var att nästan alla av Giuseppes tillgångar och företag användes av den lokala camorran, som i folkmun kallas för ”i casalesi”, för att tvätta pengar. Skapa ärliga siffror på ärliga bankkonton från stora och smutsiga högar av lika smutsigt tjänade kontanter var det Giuseppe var allra bästa på. Casaleserna hade anförtrott Giuseppe enorma summor pengar.  En utredning från Neapels antimaffiapolis pekar på att Diana som mest förvaltade 130 miljoner euro av Casalesernas pengar. Utan att veta om det är Giuseppe under konstant bevakning från den Kampanska antimaffiaenheten. En omfattande utredning fortgår i största möjliga hemlighet där utredare från både Kampanien och Rom ingår.

Det är när utredarna kommer över avlyssningar mellan Giuseppe Diana och många av huvudstadens mest framträdande affärsmän som il Calcio kommer in i bilden. Av samtalen framgår det att Diana har 24 miljoner Euro undangömda i Ungern i väntan på att investeras eller tvättas. Med en så pass stor summa pengar är investeringsmöjligheterna i princip oändliga – men Giuseppe och pengarnas riktiga ägare, Casaleserna har redan sin idé spikad. Det är fotbollen de vill in i. Mer specifikt SS Lazio som relativt nyligen tagits över av Claudio Lotito. Den första kontakten tas då Giuseppe Diana får till ett möte med Claudio Lotito. Lazio har kvalificerat sig för Champions League och Giuseppe erbjuder Lotito att köpa upp den tomma sponsorsplatsen på Lazios ljusblåa klubbdräkt. För så mycket som fem miljoner euro vill Giuseppe säkerställa att hans Diana Gas blir Lazios huvudsponsor under kommande europasejour. Claudio Lotito blir direkt misstänksam. Vad kan ett litet gasföretag med bara ett fåtal anläggningar och kontor, varav samtliga i Kampanien, tjäna på att erbjuda ett av de mest lukrativa sponsoravtal italiensk fotboll sett på mycket länge?

Lotito är en slipad affärsman och inser att han gör sig bäst i att hålla den tillsynes outtröttlige affärsmannen från Mondragone på så långt avstånd som möjligt. Lotito’s avslag påverkar inte Giuseppe speciellt mycket. Han vänder sig direkt till plan b. Målet att ta sig in i – och så småningom att helt ta över Lazio – är fortfarande inom räckhåll.

På andra sidan atlanten i Naples, Florida, sitter Giorgio Chinaglia och njuter av solen och ålderdomen. Giorgio föddes i Toscana men emigrerade tillsammans med sin familj som ung till Wales. Men via fotbollen skulle Giorgio hitta hem till Italien och såsmåningom Rom och SS Lazio där han idag är en av klubbens största legender tack vare scudetton 73/74. Efter över två hundra matcher för Lazio lämnar Giorgio Rom för New York Cosmos och en chans att spela bredvid Pelé och Beckenbauer.

Giuseppe byter nu taktik. Från ursprungsidén att nästla sig in bredvid Lotito vill han nu med full kraft köra över honom. Han börjar bygga sitt lag. Till sin hjälp tar han Carlo Di Cosimo, en affärsman och advokat med mångårig erfarenhet av vad som av utredarna beskrivs som ”il calcio-business capitolino” – huvudstadens fotbolls business. Tillsammans med Di Cosimo’s kontaker inom affärsvärlden börjar snaran om en än så länge ovetande Lotito så sakteliga dras åt. Den slutgiltiga nådastöten måste dock komma inifrån. Diana och Di Cosimo vet om att Lotito hamnat bråk med stora delar av Laziofansen i Curva Nord. Där supportergruppen irriducibili under forne presidenten Cragnotti kunde gotta sig åt allt från gratisbiljetter till rätten att träffa spelare och klubbledning, ja till och med att vara med att ta beslut på högsta klubbnivå – så demolerade Lotito supportrarnas makt tämligen omedelbart. Med supportrarna på krigsstigen behövde Diana nu bara sin hänförare, en flaggbärare, en legend, en bandiera – Giorgio Chinaglia.

Diana utger sig för att vara den ärliga affärsman han till ytan faktiskt ger skenet av att vara. Giorgio blir självklart intresserad av Giuseppes projekt för hans älskade Lazio. Tillsammans med Chinaglia sätter Diana bollen i rullning. Då Lazio är ett börsnoterat bolag så är det på aktiekursen de först riktar in sig för att driva bort Lotito. Via falska rykten och nyheter om en ny ägarkonstellation där den legendariske Chinaglia går i spetsen börjar SS Lazios aktiekurs att svänga kraftigt. Samtidigt haglar förfrågningar om att köpa klubben in från affärmän i Di Cosimos kontaktnät. Pengarna som är tänkta att betala för Lazio finns nu helt plötsligt i ett ungerskt bolag. I Curva Nord på Stadio Olimpico så är bara tanken på att Lotito kan ersättas av Chinaglia enormt hägrande. Protesterna mot Lotito eskalerar trots att klubben går bra i ligaspelet.

Hade det inte varit för den pågående utredningen som nu hade blivit så omfattande att det var dags att slå till mot Giuseppe Diana och hans kompanjoner – så hade förmodligen Lazio haft en annan president idag.

Chinaglia delges misstanke om samröre med den organiserade brottsligheten, försök till pengatvätt samt manipulation av börsen. Då han hela tiden har agerat ifrån sitt hem i Amerika, plus det faktum att han sedan länge är amerikansk medborgare, gör att han undviker att arresteras då är det omöjligt att få honom utlämnad.

Giuseppe Diana försvinner omedelbart, tillsammans med honom försvann också miljontals euro av Casalesernas pengar. Han har än idag inte lokaliserats. Di Cosimo bötfälls med 4,2 miljoner euro för sin inblandning i Dianas smutsiga affärer. Chinaglia avlider till följd av en hjärtinfarkt den första april, i år, 2012. Misstankarna mot honom, samt ordern att gripa honom, låg kvar hos polisen fram till hans sista andetag.

Claudio Lotito visade sig vara en otroligt envis och orädd affärsman och president. En post han fortfarande innehar idag. Huruvida han i längden hade klarat av att stå emot Diana’s oändliga plånbok, Di Cosimo’s maktfulla affärskontakter, Chinaglia’s legendstatus samt hela Curva Nord’s blitzkrieg är något vi aldrig lär få reda på. Det italienska rättsväsendet kan ha varit det som räddade Lotito’s presidentpost.

Eller så har vi alla underskattat Claudio och hans städfirma.

/Abizzo

IMG_3753

Il Centro Sportivo Paradiso – det för evigt förlorade paradiset

Det är en mulen höstdag i Neapel. Längs gatan har min farbror Vincenzo precis parkerat sin vita och kantstötta Renault. Det regnar inte, men kondensen känns i luften och molnen hänger tunga över hustaken och gatorna med den spruckna asfalten.  Jag är elva år gammal och precis så entusiastisk som den unga åldern antyder. Vi ska snart sätta oss i bilen och åka och se Napoli träna. Jag ska äntligen få se Stefan Schwoch och de andra spelarna i det Napoli, som samma säsong – under Walter Novellinos styre – kommer ta klivet upp i Serie A.

Träningsanläggningen ligger i kvarteret Soccavo, precis norr om Fuorigrotta, där Stadio San Paolo står stadigt. I slutet av Via Vicinale Paradiso uppenbarar sig en stor blåmålad järngrind. Bakom den där grinden och de enormt höga murarna ligger det – Il Centro Sportivo Paradiso – Napoli’s högkvarter sedan 1977. Utanför grinden är det fullt med folk och trots att farbror Vincenzos Renault är långt ifrån stor så är det med nöd och näppe han hittar en ledig yta att parkera på mellan de tätt stående bostadshusen. Grinden har nu rört sig åt sidan och välpolerade bilar anländer och försvinner in bakom muren. Många av rutorna är tonade så det är svårt att urskilja vem som sitter bakom ratten på de bilar som bestämt susar förbi. Bland de sista bilarna som dyker upp är en svart Mercedes.

- ”Titta där, Antonio!” – säger min farbror. Jag försöker göra mig så lång det bara går och genom glasrutan på bilen ser jag en äldre herre.  – ”Det där, Anto’, var Carlo Iuliano, presschefen, han är tillsammans med massören Salvatore Carmando den enda som är kvar från eran med Maradona”.

Från det år Napoli flyttade sitt operativa- och sportsliga säte till Soccavo skulle det dröja tio år innan den första titeln, Scudetton 1987, erövrades. En titel och en ligaseger som Neapel och hela södra Italien hade väntat på i närmare ett sekel. Tio år där allt som berörde SSC Napoli planerades och utfördes från innandömet på Centro Sportivo Paradiso – och jag skulle äntligen få ta en titt bakom kulissen.

Direkt till vänster sitter portvakten i sin lilla vita kur och röker en cigarett, han välkomnar mig, min farbror och ytterligare ett tiotal personer till som genom kontakters kontakter lyckats få tillgång till träningen. Gräset på planen är trots avsaknaden av solsken bedårande grönt och välklippt. Det är ingen stor anläggning, en fullstor plan samt en mindre längre bort i ena hörnet av den ringmur som omgärdar oss.  På ena långsidan breder en läktare med röda och blåa plaststolar ut sig. Där bakom de välansade växterna och träden skymtar också huvudkontoret och byggnaden där några av spelarna övernattar tills en egen bostad har ordnats. Nere i foajén står ett mäktigt biljardbord på den mörkblåa golvmattan. Halva väggen är prydd i en vacker mörk träpanel.

Vi följde träningen från läktaren under en dryg timme. Ovanstående är det jag kan komma ihåg från mitt första besök på Centro Sportivo Paradiso.

Det var inget utöver det vanliga. En enkel anläggning som fyllde de behov som en fotbollsklubb under den här perioden krävde. Jag minns känslan av att gå på samma mark som där det där Napoli som vann. Där det Napoli som jag fått se om och om igen på VHS, spenderade varje dag, tränade, formades och sammansvetsades. Trots att tio år hade passerat sedan dess var det svårt att inte svepas in i den där magin, att föreställa sig Diego, Alemao, Careca och de andra vandra fram och tillbaka mellan omklädningsrummen och planen.

Det jag inte visste då var att bara dryga fyra år senare skulle allt krackelera. Ett oundvikligt sönderfall som likt en magmakammare hade legat och jäst i tio års tid. Baksmällan som ärvdes från de framgångsrika åren med Maradona var enorm. För att hålla sig flytande blev Napoli så sakteliga tvungna att göra sig av med den ena kvalitetsspelaren efter den andra. Ciro Ferrara och Fabio Cannavaro vara två av dessa. Pengarna från försäljningarna möjliggjorde att Napoli åtminstone finansiellt – kunde leva vidare några säsonger till.

År 2004 tar det stopp. Trycket i den där kammaren är inte längre hanterbart. Efter misslyckade intåg av nya presidenter som Salvatore Naldi och Giorgio Corbelli står Napoli utan en stark ledare och framför allt utan pengar. Obetalda skulder på uppemot €64 M deklarerar konkursförvaltaren Nicola Rascio lågmält, samtidigt som han sakligt förklarar att ”la Societá Sportiva Calcio Napoli non c`e piú”.

Åklagarmyndigheten i Neapel startar en utredning gällande ekonomisk brottslighet, förskingring och olaglig konkurs. Det ingen riktigt hade kunna föreställa sig var att just den utredningen blev startskottet till det som snabbt skulle bli ett ovärdigt och makabert slut för il Centro Sportivo Paradiso. Finanspolisen bryter upp låset till den enorma blåa porten där jag för knappt fyra år tidigare stod och väntade på att bli insläppt. Datorer, pärmar och mappar beslagtas från samtliga kontor på anläggningen.

När man lämnar området står porten på glänt. Ett misstag som skulle visa sig ödesdigert.

IMG_3726

Det har idag gått nästan 15 år sedan jag för första och enda gången besökte il Centro Sportivo Paradiso. Tio år har passerat sedan låsen klipptes och utredningen startade. För tre år sedan, 2010, dömdes tillslut Corbelli och Ferlaino för en rad oegentligeter i samband med konkursen 2004.

Där och då slutade den korta men smärtsamma versionen om Napolis förfall och det som sedan skulle bli De Laurentiis korståg tillbaka till någon form av forna glas. Men någonstans på vägen glömdes historien bort och il Centro Sportivo Paradiso hamnade i ett slags limbo mellan Giorgio Corbelli’s paraplyföretag och en nystartad förening som i så stor mån som möjligt hade för avsikt att klippa banden med det där ”gamla Napoli”.

Igår bestämde jag mig för att åter ta mig till Soccavo och den där frälsta och mytomspunna träningsanläggningen – och det är med sorg i hjärtat jag måste berätta att det som en gång kallades för ”il paradiso” – paradiset – idag inte är något annat än ett skändat inferno.

IMG_3739

Den vita kuren där portvakten satt och rökte är oigenkännlig, någon har med stora bokstäver klottrat ”non entrare” – gå ej in. Så här i efterhand kanske jag borde ha lyssnat till den uppmaningen. Skyddat de minnesbilder av ett Napoli som inte längre finns. Behållit synen av en plats där heligheten och historien kallt lämnats åt sitt oförsvarade öde.

IMG_3772

Naturen har våldsamt och skoningslöst, åter tagit anspråk på den mark och jord som en gång manipulerats för att passa ett högre syfte. Inuti omklädningsrummen är förstörelsen total, kablar och rör har slitits loss för att inbringa något öre i skrotpeng. Spåren av missbrukare ligger tydliga på de spruckna kakelgolven. I ett av rummen finns det fortfarande rester av tidningsurklipp, andra artiklar och bilder på väggen. Som ett förlorat altare. Det mesta av bilderna och tidningarna är sönderrivna och askan yr runt i luften som ett levande spår från när de brändes av inkräktare som troligtvis behövde värme.
IMG_3740
Några av bilderna och texterna går fortfarande, likt hieroglyfer, att tyda. Det är material ändå från slutet av 70-talet och tiden med Beppe Savoldi till de sista andetagen i slutet på säsongen 03/04 med Dionigi, Vidigal och Montervino. Det är en skrämmande känsla att vandra omkring i ruinerna av det som under ett par säsonger var Italiens och ett av Europas allra bästa fotbollslag. Det är inte utan att man blir påmind om hur skört det verkligen kan vara där uppe på toppen av världen.  En bit in i byggnaden ligger det som är kvar av duscharna, i ena hörnet står ett naket och torrlagt bubbelbad och jag kommer på mig själv att le när jag föreställer mig Diego och de andra sjunka ner i det ångande och bubblande vattnet. Det slår mig där och då att Maradona här – innanför paradisets murar – troligtvis spenderat mer tid under sin fotbollskarriär än någon annanstans.
IMG_3737
Passagen som leder från omklädningsbyggnaden till kontorsbyggnaden är så igenvuxen att jag blir tvungen att krypa igenom ett hål i buskaget. De stora träden och växtligheten har helt tagit över fasaden framför byggnaderna och skylten med Napoli’s namn och logga är knappt synbar genom de mörkgröna bladen.

IMG_3751

Det har brunnit inuti foajén där jag minns att biljardbordet en gång stod. Den blåa golvmattan är i någorlunda bättre skick än taket och på väggarna är träpanelen märkligt oförstörd. Trappan som leder upp till övervåningen där nyanlända spelare inkvarterades har tappat all puts och armeringen hänger från underredet som en tydlig varning.

IMG_3758

Varje rum har sin egen toalett och överblickar den igenvuxna träningsplanen och de solblekta plaststolarna. I slutet av korridoren ligger några kontor, på golvet en officiell matchkalender från Lega Calcio. Säsongen är 1996/97.

IMG_3749

Innan jag lämnar il Centro Sportivo Paradiso så sätter jag mig ner på en av de stolar som fortfarande inte angripits av vassa buskar som tränger upp igenom asfalten och lättbetongen. Jag reflekterar över tragiken i det jag nyss bevittnat. Att en så tydlig del av Napolis historia har förvaltats på ett ovärdigt och ledsamt sätt. Samtidigt så är det tyvärr inte förvånande då den Italienska klubbägarstrukturen inte är starkare än den styrande presidenten.

IMG_3764

När la Societá Sportiva Calcio Napoli föll – föll även il Centro Sportivo Paradiso. I uppbyggnadsprocessen av det nya Napoli var man allt för koncentrerade på framtiden, för att sätta sig ner, och försöka rädda ett rostigt arv från en förfluten era.

Det kommer aldrig mer bubbla i badkaret där Maradona en gång kopplade av. Ingen ny tränare kommer någonsin att sätta ut koner på den plan där mästare som Bianchi, Bigon och Lippi grubblat taktik. I korridorerna och rummen där Allodi, Marino, Iuliano och Moggi smed planer kommer lyset aldrig mer att tändas. I receptionen under Napoli’s stolta emblem kommer ingen att hälsas välkommen.

IMG_3760

Il Centro Sportivo Paradiso är för evigt förlorat, när himlen förvandlades till skärselden blev inget utöver ruinerna kvar. När templet och artefakterna nu är borta är det bara minnena som kommer att bestå. Illusioner och påminnelser om det stora och framgångsrika Napoli som under en helig period styrdes från det där paradiset bakom muren.

En epok vars hem förtjänade ett annat öde.

IMG_3762

/Abizzo

ss18

Superstrada 18 – verso Nocera – Hållplats Torre Annunziata, Savoia och Giraud x4

En snabb sondering i kartboken visar att det är drygt 33 km mellan Barra i de sydöstra delarna av Neapel och Nocera Inferiore i skuggan av den mäktiga Sorrentiska halvön. Drygt tre mil av kullerstensgator, enkelriktade vägar och infernaliska korsningar. Det är en väg som – i ordning – passerar San Giovanni a Teduccio, San Giorgio a Cremano, Portici, Ercolano, Torre del Greco, Torre Annunziata, Pompei, Scafati, Angri, Pagani för att slutligen vika av vid Nocera Inferiore. SuperStrada Nazionale 18 heter den och bortsett från underlaget är den inget annat än; Super!

Jag tankar min Piaggio Liberty full och ger mig iväg. Nocerina ska ta emot Catanzaro hemma på Stadio San Fransesco d’Assisi. Ett gångbart derby del sud om något. De tre milen tar så när som på två timmar att avverka. Det är en krånglig väg superstradan, i Torre Annunziata viker den – oskyltad – av till vänster.

Efter idel felsvängar hittar jag äntligen rätt och passerar enligt en äldre herres beskrivning domstolshuset i Torre Annunziata. Precis bakom den enorma tribunalen med tydligt facistiska arkitektoniska drag så uppenbarar sig Stadio Alfredo Giraud, hemmaplan för A.C Savoia.

800px-Stadio_Giraud_ingresso

En hyllning till Alfredo Giraud som var vice president i det Savoia som 1924 var ytterst nära att vinna Scudetton. Det var slutspel på den tiden och Savoia tog sig hela vägen till finalen där Genoa över två matcher var för starka. Alfredo var i mångt och mycket hela klubben under den här tiden. Hans tre söner. Raffaele, Michele och Giovanni fostrades alla i Savoia innan de testade lyckan i klubbar som Napoli och Cagliari. Men hemlängtan och påtryckningarna från pappa var alltid för stora och gång på gång återvände sönerna hem för att representera sitt Savoia i såväl Serie C som Serie B. Tre säsonger spelade alla tre bröderna tillsammans, från 1930 till 1932 samt säsongen 1938/39.

2013-03-03 12.59.43

Däremellan fanns det alltid någon Giraud som representerade laget och sin far där ute på planen. Efter att Alfredo dragit sig tillbaka och sönerna en efter en lagt skorna på hyllan så började en ond spiral för Savoia som halkade lägre och lägre ner i seriesystemen. Det skulle dröja fram till 1964 innan laget tog sig tillbaka till Serie C och därmed en nationell serie.

I Torre Anninziata är familjen Giraud förevigade genom arenan och de berättelser om de magnifika bröderna som fortfarande till dags datum berättas av såväl unga som äldre på barerna i Torre Annunziata.

Jag sparkar igång min Liberty och fortsätter efter Superstrada 18 mot Nocera Inferiore. Ovetandes om vad som väntar efter vägen.

Super strada 18 osar av calcio och än är det långt till San Fransesco d’Assisi.

Där, utanför den slitna arenan i Nocera, träffade jag halsduksförsäljaren som kämpade mot sina egna demoner.

En historia vi tar en annan gång.

/Abizzo

IMG_2362

En helt vanlig lördag i Castellammare di Stabia – Serie B, Genevier, Daspo, Peroni, Basket femminile e mentalitá

BARRA Tåget från Napoli Centrale är några minuter sent när det anländer Barra. Molnen ovanför Neapel är tunga och märkbart gråa, regnet hänger hotande i luften. Sakta börjar det graffittiprydda Circumvesuviana-tåget röra sig söder ut. Förbi Torre del Greco. Förbi Ercolano och Torre Annunziata. För varje meter tåget rör sig söderut så uppenbarar sig Vesuvius allt mer. Majestätisk och skräckinjagande. Solens strålar har brutit sig igenom molnen och lyser upp vulkanens krater och den bördiga jorden på dess sluttning. Vid foten pågår det kampanska livet som det alltid har gjort. Odlingar och små kultiveringar avlöser varandra utmed rälsen.

Vi kliver av vid Via Nocera. Juve Stabias stadio – Romeo Menti ligger bara några minuter upp för vägen. Det är en och en halv timme kvar till avspark. En och en halv timme till Genevier återvänder till Stabia med sitt nya lag Pro Vercelli. På den lilla piazzan utanför Curva San Marco är det en hel del rörelse. Gult och blått så långt ögat kan nå. Murales av Getingar pryder curvans betong. Det här är Ultras Vespe 1907’s territorium.IMG_2307

Utanför Bar Kico står en ansamling av tjockt klädda och solglasprydda grabbar och dricker Peroni och rödvin från Gragnano. ”No alla Tessera del Tifoso” skanderar inifrån den prestigelösa baren. Jag tar av mig min basker med det lilla Napoliemblemet, lägger den i väskan och går in. Väggarna är prydda av speglar. Längst in rummet sitter en DJ och pumpar musik ur ett enormt högtalarsystem. Vid bardisken kommer så den obligatoriska frågan.

- ”Vem är du?” frågar bartendern. En kort, knubbig och tydligt hetsig snubbe. Han får den korta versionen. ”Napoletano-svedese som är pro all form av calcio i Campania.” Hans fråga har såklart väckt en hel del intresse hos de andra grabbarna med gulblåa getingar på ryggen och halsdukar tvinnade runt nacken. Vi är helt omringade och frågorna kommer från alla håll av den allt mer tajta cirkeln av intresserade Stabiesi. De vill veta allt om fotbollen i Sverige. Om det finns repression från polis, förbund och myndigheter. Om rivaliteter svenska klubbar emellan. Och sedan tiotusenkronorsfrågan; ”Vad tycker ni om la Tessera del Tifoso?” Surret från lokalen avtar. – ”Ha rovinato tutto” förklarar jag. De verkar mer än nöjda med svaret. Vi blir bjudna på öl, limoncello och det där fantastiskt goda, smått bubblande, rödvinet från Gragnano samtidigt som vi sitter och diskuterar hur mycket il calcio har förändrats de senaste åren.

Jag frågar en av grabbarna hur många som brukar se hemmamatcherna på Romeo Menti?

– ”Paradoxalt nog så är det mindre nu när vi är i Serie B. Tv:n har förstört en hel del. I Serie C sänds nästan aldrig matcherna. Det vanliga folket har blivit alltmer bekväma. I C var det fullt nästan varje match, oavsett motstånd.”IMG_2319

Jag går fram till baren för att beställa ännu ett gäng Peroni’s. Den korta och knubbiga mannen är nu betydligt mer avslappnad.

– ”Du vet, egentligen får jag inte ens arbeta här just nu. Jag har en Daspo (avstängning från alla sportsliga arrangemang) som gäller i fyra år. Snart måste jag iväg till Questuran för att skriva under. Varje match – hemma som borta. Tio minuter in i matchen och tio minuter innan matchen är slut. På Rome Menti kommer jag inte in. Här vet alla vem jag är.”

Jag hinner inte ens ställa en följdfråga innan han självmant fortsätter.

- ”Men mot mig har de inte en chans. Vi har en deal med una signora som bor i fastigheten precis bakom distinti. Hennes balkong är de bästa platserna du kan finna. Där står vi – fem stycken diffidati.”

Han visar upp deras banderoll. The Banned Window.

Vi kommer in på Romeo Menti’s distinti tillsammans med en del av grabbarna som valt att stå just här. Det är bara några få minuter till avspark och Curvan är välfylld och högljudd. På uppdrag av direttore Borell var uppdraget att specialstudera Genevier. Som i januari lämnade Juve Stabia för just Pro Vercelli.IMG_2277 Där vi står är uppdraget istället att göra Genevier’s återkomst till Castellammare så obekväm som möjligt. När Pro Vercelli’s laguppställning läses upp så är det helt tyst fram till mittfältarna och nummer två – Gaël Genevier. En stor del av långsidan rusar ner mot stängslet precis vid sidlinjen. ”Merda! Fallito! Scemo! Bastardo! Traditore!” Unga som gamla, kvinnor som barn och äldre herrar. Ingen spar på krutet gentemot den franska mittfältaren.

IMG_2270

Själva spelet än inte speciellt spektakulärt. Tempot är dock relativt högt och Juve Stabia för matchen. Men det är Pro Vercelli som tar ledningen genom ett inte otagbart skott från 40 meter. Fiorentina-lånet Seculin är inte populär på Romeo Menti. Kvitteringen kommer på straff i mitten på den andra halvleken. Med mindre än tio minuter kommer en helt matchavgörande situation. Genevier frispelas från mittfältet och kommer ensam mot Seculin. Utan press från Stabiaförsvarare så slår han bollen några decimeter utanför Seculins högra stolpe. ”Un tiro dalla paura” hör vi runtomkring oss på distiniti’s blågula betongläktare. Paura – rädsla är precis det som sammanfattar Genevier’s återkomst till Castellammare di Stabia. Han rör sig graciöst på innermittfältet. Alltid spelbar och alltid med tanken på nästa spelmoment. Då och då glimrar han till men allt för ofta så fallerar just den där avgörande bollen. På läktaren vill de gärna tro att det är på grund av dem som Genevier inte alls får till det under matchen. Och vem är jag att påstå att de har fel.

IMG_2349

Matchen slutar 1-1 och besöket i Castellammare verkar för min del vara över för den här gången.

Åtminstone var det vad jag trodde. Danilo – som vi träffade på baren frågar om vi inte ska med tillbaka till Kico. Ladda om en timme och sedan följa med ner till Palasport.

– ”Vårt dambasketlag har seriematch om en timme. Division tre. Vi är ett gäng som brukar stötta allt här i Castellammare. Det finns inget viktigare än att stå upp för din stad – oavsett.”

Att snällt avböja finns ju så klart inte. Blir du bjuden på dambasket i Stabia är det bara att följa med på dambasket i Stabia. Ganska enkelt egentligen. Jag såg framför mig en liten grupp grabbar som bara är där för att – just visa att de är där. Det skulle visa sig att jag hade fel. Väldigt mycket fel.IMG_2384

Vi kommer in i baskethallen. En minimal arena. Taket är utgjort av tältmaterial som vilar på halvmåneformade balkar. Det finns tre rader med läktare. Hela åskådardelen kanske rymmer hundra personer. Med tio minuter kvar till uppkast är de allra flesta på plats. På läktaren sitter vanligt folk. Föräldrar, släktingar och andra mer eller mindre intresserade. I ena hörnet står de andra. Gate 69 – med banderoller, en trumma, små flaggor, stora flaggor, politiskt laddade flaggor och en palestinaflagga.IMG_2428 De sjunger hela matchen. Genom varje timeout, quarterpaus och halvtidsvila. Samma grabbar som inte tystnade en enda gång under 90 minuter på Romeo Mento och Curva San Marco. A.S.D Basket Femminile Castellamamre di Stabia vinner med sex poäng mot Maddaloni.

Gate 69 var inte där för att det är ”en kul grej”. Danilo förklarar; – ”Castellammare är vårt hem. Vi stöttar alla som representerar så mycket vi bara kan. Nästa vecka åker vi med två minibussar till Bari för att vara nära våra damer.”

Vi lämnar Palasport tillsammans med grabbarna. ”Liberta per gli Ultrá” ekar i den smala gränden när vi rör oss mot Via Nocera och Circumvesuvianan som åter ska ta oss mot Barra och Napoli.IMG_2375

Att dra någon from av slutsats efter en lördag som denna i Castellammare di Stabia känns både fel och så gott som omöjligt. Förmodligen finns det inte ens högre mening eller ödesladdad vinkling att luta sig emot.

För supportrarna – först på Romeo Menti – och sedan på dambasketen var det en helt vanlig lördag.

En. Helt. Vanlig. Lördag. I Castellamare di Stabia.

Jag fattar ingenting.

/Abizzo