Kategoriarkiv: Aspettando il CaC – omaggio …

Aspettando il CaC – omaggio agli italiani in esilio

Idag firar CaC sitt 50:e avsnitt och gör det med att skicka Borellecce till Paris. Jag kan se honom gå där på Paris gator med nedsänkt huvud i sin vita stickade jättepolo, i tankar om svunna tider då il calcio firade triumfer med sin catenaccio.

Eftersom Borell är tvingad till landsflykt kör vi en omaggio esilio denna vecka och minns andra personaggi som på ett eller annat sätt blivit tvungna att lämna landet.


Dante Alighieri – Gå aldrig emot makten om du inte vet att du kan ta den själv. Dante, Guelfo Bianco och motståndare till påvemakten skickades till Roma där han blev dömd till livstids landsförvisning. Il sommo poeta dog i exil och såg aldrig mer sitt kära Firenze. Hans skugga ligger dock än idag kvar över staden.


Efter Zaccheronis sista tid som tränare i Italien såg det mörkt ut för en fortsatt karriär in patria. Zac blev istället borttvingad. Frågan är dock om han inte har det bättre där han är nu? Jag tror det…


En som garanterat hade det bättre under sin landsflykt var galopphäst-ägaren (minns Tony Bin) och storskurken Luciano Gaucci som spenderade sina år i exil på Dominikanska Republikens vackra stränder.


Benedetto Craxi, Italiens första socialistiska president fick lämna landet och avslutade sina år i Hammamet, Tunisien.

//Wilbacher . fiorentino in esilio