månadsarkiv: januari 2011

Il CaC ragiona

SMS-konversation mellan Borell och Wilbacher med 30 minuter kvar av söndagsmatcherna:

Wilbacher: En halvtimme kvar och man känner lukten av rök från Berrettas bänk ända hit.

Borell: Lukten blir allt starkare.

Wilbacher: En Cellino-övning (ta tillbaka den redan sparkade tränaren) att vänta. Garrat.

Bänken brann upp och Cellino-övningen blev ett faktum strax innan 18. Just nu pyr det i casa Samp. Överlever tuffingen Mihajlovic veckan?

Succede veramente di tutto.

//Il CaC-red

@BorucOfficial

Twitter har blivit populärt även bland fotbollsspelare. Jag har de senaste månaderna lärt mig att engelsktwittrande Giuseppe Rossi gillar NFL och ”naps” runt 4 på eftermiddagen. Man får också ett intryck av att han verkligen trivs där han är.

En annan som uppenbarligen stormtrivs med tillvaron är Zlatan Ibrahimovic som på riktigt kass engelska berättar för sina fans om hur bra Milan är. Det är så kasst skrivet att jag fortfarande är tveksam till att det faktiskt är Zlatans officiella twitter.

En annan stjärna till twittrare är Fiorentinas polska målvakt Artur Boruc, som dock twittrar genom en vän som även sköter hans hemsida. Som twitterbild har han valt en legendarisk pose där han sexigt halvliggande mot en vägg suger i sig ett bloss cigg. Häromdagen twittrade han en bekräftelse till alla undrande fans: ”Yes I smoke. No big deal”. Undrar vad Cavasin skulle ha tyckt om det…

// @Wilbacher

På andra sidan stan

På andra sidan stan (läs Turin) är det desto mer entusiasm.

Konstigt med tanke på hur missnöjda Toros supportrar är med presidente Urbano Cairo. Men, nu slår han till. Hans diesse slår till när il patron äntligen öppnar plånboken. Ingen ”mercatino invernale”, utan istället in med Budel (Brescia), Antenucci (Catania) och Gabionetta (Hortolandia) och riktigt skön mercato. Cairo är också tydlig med att det inte blir något av med försäljningen av Antonio Ogbonna till Napoli.

Denna sköna mercato är tänkt att ta sjätteplacerade Torino till en ny skön värld högre upp i tabellen. Att byta spelsystem från 4-2-3-1 till 4-3-1-2 är en viktig del på väg mot denna nya, sköna värld. Mister Lerda älskar sitt 4-2-3-1, men får det inte att fungera i Torino. Kreativiteten har varit för liten på det centrala mittfältet, kantspelet har aldrig tagit fart på allvar och den ensamma anfallaren har varit för ensam.

Nu tar rutinerade Budel plats mellan tuffa duon De Vezze-De Feudis och Sgrigna och Gasbarroni fightas om platsen i släptåg på nya anfallsduon Antenucci-Bianchi.

Lerdas nya Torino debuterar borta mot Crotone. En svår match med rejäl extra krydda. Inte bara råkurret om Gabionetta, utan också det faktum att Crotone ifjol var i händerna på just Mister Lerda.

Jag tror på det nya Torino, en klubb med ett lag som nu känns välkomponerat. Det blir så när man överlåter det fotbollsmässiga till en diesse som kan sitt jobb och som är mogen för den klubb han är satt att sköta. Det ser alltså bättre ut på den vinröda sidan av stan än på den vit-svarta …

Nu stream och Crotone-Torino. Ci sentiamo …

/Borell

Facciamo processo

Det går inte bra för Juventus.

Förlusten mot Roma i cupen och sättet den kom till på gör situationen minst sagt ansträngd i casa bianconera. Och processen är igång. I dagens GdS är just ”Processo alla Juve” rubrik och tre områden pekas ut – mercaton, spelsystemet och flopparna i Europa Cup och Coppa Italia.

GdS följer upp på nätet och frågar läsarna vems felet är:

1 – klubben har valt fel spelare fel
2 – spelarna underpresterar
3 – skadorna har varit för många
4 – tveksamma val av tränare Del Neri

Tidigare har mångas åsikt varit att Juventus haft otur och betalat ett mycket högt pris för de många skadorna. Så har i alla fall jag tolkat strömningarna, både hos juventini och i stort. Nu är det istället klubbens förmåga att gå rätt som står i fokus. Av knappt 20 000 röster sätter nästan 6 av 10 röstande fingret på de val som Juventus gjort på mercaton. Klubbdirektör Giuseppe Marotta och högra handen Paratici har alltså visat oförmåga på mercaton.

Jag kan inte annat än att hålla med. Varför alla dessa spelare av tveksam kaliber in istället för att ta in 2-3 riktiga bra spelare och i lugn och ro bygga vidare? Och varför Del Neri som Mister? Det är direttore Marottas fel. Såklart.

Svaret på den frågan är inte att president Andrea Angelli absolut vill ha just Marotta som speltekniskt ansvarig och också delar hans mercatoval. Svaret är att han anlände som president i en situation där den tidigare klubbledningen anförd av ”Baguette” Blanc redan hade baxat Marotta så långt och så nära Juventus att det var omöjligt för Angelli och Juventus att backa där och då.

Vem skall då Andrea Agnelli välja som ”sin” klubbdirektör/sportchef? Valet är hyperintressant och påverkas inte så lite av det generationsskifte som just nu pågår i den italienska klubbdirektörs/sportchefskåren. Juventus historia visar tydligt vad som har fungerat i just Juventus.

Under de senaste 40 åren (modern tid?) har Juventus haft följande upplägg för det sportsliga:

1 – Giampiero Boniperti som stark president med Italo Allodi, dåtidens i särklass mest rutinerade och mest skickliga sportchef, som bas för det sportsliga. Härlig konfrontation mellan två stora fotbollsledare.

2 – Boniperti som ännu starkare president med Francesco Marino som sportchef, i alla fall på pappret. Marino scoutade möjligtvis. Bestämde gjorde hur som helst Boniperti.

3 – Gianluca Cordero di Montezemolo, som just avslutat sitt uppdrag som ansvarig för VM i Italien 1990, som vice presidente esecutivo och den som tillsammans med sportchefen Nello Governato skulle ta Juventus tillbaka till toppen. Italia ’90 till trots saknade Montezemolo tillräcklig rutin från fotbollen och Governato var helt enkelt inte tillräckligt bra.

4 – Byte av mest inflytelserik Agnelli-broder, från Gianni till Umberto, och ny klubbledning under ledning av Antonio Giraudo på plats. Sluge affärsmannen Giraudo valde att ta in Luciano Moggi, oerhört rutinerad men också skandalomsusad på ett sätt som många inte tyckte gick ihop med lo stile Juventus.

5 – Storstädning efter calciopoli och Juventus sportsliga övningar i händerna på den Alessio Secco, lagledare och tidigare medarbetare på pressavdelningen. Att Secco var orutinerad begrep vem som helst där och då, men mycket talar för att det där och då faktiskt inte fanns någon som var riktigt lämpad för rollen post Moggi.

6 – Ny storstädning, nu för att rensa bort det sportsliga elände som ”Baguette” Blanc ställt till med under sin tid om omnipotent i casa Juventus. Allt i händerna på Blanc blev ingen hit och bröderna Elkann bytte spår. Ut med Secco och hans högra hand Castagnini och in med Marotta och hans högra hand Paratici.

Det som fungerat i casa Juve är alltså de uppställningar man hade 1) under 70-talet och 80-talet med Boniperti som stark man med eller utan sällskap av Allodi och 2) triumviratet Bettega-Giraudo-Moggi. Allt annat har gått åt helvete. Det som fungerat i casa Juve är personer med så stark personlighet att man klarar av och förstår hur det är att ansvara för Italiens mest populära lag. Inte Venezia. Inte Atalanta. Inte Sampdoria. Juventus.

Marotta är inte en sådan person och det vet Andrea Agnelli och den grupp av personer han resonerar med. Marotta out är bara en tidsfråga …

/Borell

Superstream per squadra super

Empoli vs Varese.

Varese, med flera spelare borta, reste till Empoli för att se om Mister Agliettis manskap verkligen är på väg tillbaka i säsongens Serie B.

Utdrag ur matchreferat har ni nedan. Hämtat direkt från sms-flödet fram och tillbaka över Årstaviken.

Borell: Ser Varese, som leder bort mot Empoli
Wilbacher: Jag med
Borell: Vilket lag!
Wilbacher: Men, man har onekligen hjälp av domaren …
Borell: Legan (Nord) väger tungt
Wilbacher: Såklart
Wilbacher: Superstream
Borell: Stream à la Sogliano
Wilbacher: Jättechans i sista minuten för Varese
Borell: Den där Tripoli, eh?
Wilbacher: Mamma mia, vilken miss
Borell: Lite Amauri över det hela
Wilbacher: Amauri, den där oriundi-målsumparen

1-1 till slut efter att Varese missade att göra 2-0 fria med Handanovic, sedan släppte in en onödig kvittering och avslutade med att inte göra 2-1 på nytt fria framför mål. Dock oavgjort borta mot Empoli och fortsatt ritmo da A för Mister Sanninos squadra super

/Borell