månadsarkiv: februari 2013

Aspettando Km d’Amore – omaggio yacht

Km d’Amore #23 (ute om några timmar) pratar om båtarna som går under beteckning yacht. Bland annat.


John F Kennedy och Jackie flanerar i Hyannis Port och går ombord på ”Marlin”, som numera ägs av Della Valle, Diego.


Rivas ”Aquarama” (1962). Agnelli, Giovanni var först att testa båten, som var något mindre än hans andra båtar …Tanzi, Callisto, han som en gång var patron Parmalat och patron Parma, behöver inte längre sina båtar.


Du vill ha den här båten? Bara att ringa Vareses president Rosati, Antonio. Varvet är hans och det ligger i Rosignano Solvay …


Bertarelli, Ernesto och en av hans båtar. Ingen vet vad som hade hänt om han även hade fått ratta ”sitt” Lazio.

/Borell

”Because my Dad does”

OLTREALPI

Varför håller du på ditt fotbollslag? I en tid där ”support your local football team” är en term som även används av hammarbyaren som är född i Varberg kan det vara viktigt att zooma ut. 

På sajten Sabotagetimes skriver skribenten Merv Payne om varför han håller på ett blått lag från sydöstra London. 

I ett 70-tals regnigt England börjar det supporterskap som pojken får av sin far. Den enda platsen där de två verkligen förstår varandra är på The Dens läktare. 

Merv berättar om en 1-0-seger hemma mot Carlisle United. Den som blir är startskottet för ett liv med ett fotbollslag – en sådan relation som tar en till platser som Sheffield, Tranmere och Yeovil. 

När kärleken till fotbollslaget stärks så gör relationen mellan far och son samma resa. Och även om det vanligaste läget är förlorarens, och snacket mest handlar om att acceptera sin plats i fotbollsvärlden (”this is Millwall”), så delas även stunder av framgång. 

Som när Millwall spelar final 1999 i Football League Trophy på Wembley (förlust 0-1 mot Wigan), och när de når en osannolik FA-cup final 2004 som spelas på Milennium Stadium i Cardiff (förlust 0-4 mot Man Utd).¨ 

Merv lämnar sedan föräldrahemmet och staden. Förhållandet till Millwall förändras. Närheten till laget behålls genom pappan som skickar artiklar och bilder från de lokala tidningarna. 

Vid 68 års ålder går pappan sedan bort. Inget kommer åter att bli det samma – men trots att sonens supporterskap har förändrats och minskat med avståndet till London så lever identiteten kvar.

När det snackas lagtillhörighet och svaret ”Millwall” alltid får motfrågan ”why?” så är svaret enkelt. 

 - Eftersom min pappa gör det.

/Bernövall

Ursprungligen publicerad 28/08/2012 på eurosport.se

Aspettando Km d’Amore – omaggio Selmosson, Arne

Km d’Amore #22 (ute om några timmar) pratar om Selmosson, Arne. Bland annat.


”Altro che raggio di luna, questo di … Selmosson e un raggio di sole …”


Milan vann ligan med fyra poäng före Udinese, men de vit-svarta vann hemma på Friuli med 3-2.


Juventus borta? Inga problem för Selmosson, Arne.


Selmosson, Arne där i början. Palmér, Erik lite längre fram.


Selmosson, Arne gör 0-1 för Lazio borta vs Roma. Och firar betydligt mer än när han året efter gör mål för Roma vs Lazio och står för det som kallas esultazione pacata.


6-1-målet och spiken i kistan. Selmosson, Arne rör inte en min. Esultazione pacata it is.

/Borell

Dobbiamo inventare qualcosa … , sa Montemurro

- Dobbiamo inventare qualcosa per il mercato …, sa Vareses klubbdirektör Enzo Montemurro till mig när han i mitten av november ursäktande avslutade vårt möte och smet in till sin president två dörrar bort.

Varese var alltså tvungna att ”hitta på något (in)för transferfönstret”. Det blev ingen pukor-och-trumpeter-mercato som i januari ifjol, då ständigt utmanande Emanuel Rivas (Bari) och centertanken Pablo Granoche (Chievo Verona) anslöt. Men, det blev en habil mercato som kan räcka längre än den där pukor-och-trumpeter-mercaton från ifjol.

Varese släppte iväg sin vänsterkant till högsta serien – Enis Nadarevic (Genoa) och Fabrizio Grillo (Siena) – och lät även några truppspelare lämna. Klubben vid foten av det heliga berget Sacro Monte ersatte med fem spelare varav inte mindre än fyra går att se som ordinarie – offensiva mittfältaren Luca Scapuzzi (Man City), mittbacken Antonio Marino (klubblös), vänsterbacken Michele Franco (Padova), högerkantspringaren Ferreira Pinto (Atalanta) och kreatören-där-i-släptåg-på-försteanfallaren Juan Antonio (Hellas Verona).


Il fantasista argentino si presenta. Den argentinske kreatören presenterar sig.

Det hände saker vid sidan av planen också. Två napolitanare – Paolo Vitiello, advokat, och Raffaele Fabozzi, företagare i läderbranschen – tog plats på var sin sida om presidente Antonio Rosati. Habil spelarmercato och två napolitani som ägarsällskap till Neapel-ättade Rosati skall se till att Varese tar plats i play off för tredje säsongen i rad. Jag är övertygad om att man lyckas.

Framåt i banan är målskyttet, som inledningsvis klickade, igång igen och Scapuzzi och Juan Antonio ger geniet Neto Pereira avlastning i kölvattnet på enda renodlade anfallaren Osarimen Ebagua. Men, frågan är vad som händer bakåt. Det blev inget av med spelfördelaren Gaël Genevier (Juve Stabia) och ännu längre bak finns inte längre utomordentlige vänsterspringaren Grillo.

På mittfältet nöjer sig sportchef Milanese med två spelare på väg tillbaka från skada, Felipe och Nnamdi Oduamadi, och i backlinjen är det Franco istället för Grillo som gäller. I mitten på den bakre fyran har Magnus Troest inte alls hittat fjolårsformen och Moris Carrozzieri inte på något sätt levererat det som diesse Mauro Milanese hoppades när han i somras valde Carrozzieri framför Carloalberto Ludi (Novara). Men, det blev det inget av Troests hemvändande och för Moris lutar det åt rivet kontrakt. Det vill alltså till att nye mittbacken Marino och mittbacksduglige högerbacken Pucino täcker upp när någon av Troest och Angelo Rea går skadade.

En vid första anblicken low key-mercato, som inte alls är så low key när man tittar närmare, och förstärkning på ägarsidan. Det sker under Montemurros vakande ögon. Post Sean Sogliano är det han som rattar Varese. Montemurro håller sin president nöjd, bestämmer vem som skall träna och håller koll på att sportchef Milanese gör det han skall. Soglianos arv, ett i mångt och mycket omöjligt arv, är i goda händer. Det är ju i händerna på Montemurro …


Montemurro ger Castori fortsatt förtroende.

/Borell

Krigare eller kung – l’exit palermitano di Lo Monaco

Pietro Lo Monaco är inte längre ”räddande ängel med påk” i det Palermo presidente Zamparini tycker att han gör allt för att slita ur Serie B-monstrets käftar.


Giornalista: Da 1-10, da quanto dispiace …? Lo Monaco: 11 …

Lo Monacos exit är sensationell med tanke på att Zamparini bryter ny mark när han sparkar en klubbdirektör/sportchef och ersätter denne med den som han i sin tur ersatte för bara några månader sedan. Alla, inklusive Zamparini, vet att klubbdirektörskap/sportcheferi är något som gör sig bäst över tid och inte i korta perioder hit och dit.

Om man följer andra spår är Lo Monacos exit inte på något sätt sensationell. Samtidigt som hans exit palermitano kröp allt närmare var det dags för Lo Monacos Messina att spela derby mot det där andra Messina. Belackarna påstår att det är just ägandet som ställer till det. Det handlar om att äga är en sak och att ratta en annan. Det handlar om att det ena tar tid och energi från det andra om du sysslar med båda sakerna. Men, det handlar också om att Lo Monaco skulle vara ute efter att vrida Palermo ur händerna på Zamparini genom att inte gå så bra som möjligt. Att gå så bra att han fortfarande har Zamparinis förtroende, men samtidigt inte så bra att Palermo klarar sig kvar i Serie A. Och med Palermo tillbaka i Serie B skulle Zamparini ge upp och sälja till minoritetsägaren Lo Monaco.

Konspirationsteorier kommer med modersmjölken i Italien och il calcio. Diskussionen om Lo Monacos eventuella medvetet-inte-tillräckligt-bra-strategi är alltså inte något konstigt, utan en sjävklar och klassisk övning. Det som är anmärkningsvärt är att Lo Monaco valde att själv ta upp och förkasta den. Han var med andra ord inte alls säker på sin president och hur denne skulle reagera när snacket gick.

I intervjun där Lo Monaco förkastar den där medvetet-inte-tillräckligt-bra-strategin är det tydligt att han förstår var det hela lutar. – Det här är mitt sista jobb i fotbollen. Ärligt talat så jobbar jag nästa gratis, konstaterade han dagen innan Zamparini i sin tur konstaterade att han skulle sova på saken.

Zamparini sov och sedan lämnade Lo Monaco.

Oavsett hur man ser på det som nu hänt i Palermo är det bara att konstatera att ”ägandet” ställer till problem för ”rattaren” Lo Monaco. Först var han (ägar-)med när hans dåvarande chef Antonino Pulvirenti villa göra ”en Pozzo” och addera en spansk klubb (Córdoba) till sitt Catania, sedan blev det Milazzo (och nära samarbete med Catania) innan det misslyckade försöket att plocka på sig Salernitana och till slut nämnda Messina.

Efter Lo Monacos Salernitana-övning blev aldrig relationen till Pulvirenti densamma. Eller så var det bara beviset på att de båda vuxit ifrån varandra efter att ha arbetat så länge och framgångsrikt ihop i först Acireale och sedan Catania.

Sedan Lo Monaco ägnat tid och kraft åt att äga har han fått det jobbigare och jobbigare i sitt vanliga värv. En förklaring till varför det går som det går finns i ”skomakare bliv vid din läst”. Det spelar ingen roll hur duktig den anställde är på att ratta helheten, att äga kommer alltid att vara något helt annat. Det fungerade helt enkelt inte att släppa in den anställde, låt vara en mycket mäktig klubbdirektör som Lo Monaco, som ägare.

En en annan förklaring hittar vi i de, likt ett mantra, upprepade omdömena från personer inom den italienska fotbollen. – De jobbar bra där nere (i Catania), men de är ”konstiga”. Utan att anstränga mig minns jag fyra samtal som mynnat ut i just det omdömet när sagan om Catania avhandlats.

Där och då var Pulvirenti och Lo Monaco en utmärkt kombination av långsiktig president och mäktig klubbdirektör som hade sin presidents fulla förtroende. Men, ”där och då” var just där och då. Här och nu ställer Lo Monacos kompromisslösa inställning till det och hans viljestyrka blir till dålig spelförståelse när han väljer fel strider.

En tredje förklaring skulle kunna vara att Lo Monaco helt enkelt har gjort sitt. Motargumenten mot slut-argumenten är flera. Lo Monaco är ”bara” 60 år, ingen ålder i sammanhanget, och för så sent som bara några dagar sedan avslutade han en imponerande omstöpning av ett illa konstruerat fotbollslag vid namn Palermo.

Om man tar Lo Monacos tour de force under januarifönstret (13 spelare ut och tio in) som intäkt på att han fortfarande kan som få andra, är hans tre snabba exit (Catania, Genoa och Palermo) tecken på något annat. En av il calcios tolvtaggare är skadeskjuten och det ser ut som om han kommer att falla.

Det spelar ingen roll om Lo Monaco ”haft rätt” när det skurit sig med först Pulvirenti, sedan Preziosi och till slut Zamparini. Tre snabba exit är blod och andras vittring på den som så gärna vill vara något annat än krigaren som på uppdrag av sin kung sänker vem som helst. Krigare som sänker vem som helst är en sak, kung en annan.

/Borell

He ain’t heavy, he’s my brother

OLTREALPI

Everton mot Newcastle bjöd på måndagskvällen inte bara på en härligt brittisk fotbollsmatch utan även ett sådant där fint, mänskligt, ögonblick. Till tonerna av The Hollies mindes hela Goodison Park de 96 Liverpool-supportrar som gick bort i Hillsborough-katastrofen under budskapet ”Merseyside United”.

***

En person som vet hur livet på Merseyside fungerar är 1-0-skytten Leighton Baines. Evertons stilsäkre vänsterback växte upp i området innan han flyttade till Wigan för att sätta fart på sin seniorkarriär. Sedan 2007 har han, som har ett LFC-förflutet, spelat i Everton

- I Liverpool är det antingen Liverpool eller Everton som gäller, inte båda två. När man är uppvuxen i området förstår man hur viktigt det är och vad mycket det betyder för alla som bor här. Vissa spelare har flyttat mellan klubbarna men de är inte härifrån. Vi som är det vet att det är en sak man inte gör, har Baines sagt till The Guardian.

Baines, som under de senaste åren blivit en av Englands bästa ytterbackar, är numera Everton rakt igenom men som barn var han under en period Liverpool-supporter.

- Jag började faktiskt som Liverpool-supporter eftersom min pappa höll på dem. Jag avgudade Robbie Fowler och låtsades alltid vara honom när vi lekte på skolgården. Jag var dock fortfarande ung och då jag tyckte det var obekvämt att gå på matcherna så tappade jag intresset för Liverpool – men kärleken för att titta på fotboll levde vidare. Under en kort period gillade jag faktiskt även Blackburn innan jag som 14-åring började gå på Everton.

Sedan Baines kom till Everton som spelare 2007 så har han sin släkt emot sig när det är dags för Merseyside-derby. Alla i Baines-familjen håller på Liverpool och ingen har bytt sida bara på grund av att Leighton spelar i Everton – förutom hans pappa.

- Han kommer på varje hemmamatch när jag spelar och åker på de flesta bortamatcher också. Jag skulle definitivt säga att han håller på Everton, men om du frågar honom kanske han skulle säga att han håller på Liverpool. Vad vet jag, han kanske fortfarande tar på sig den röda halsduken och promenerar ner till puben när deras matcher går på TV.

Förutom den uppfriskande förståelsen av vad lojalitet betyder i fotbollsvärlden så är Leighton Baines även i många andra avseenden en person att uppskatta. En uppfriskande sak är att han, på liknande sätt som cyklisten och Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins,stilmässigt skulle passa lika bra på en popkonsert som på fotbollsplanen ( Ni missade väl inte ”Baines music blog” när det begav sig?). Än viktigare är hans nästan brutala ärlighet. I flera intervjuer har han pratat öppet om sina negativa tankar och sin egen sårbarhet. Så här sa han när han precis kommit till Everton 2007.

- Jag ville så förtvivlat gärna gå till Everton men när allt sedan var klart så fick jag en dålig känsla i magen. Jag var orolig över att det skulle vara svårt att passa in och att de etablerade spelarna inte skulle gilla mig. Jag trodde att de skulle titta på mig och tänka ”vad fan gör en kille från Wigan Athletic här”.

- Jag oroar mig lite för mycket för mitt eget bästa. När vi gick upp till Premier League med Wigan borde jag ha firat, istället oroade jag mig över var jag skulle flytta. Jag var övertygad om att jag skulle bli bänkad.

Förra säsongen var Leighton Baines med i det ”Årets lag” som Premier League-spelarna själva röstar fram. Vad han tyckte om det?

- Helt ärligt så tycker jag inte att jag borde vara med. Men jag är väldigt ärad över att vara det.

/Bernövall

Ursprungligen publicerad 17/09/2012 på eurosport.se

gasp

Esonerato – dopo giornata n.23

Listan över de tränare i Serie A som är närmast att få sparken. Varje vecka kommer en toppfemlista à la CaC.

La lista Esonerato:

1. Gianpiero Gasperini, Palermo (4)

2. Cristiano Bergodi, Pescara (1)

3. Andrea Stramaccioni, Inter (Ny)

4. Pulga/Lopez, Cagliari (2)

5. Aurelio Andreazzoli, Roma (Ny)

Förra veckans placering på listan ses inom parantes.

Kommentar:

Gasperini drog det kortaste strået i den direkta Esonerato-duellen mot Colantuono och hans Atalanta. Palermo är i fritt fall och Gasperini verkar oförmögen att leda sin trupp av spelare. Zamparini är kritisk. Lo Monaco är både kritisk och självkritisk. Och för Gasperini som befinner sig i korselden mellan dessa två herrar – så är äventyret nere på Sicilien snart över. Lurar i vassen gör bland annat Alberto Malesani.

Det pågår tunga protester i Pescara. Supportrar som tar snacket med Bergodi och spelarna nere i omklädningsrummet efter ännu en förlust. Ännu en gång blir det en direkt avgörande match gällande toppen av veckans Esonerato-lista då Pescara gästar Palermo på La Favorita. Bara en av Gasperini och Bergodi kommer ha jobbet kvar kl 17:00, söndag eftermiddag.

Andrea Stramaccioni har sakta men säkert jobbat Inter neråt i tabellen och sig själv upp på Esonerato-listan. Ett Inter som helt saknar spelidé och kontinuitet. Moratti skämtade om scudetton efter januarimercaton. Ett skämt visserligen. Men för Stramaccioni börjar det bli allvar. En plump mot Chievo hemma på San Siro kan mycket väl vara slutet för Stramaccionis tid i Inter.

Duo Pulga/Lopez jobbar sig sakta ner för Esonerato-listan.  Cagliari övertygade mot ett Roma i upplösning. Vår kära duo har skaffat sig en buffert som bör tåla ett mindre bra resultat hemma mot Milan i kommande omgång. Men inte mycket mer.

Och så försvann Zeman. Nummer fem på förra veckans lista var alltså platsen där spekulation blev allvar. Boemen ersätts av ”in house” Andreazzoli som har hur mycket erfarenhet av Roma som helst. Det sägs att han har spelartruppen på sin sida. Samtidigt så är han en nödlösning och trots de djupa banden till föreningen så har han varken mycket tid på sig eller en stabil grund att stå på. Dessutom vill många lägga vantarna på hans jobb

 

Lediga tränare denna säsong:

Mario Beretta, Luigi Cagni, Alberto Malesani, Emiliano Mondonico, Walter Novellino, Giuseppe Papadopulo, Edoardo Reja, Luigi Simoni.

Lediga tränare nästa säsong:

Serse Cosmi, Luigi De Canio, Luigi Delneri, Ciro Ferrara, Massimo Ficcadenti, Pasquale Marino, Fulvio Pea, Carlo Sabatini, Giuseppe Sannino, Giovanni Stroppa, Attilio Tesser.

/Abizzo – ritornato