månadsarkiv: juli 2014

Kan man jaga haj med pistol? – Vincenzo Nibali, pavé och Francesco Moser

Kan man jaga haj med pistol?

Allt tyder på att Tour de France blir en kamp mellan Alberto ”El Pistolero” Contador och Vincenzo ”Lo Squalo” Nibali.

vincenzo-nibali

På gårdagens pavéetapp kraschade fjolårsvinnaren och storfavoriten Chris Froome bort sig, och det innan han ens nådde kullerstenen. Kvar står Vincenzo Nibali och Alberto Contador och gör upp om totalsegern – om man nu vågar slå fast säkra saker med cirka 2600 km kvar till mål.

Vincenzo Nibalis uppvisning på gårdagens Paris-Roubaix-doftande etapp var något utöver det vanliga. Han har tidigare i sin karriär visat att han är som bäst när vädret är dåligt, när han vann Giro d’Italia 2013 regnade det konstant, och när det är som tekniskt svårast. Men att det så elegant kunde översättas även till pavé var något nytt.

Att se Nibali manövrera cykeln med total kontroll och köra ifrån en specialist som Fabian Cancellara i schweizarens egen trygghetszon var inget annat än en uppvisning i aggressiv cykelåkning. En uppvisning som har sin grund i två saker. Den gamle pavéexperten Peter Van Petegems råd. Och några gamla VHS-band.

VHS, en bortglömd relik som kan betyda mycket. För mig ger VHS associationer till gamla idrottskrönikor, bland annat om Assar och ladan, och inspelade avsnitt av ”Stoppa duvan!”. På Vincenzo Nibalis VHS-band rullade tre specifika upplagor av Paris-Roubaix.

Den italienska storcyklisten Francesco Moser vann Paris-Roubaix 1978,79 och 80, och de inspelade banden med de vinsterna nöttes hårt på videospelaren hemma hos familjen Nibali i Messina. Inspirerad av sin landsmans framfart gav sig Nibali sedan ut i de omkringliggande bergen på sin mountainbike för att träna upp den skicklighet som just nu ger honom framgångar på Tour de France.


Efter etappen igår slog Nibali fast att han inte hade några intressen av att satsa på Paris-Roubaix nästa år, ”jag lämnar Paris-Roubaix till specialisterna”, sa han. Däremot tänker han inte lämna över Tour de France-ledningen till någon.

Pavéuppvisningen betyder att Nibali har hela två minuter och 37 sekunder ner till Alberto Contador. Ett högintressant utgångsläge inför fortsättningen. Contador är i vanliga fall den starkare klättraren och kommer jaga Nibali i bergen, en jakt som går ut på att distansera italienaren.

Så, kan man jaga haj med pistol? Det är upp till Alberto att svara på den frågan de närmaste dagarna.

/Bernövall