Experter, mattelärare

Ointresset för Calciopoli i Sverige är tydligen monumentalt, även, eller särskilt, hos landets Italienexperter. Det verkar ju så. Kristian till exempel, vill bara provocera med sin lilla teori om att hela härvan handlar om en maktkamp inom Fiat. Mats Lerneby låter honom hållas och inte ens Erik Niva har något att säga om saken. Inte heller jag själv eller Thomas har tydligen lust att svara.

Och när kvällstidningarnas två utsända Serie A-korrespondenter upptäcker att Zlatan inte ska vittna i rättegången – då ägnar de sig såklart åt sightseeing i Neapel istället för att gå dit.

Den som tog sig till Centro direzionale i Neapel i tisdags och lyssnade på rättegången hade fått höra matematiklärarinnan Francesca Beccacece  vittna istället för Zlatan. Hon var Della Valles vittne, och berättade om varför det oavgjorda resultatet i den berömda matchen Lecce–Parma inte var avgörande för om Fiorentina skulle klara sig kvar i Serie A eller inte, den där avlyssnade säsongen 2004-2005.

Som om det spelade nån roll. När det finns femtioelva olika samtal mellan domarbasar, Massimo De Santis, vice ordföranden för fotbollsförbundet, Della Valle, som talar om oron inför matchen och hur den fixades till – då är såklart uppsåtet avgörande och inte någon superkomplicerad matematisk uträkning år efteråt. Uppsåtet!

/Malena

8 reaktion på “Experter, mattelärare

 1. oscar.s.

  Vi kör igång diskussionen nu då.

  Borrells teori är ju uppenbart en provokation för att stimulera debatt, men det betyder ju inte att det inte finns delas av Agnelli-familjen som så klart ville dra nytta av det som hänt. Men det är ju självklart.

  Jag är själv dålig på att följa rättegången. Man vaknar till när någon intressant person vittnar–Franco Baldini eller Zeman–men annars kan jag inte påstå att jag följer det bra. Vad är det jag missar?

  Svara
 2. wilbacher

  Precis, uppsåtet, allt finns där. Den där sista matchen, det där brottet som fick oss fällda som numero due i calciopoli. Inget konstigt, flrutom straffet. Fiorentina fuskade i den matchen. Liksom att utgången i säsongen 04-05 och de innan är lika med systemet.

  Hur såg systemet egentligen ut? Vilka ska straffas och hur hårt? Svaret finner vi väl enklast i utgången av de olika säsongerna? Inte i rättegången eller i avlyssningar för min del i alla fall.

  Svara
 3. oscar.s.

  Spagnolo: systemet framträder nog bara om man antar en holistisk syn på frågan, helt riktigt.

  Men eftersom det är straffbart med nämnda uppsåtet eller att försöka manipulera resultat är avlyssningar ett bra sätt för att klarlägga skuld vad gäller den delen. Eller missförstår jag dig?

  Svara
 4. wilbacher

  Du har väl greppat hur jag tänker tror jag.

  Vill du åt systemet, och gå till botten med allt så litar jag inte på rättegångar. Jag har varit med om att förlora dem i Italien och jag har varit med om att vinna dem. Att hitta en skyldig är inte svårt. Det är bara att presentera bevis som domstolen kan använda sig av för att få till en fällande dom. Och i Italien finns det gott om bevis. Calciopoli däremot handlar för mig om så mycket mer än till exempel en fixad match.

  Svara
 5. Malena J

  Jag fattar inte vad ni snackar om. Enda sättet att ”komma åt systemet” har hittills varit genom rättegångar. Hur skulle man annars kunna avslöja det utan att bli en del av det?

  Vi kan såklart spekulera en massa i och dra olika slutsatser om vilka som straffas eller gynnas av ett system bara genom att titta på tabellen, men vi hade haft betydligt mindre infomation om det utan telefonavlyssningarna.

  Men att begära att en enda rättegång ska gå till botten med allt i ett helt fotbollsland för att den ska vara meningsfull är att begära ganska mycket av en rättegång.

  Svara
 6. oscar.s.

  Nej nej, jag ser det inte som ett alternativ att strunta i pågående rättegång bara för att den inte är perfekt. Bättre lite rättvisa än ingen alls, självklart.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>