Batongfreden

Förra sommaren intervjuade jag Sonia Alfano, en mycket passionerad numera EU-parlamentsledamot och ordförande för landsorganisationen för anhöriga till maffians offer. Hon var väldigt drastisk och sa bland annat att hon tror att Italien riskerar att hamna i inbördeskrig på grund av slitningarna inom landet och politikernas vanstyre.

En del, som hon, talar om våldsamheter och konflikter, som vi också har sett från studenterna de senaste veckorna, och från befolkningen i Terzigno till exempel. Eller vid operapremiärer. När La Scala i Milano öppnade för säsongen såg det ut som på bilden här bredvid.

Andra talar om en stor likgiltighet hos det italienska folket, där vardagslivet bara fortgår som om ingenting hade hänt, oavsett politiska skandaler, städer som rasar i jordbävningar, maffiamord eller vad det nu är.

Båda verklighetsbeskrivningarna kan väl vara sanna.

Så här skriver Vincenzo Abbatantuono, Juvefan, apropå studenternas protester på gatorna när Silvio Berlusconi vann sin förtroendeomröstning i onsdags:

Slagorden, vreden och beslutsamheten i konfrontationen med ordningsmakten är typiska för ultras, de enda under de senaste åren som håller konfliktens fana högt i ett Italien som är bedövat av Big Brother och den berlusconianska freden. En fred som består av batongslag och arrogans som vi har sett på arenorna och, som väntat, håller på att förflytta sig till gatorna. Vi hade talat om det för er, om ni tar ifrån oss läktarna kommer ni att återfinna oss på gatorna.

Själv är jag väldigt tveksam till det ärofyllda i ”konfrontation med ordningsmakten”, men Roberto Maroni envisas ju samtidigt med att hela tiden ge ultras rätt, när de säger att repressionen mot dem förr eller senare kommer att drabba andra medborgare.

Efter våldsamheterna i samband med Berlusconis förtroendeomröstning i onsdags har vår vän inrikesministern nu föreslagit att man ska införa daspo, som i fotbollen, också för gator och torg. De som arresterades i onsdags skulle alltså vara förbjudna att gå på framtida demonstrationer, och, antar jag, vara tvungna att gå och anmäla sig hos polisen när de ägde rum.

(Men Maroni snackar ju mest, han är ju inte värst i Europa på det här. Hur man kan ha en grej som ”asbo” i Storbritannien, landet med de idylliska fotbollsläktarna, utan att nån bryr sig är faktiskt djupt tragiskt.)

/Malena

3 reaktion på “Batongfreden

  1. Malena J

    Hadley-Kamptz text är mycket bra. Maroni har ju hållt på och snackat om asbo också. Lustigt att ordet är så likt daspo…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>