Totti per sempre

Vi tog visserligen ut det redan för ett år sedan, men om man ska vara petnoga avslutas imorgon inte bara ett vanligt år, utan ett decennium. Och man behöver inte ens fråga vem som var bäst i il calcio under dessa 2000-talets första tio år.

Svaret är såklart Francesco Totti.

Han är för romersk för att odelat bli en fanbärare för Italiens fotboll, men han är faktiskt odiskutabelt bäst.

Som alla vet är Checco den nu aktive spelare som har gjort flest mål i Serie A, men Gazzetta dello Sport har också räknat ut att han gjorde flest mål av alla spelare i de professionella serierna i Italien mellan 2001 och 2010: 145 stycken. Alessandro Del Piero är tvåa på 139 mål, Alberto Gilardino trea på 128.

93 av kaptenens mål var spelmål, 40 kom på straff och 12 på frispark. Då har han ändå missat 11 straffar, men trots det leder han också straffligan. Juventus designerade straffläggare Del Piero har gjort 32 mål från elva meter, men, ja, han är duktigare än Francesco på frisparkar. Han har gjort 20 frisparksmål.

Det första av de 145 målen gjorde Totti mot Antonio Cassanos Bari i januari 2001, när han kvitterade i andra halvlek och fastställde slutresultatet till 1-1. Kolla här den fina grafiken från la Gazzetta över Serie A:s målgörare (där är Gilardino tvåa eftersom Del Piero har gjort en del av sina mål i B), Tottis mål genom åren och lagen han har gjort flest mål på:

Simon Kuper kallade en gång Totti för ”sexfotad” eftersom han använder ut- och insidan och klacken på båda fötterna med samma lätthet. Exakt sant är det kanske inte. Francesco har gjort 68 mål med högerfoten, 17 med vänstern och 8 med huvudet. 111 kom inifrån straffområdet, 34 utifrån.

För en spelare som har gjort 100 procent av sina mål i samma klubb har kanske de här siffrorna extra betydelse: han har gjort 90 mål hemma och 55 på bortaplan, men framförallt: Francesco Totti, den person i historien som har förlorat flest Romderbyn, har bara gjort fyra mål på Lazio de senaste tio åren.

Tyvärr fick Italiens bäste spelare avsluta decenniet genom att sitta på bänken när Roma spelade mot serieledarna på San Siro. 2010 var hans sämsta år med bara sju mål. Om det inte var så att jag visste att Francesco Totti aldrig kommer att sluta spela fotboll och helt säkert kommer att ta revansch nästa år hade det kanske gjort mig melankolisk.

Istället kan jag meddela att framtiden för italiensk fotboll ser ljus ut. Såhär såg det ut på Trigoria igår när Roma tränade, och en viss Cristian Totti briljerade:

Medan A-laget tränade bredvid underhöll Lill-Totti som pappa upp i dagen med klackmål, slalomdribblingar och målfirningar med tummen i munnen, rapporterar Il Romanista.

/Malena

8 reaktion på “Totti per sempre

 1. Hossein N.

  Han har ju nästan aldrig betraktats som ligans bäste spelare men visst, i och med att många har kommit och gått under dessa 10 år kan man säga att han ligger minst sagt bra till. Spontant kommer jag bara på Javier Zanetti som en utmanare. För olika spelartyper med för skilda styrkor för att jämföra.

  Svara
 2. Hossein N.

  Han har ju nästan aldrig betraktats som ligans bäste spelare men visst, i och med att många har kommit och gått under dessa 10 år kan man säga att han ligger minst sagt bra till.

  Svara
 3. Hossein N.

  När Kaká var som bäst i Milan hade han rollen som kung i Serie A och Ibra tog över efter det. Det täcker den senaste femårsperioden. Den första är lite svårare att minnas, Sheva var väl numero uno ett tag med Guldbollen och allt, och i början var Totti fortfarande lite av en ojämn primadonna.

  Svara
 4. AddeTheMan

  Intressant att det i princip endast är italienare som toppar listan.
  Förvånad att Inzaghi och Sheva inte finns med, men de gjorde ju trots allt många av sina mål i Europa.

  Sen ifrågasätter jag om Totti är så självklart bäst i il calcio. Milanista som jag är så vill jag framhäva både Alessandro Nesta och Paolo Maldini.

  Svara
 5. Malena J

  Inzaghi hade man kunnat tänka sig skulle vara med ja. Men Sjevtjenko har inte så många år i Italien.

  Alla vill tydligen ha in Milanspelare före Totti, själv tycker jag att det är roligt att hårda fakta faktiskt gör det omöjligt att hajpa en Milanspelare i det här fallet.

  Svara
 6. Hossein N.

  Om hårda fakta ska utgöras av antal gjorda mål så ryker automatiskt alla försvarare och mittfältare, för att inte tala om målisarna. Det finns ett antal Milanspelare som under 2000-talet någon gång har stått högre i rang än Totti, men ingen av dem kan hota om man ska ta hänsyn till hela decenniet.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>