Facciamo processo

Det går inte bra för Juventus.

Förlusten mot Roma i cupen och sättet den kom till på gör situationen minst sagt ansträngd i casa bianconera. Och processen är igång. I dagens GdS är just ”Processo alla Juve” rubrik och tre områden pekas ut – mercaton, spelsystemet och flopparna i Europa Cup och Coppa Italia.

GdS följer upp på nätet och frågar läsarna vems felet är:

1 – klubben har valt fel spelare fel
2 – spelarna underpresterar
3 – skadorna har varit för många
4 – tveksamma val av tränare Del Neri

Tidigare har mångas åsikt varit att Juventus haft otur och betalat ett mycket högt pris för de många skadorna. Så har i alla fall jag tolkat strömningarna, både hos juventini och i stort. Nu är det istället klubbens förmåga att gå rätt som står i fokus. Av knappt 20 000 röster sätter nästan 6 av 10 röstande fingret på de val som Juventus gjort på mercaton. Klubbdirektör Giuseppe Marotta och högra handen Paratici har alltså visat oförmåga på mercaton.

Jag kan inte annat än att hålla med. Varför alla dessa spelare av tveksam kaliber in istället för att ta in 2-3 riktiga bra spelare och i lugn och ro bygga vidare? Och varför Del Neri som Mister? Det är direttore Marottas fel. Såklart.

Svaret på den frågan är inte att president Andrea Angelli absolut vill ha just Marotta som speltekniskt ansvarig och också delar hans mercatoval. Svaret är att han anlände som president i en situation där den tidigare klubbledningen anförd av ”Baguette” Blanc redan hade baxat Marotta så långt och så nära Juventus att det var omöjligt för Angelli och Juventus att backa där och då.

Vem skall då Andrea Agnelli välja som ”sin” klubbdirektör/sportchef? Valet är hyperintressant och påverkas inte så lite av det generationsskifte som just nu pågår i den italienska klubbdirektörs/sportchefskåren. Juventus historia visar tydligt vad som har fungerat i just Juventus.

Under de senaste 40 åren (modern tid?) har Juventus haft följande upplägg för det sportsliga:

1 – Giampiero Boniperti som stark president med Italo Allodi, dåtidens i särklass mest rutinerade och mest skickliga sportchef, som bas för det sportsliga. Härlig konfrontation mellan två stora fotbollsledare.

2 – Boniperti som ännu starkare president med Francesco Marino som sportchef, i alla fall på pappret. Marino scoutade möjligtvis. Bestämde gjorde hur som helst Boniperti.

3 – Gianluca Cordero di Montezemolo, som just avslutat sitt uppdrag som ansvarig för VM i Italien 1990, som vice presidente esecutivo och den som tillsammans med sportchefen Nello Governato skulle ta Juventus tillbaka till toppen. Italia ’90 till trots saknade Montezemolo tillräcklig rutin från fotbollen och Governato var helt enkelt inte tillräckligt bra.

4 – Byte av mest inflytelserik Agnelli-broder, från Gianni till Umberto, och ny klubbledning under ledning av Antonio Giraudo på plats. Sluge affärsmannen Giraudo valde att ta in Luciano Moggi, oerhört rutinerad men också skandalomsusad på ett sätt som många inte tyckte gick ihop med lo stile Juventus.

5 – Storstädning efter calciopoli och Juventus sportsliga övningar i händerna på den Alessio Secco, lagledare och tidigare medarbetare på pressavdelningen. Att Secco var orutinerad begrep vem som helst där och då, men mycket talar för att det där och då faktiskt inte fanns någon som var riktigt lämpad för rollen post Moggi.

6 – Ny storstädning, nu för att rensa bort det sportsliga elände som ”Baguette” Blanc ställt till med under sin tid om omnipotent i casa Juventus. Allt i händerna på Blanc blev ingen hit och bröderna Elkann bytte spår. Ut med Secco och hans högra hand Castagnini och in med Marotta och hans högra hand Paratici.

Det som fungerat i casa Juve är alltså de uppställningar man hade 1) under 70-talet och 80-talet med Boniperti som stark man med eller utan sällskap av Allodi och 2) triumviratet Bettega-Giraudo-Moggi. Allt annat har gått åt helvete. Det som fungerat i casa Juve är personer med så stark personlighet att man klarar av och förstår hur det är att ansvara för Italiens mest populära lag. Inte Venezia. Inte Atalanta. Inte Sampdoria. Juventus.

Marotta är inte en sådan person och det vet Andrea Agnelli och den grupp av personer han resonerar med. Marotta out är bara en tidsfråga …

/Borell

7 reaktion på “Facciamo processo

  1. ilcalcioalcorso Inläggsförfattare

   ZengaBoy,

   Att sätta ny diesse i Juve är det il CaC handlar om. Ingen annan kan. Ingen annan orkar.

   /Borell

   Svara
  1. ilcalcioalcorso Inläggsförfattare

   kallsebo,

   Du pratar om att jag pratar om spelare. Men, jag vill hellre prata om icke-spelarna. Spelet utanför planen. Där har Juventus just nu ett problem. Inte Andrea Agnelli, men Beppe Marotta. Alta provinciale …

   /Borell

   Svara
 1. Hossein N.

  Vore ett intressant ämne för en CaC annars. Försöka ta fram ett fåtal spelare som vore rimligt att köpa in för Juve. Men rätt spelare vore väl nån som är begåvad och har visat sig hålla på en hög nivå, eller en riktig talang som en bra klubb kan fostra fram till en storspelare. Att köpa spelare som ganska uppenbart håller för placering 5-6 resulterar naturligt nog i att man slutar på just de positionerna. Pepe är en sån, och Martinez från Catania som tydligen kostade skjortan är en annan. Nu talades det om att köpa Alessandro Matri, vilket åter inte är nåt att ha ur ett långtidsperspektiv för ett lag som ska vara ett av världens bästa (betyder inte att jag inte älskar mannen). Men detta Juventus väljer att köpa fyra hyggliga spelare för typ 45 miljoner istället för att köpa en riktigt bra för 30.

  Svara
 2. ZengaBoy

  ”Rätt spelare” för Juve är iallafall inte spelare som Martinez, Amauri, Grygera, Grosso och De Ceglie. För guds skull, när den minst misstagsbenägna ytterbacken heter Armand Traoré så har man problem. Marco Motta övertygar inte heller.

  Evra, Srna, Dzeko. Där har ni iallafall tre spelare som mycket väl hade kunnat vara aktuella för Juve om ledningen hade varit att räkna med i de stora maktkorridorerna ute i europa.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>