Familjen Agnellis viktigaste val

Familjen Agnellis viktigaste val.

Det fanns ett ännu viktigare val att göra för Juventus ägarfamilj Agnelli än det som tog Jean-Claude Blanc till Juventus topp.

Det som handlade om vem som skulle ta familjens FIAT in i framtiden i bilindustri där konkurrensen bara hårdnar och marginalerna bara krymper.

Lillebror Umberto Agnelli var den som en gång såg till att Sergio Marchionne gjorde entré i FIAT.

Umberto var också den som en gång fick ta över taktpinnen i Juventus efter att storebror Giovanni ”L’avvocato” Agnelli satt klubben i händerna på Luca Montezemolo med bedrövligt resultat som följd.

Montezemolo har alltså varit med om att segla Juventus på grund två gånger. Inte en gång. Två. Först som kapten på skutan, sedan som rådgivare.

Umberto släppte in Marchionne och Montezemolo släppte upp honom. Han lät den italienske kanadicken få allt större utrymme och verkar där ha stått för en fingertoppskänsla han inte varit i närheten av i fotbollen.

Fast pengarna till fotbollen kommer ju ursprungligen från bilarna och kommer att fortsätta att göra så. Såklart. Kanske.

Vi vet inte. I Italien finns uttrycket ”non c’e due senza tre”, för att visa att det som hänt två gånger också kommer att hända en tredje. Juventus supportrar får sätta sitt hopp till det svenska ”tredje gången gillt”, som säger att det som inte gått bra två gånger faktiskt kommer att gå bra den tredje. Juventus har helt enkelt inte råd med ännu ett Juventus Champagne eller ännu en Blanc-med-all-makt …


Sergio Marchionne. Italienare och kanadick.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>