X+Z=rättvisa (Andrea Agnelli definierar meritokrati)

Eh, hur var det nu, handlade Calciopoli om tv-pengar eller? Diego Della Valle och hans Robin Hood-gäng gäng skulle reformera hela fotbollen, återvalet av Milans och Mediasets Adriano Galliani som ordförande i Lega Calcio blockerades, rebellerna fick betala dyrt, och så vidare. Sen, när allt hade fallit, kom en lag som bestämde att pengarna skulle förhandlas och fördelas kollektivt.

Ändå bråkas det fortfarande. För ett tag sedan till och med slogs Aurelio De Laurentiis och Claudio Lotito (helt säkert den gångna säsongens absoluta höjdpunkt) bokstavligen över tv-pengarna. En del av dem ska ju nu fördelas enligt hur många fans ett lag har. Det verkade finnas en tydlig skiljelinje mellan de fem stora – Juventus, Milan, Inter, Napoli och Roma – och resten över hur detta ska räknas ut.

Men plötsligt idag talar Gazzetta dello Sport om att den undersökning av supporterunderlaget som de små har beställt, kommer att innebära att Roma och Napoli får mer pengar från tv:n än de har fått förut.

Jag fick läsa texten flera gånger för att vara säker på att jag fattat rätt.

Om Napoli och Roma har stått på de storas sida trots att de skulle tjäna pengar på de andras förslag – ja, då är makt-”lobbyn” i fotbollen som Diego Della Valle brukade prata om verkligen inte död.

Men, jag kan bara anta att Napoli och Roma kommer att ställa sig på de små klubbarnas sida under morgondagens möte i Lega Calcio, eller?

Den som är mest upprörd över småklubbarnas förslag är ju föga förvånande den som kommer att förlora mest pengar, Andrea Agnelli. Juventus kommer att få 13 miljoner euro mindre om den här undersökningen ska ligga till grund för fördelningen av pengarna. När GdS ställer frågan om meritokrati som Palermo och Udinese har efterlyst i fördelningen, svarar Agnelli på ett mycket roligt sätt:

- Om min kvot till att börja med, med den fördelningsprincipen, är X, och du raderar ut min historia så att jag riskerar X-Y, då vill jag ha en meritokratisk fördelning som tillåter Juventus att även ha X+Z, alltså att få mer än den ursprungliga summan. Var och en måste riskera, alltså också de andra måste riskera att få X-Y.

Åh, Andrea, familjens  ljus. (Eller var det nån som förstod vad han sa?) Jag har hört att han kanske fick jobbet som Juventus president  på grund av sitt efternamn.

Hur som helst lever Calciopoli fortfarande. I dagarna ska det bestämmas om Inter får ha kvar sin Calciopoli-scudetto, och frågan om vilka meriter som ligger bakom lagens olika titlar är alltså högst aktuell.

- Om vi ska fördela pengarna baserat på meritokrati, då måste man ta med klubbarnas historia. Vi har vunnit 29 scudetti, Milan 18 och Inter vet jag inte… säger Agnelli. Och ler, påpekar artikelförfattaren.

Alla dessa scudetti ska alltså enligt Andrea Agnellis meritokrati räknas dubbelt: både för att de givit klubbarna fler fans under historiens gång och i sig själva.

Frågan är nu vad som händer imorgon, om storklubbarnas pakt har sprängts. En sak som är säker är att Rosella Sensi, som en gång inledde en så kallad ”vänskap” med tv-pengarnas kung Galliani, idag lämnade Romas styrelse tillsammans med sin mamma och syster. Så, över till dig Franco Baldini, personen som orsakade hela Calciopoli. Striden kan börja.

- Jag kan garantera att Juventus, Milan och Inter är mycket kompakta, säger Andrea Agnelli.

/Malena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>