Det här är ingen revolution (Vi bara går emot regeringen lite)

Idag är ingen vanlig dag. Idag publicerades Franco Baldinis första intervju sedan han blev inofficiell chef för AS Roma. (Åh, jag får påminna mig ibland om att det för bara en kort tid sen inte alls var säkert att han skulle komma, just han, som vi drömde om skulle komma. Nu vet vi det: det är sant. Ja, det är så stort.)

Som ni kanske förstår säger han mycket som är intressant, bland annat några ord om Totti som han säkerligen inte gillade, om jag känner min kapten rätt. Det var väl meningen.

Men ett uttalande från det fantastiska Observatoriet på inrikesministeriet gör att vi tills vidare får koncentrera oss på en enda passage i intervjun. Den här:

- Ingen polis på arenorna, ingen tessera del tifoso, ingen läktare långt borta. Jag vill inte se poliser i krigsmundering, utan stewards, för det är uppenbart att en viss typ av koreografi, hjälmar och batonger, antyder att konflikt är en självklarhet snarare än en tillfällighet. Formen räknas, som innehållet. Jag vill ha en stadion med parkeringar, service, goda kollektiva kommunikationer, inte Vilda Västern-karavaner. Jag vill att familjerna inte ska behöva förbereda sig i veckor före matchen, utan att de har möjlighet att gå till stadion helskinnade och på ett snabbt sätt. Och njuta och glädjas åt spelet, inte vara rädda för faran.

Ni observerade? INGEN TESSERA DEL TIFOSO. (För den som inte hängt med om vad TdT är, 1, 2.) Om man inte hade gissat det förut stod det ganska klart när man läste det där i morse, vem som låg bakom Romas fantastiska ställningstagande för några dagar sedan: man ska kunna köpa säsongskort utan att skaffa tessera del tifoso!

Det var ingen blygsam början för det nya Roma, att gå emot inte bara FIGC, utan självaste regeringen. De har ju kommit överens om att ingen klubb får sälja säsongskort till folk som inte har la tessera.

- Vi har bara bestämt oss för att gå alla de personer till mötes som av en eller annan anledning inte vill registrera sig men som ändå varje söndag går till stadion för att se matchen, sa Claudio Fenucci, Romas nye vd som vi redan älskar väldigt mycket.

Romas supporterskara är en av dem som mest av alla har stått emot och vägrat att skaffa la tessera del tifoso. Redan förra säsongen gjordes det lite enklare av klubben genom att de som hade säsongskort året innan fick förtur att köpa biljetter. Men många, som förut har haft säsongskort, har såklart gått mycket mer sällan på match.

Gissa om man (det vill säga jag) är stolt, både över Romas fans och över klubbledningen i dessa dagar.

Klubbarna tvingas alltså inte av någon lag att följa inrikesministerns vilja angående la tessera men har gjort det eftersom det antagligen har väntat besvär med polisen och så vidare om man vägrar. Nu när Roma gick före, kom plötsligt flera klubbar efter. Bland andra Sampdoria och Bologna meddelade att de funderade på att göra samma sak.

Och så idag, efter Baldinis intervju, kom Observatoriets (l’Osservatorio nazionale sulle manifestazioni sportive, inrikesminsteriets organ som har hand om säkerhetsfrågor vid sportevenemang och bland annat bestämmer vilka matcher som är högrisk) kommuniké.

De meddelar att de med anledning av Romas tilltag har tillkallat ett extrainsatt möte den 21 juli klockan 10.00, och att Roma tills dess har ombetts att bara sälja abonnemang till de som har tessera del tifoso. Enligt Observatoriet går inte Romas linje ihop med överenskommelsen mellan inrikesministern och fotbollsförbundet.

Än så länge vet vi inte vad Romas reaktion blir, men det verkar som att vi ligger i konflikt med regeringen!

/Malena

6 reaktion på “Det här är ingen revolution (Vi bara går emot regeringen lite)

 1. ArDente

  Interessante e pungente, överraskande öppenspråkig…sara’ come ha detto Baldini stesso: Me lo sento, il viaggio a Roma sarà pericoloso…eggia’!

  Svara
 2. david_

  Vi får hoppas att Romas ledning håller ut och inte går på Maronis försök att sätta käppar i hjulet. Är dock positiv, verkar vara annat krut i den nya ledningen. Härligt också att Roma intar lite av en pionjärroll i frågan. Förhoppningsvis tar många fler klubbar efter.

  Svara
 3. danteSv

  Ardente, kul du kan italienska, men alla kan ju inte det så vore bra om man på en svensk sida håller sig till….;)

  Annars så ja, mycket roligt vara romanista idag. Men känns som fler måste haka på för att det ska ge nåt, annars har Maroni

  Svara
 4. wilbacher

  Här håller vi inte på med diskreminering. Vill man prata italienska får man det såklart. Idag finns dessutom så goda möjligheter till översättning om man önskar. Parliamone!

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>