Il Calcio al Corso #76 – Terrone! Neger? Blatte? Inget alls? Och så final version calciopoli.

Serie A-snack på Caffetteria del Corso med analys av politiken, spelet och ryktena som är il calcio.

Medverkar gör Kristian Borell, Thomas Wilbacher och Antonio Abizzo.

Du kan prenumerera på Il Calcio al Corso via RSS.

Titta även till Caffetteria del Corsos hemsida. Det är där det händer.

Il Calcio al Corso #76 del 1 from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #76 del 2 from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #76 del 3 from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #76 del 4 from Eurosport on Vimeo.

Il Calcio al Corso #76 del 5 from Eurosport on Vimeo.

16 reaktion på “Il Calcio al Corso #76 – Terrone! Neger? Blatte? Inget alls? Och så final version calciopoli.

 1. johsn9105

  Klart som fan att vi var inblandade(inter). Själv ser jag helst att Scudetton 06 tas bort dvs att ingen får den.

  Svara
 2. ArDente

  Jag är hundra procent med Wilbacher i terrone-frågan, ungefär som när syditalienarna kallar norditalienarna för ”polentoni”, det är inget som förstoras i italiensk massmedia.

  Svara
 3. ArDente

  Intressant avsnitt av CaC!
  När det gäller calciopoli håller jag med er i ett kort, statiskt perspektiv, dvs tiden kring 2005, då Fiorentina, Inter och Romklubbarna (främst Lazio) började fattade hur oligopol-svulsten med turinska triaden (Moggi-Giraudo-Bettega) och la sudditanza psicologica creata sulla sponda rossonera (Berluska/Galliani, Milan kort och gott) hade fungerat under många år.

  Jag anser dock Juve (och delvis Milan men på ett annorlunda, formellt, institutionellt plan) vara den solklart största boven i dramat. Man skapade ju ett temporärt monopol på domarfavörer (De Santis, Rodomonti, m fl) långt innan 2005 och lyckades porta Collina (en av få neutrala domare) att döma Juve under ett par säsonger kring 2003/2004-2006. Det var ju parodi på hög nivå (eller hur Hamilton?) i början av 2000-talet när spelare som var diffidati fick gult matchen innan de skulle möta Juventus. Sedan är ju Milan, Berluska och f.d. Lega Calcio-presidenten Galliani ett kapitel för sig, de behövde inte använda sig av samma tentakler som Moggi, la sudditanza psicologica dei poteri istituzionali räckte (och räcker än idag) långt.

  Jag bodde i Milano under fyra år mellan 1998-2002, sedan i Toscana och Rom fram till 2004, jag minns speciellt hur firma Moggi-Giraudo dominerade diskussionerna i Domenica Sportiva (RAI) och TuttoCampo (Mediasets söndagsprogram?) med sin aggressiva, hotfulla stil medan Facchetti och Moratti i jämförelse med den juventinska triaden framstod som gentlemän (även i telefonsamtalen var ju Moggi den som körde med imperativ till Casarin, Bergamo, etc, medan Facchetti (obs! bara under 2005/2006) körde en mjukare stil.

  Men visst förstår jag Wilbacher, hans Fiorentina drabbades hårt för att Della Valle (gäller även Lotito) använde en mer konfrontativ stil och var dessutom den mindre fisken i dammen jmf med Morattis Inter som ju dessutom åkte snålskjuts på Telecom-kontakterna (Tronchetti-Provera, Guido Rossi, etc).

  Svara
 4. Hossein N.

  säljer de Sneijder så vore det på förhand ett idiotiskt beslut, anser jag. Det är inte bara att casha in och bara kallt räkna med att man får en fullvärdig ersättare. Sneijder var kanske det största kapet i hela 2009 års sommarmercato och är en av världens 7-8 bästa offensiva spelare. Sånt växer inte på träd. Han är så pass bra att han kan fungera i vilket system som helst. Tror inte Inter hade tagit Bayern i den där returen utan honom. Nu åkte de ändå ut sen, men han bidrog starkt till ett guldläge att spelar CL-final två år i rad.

  Svara
 5. SirSmokealot

  Tacksam för ni drar upp Calcipoli på Corson, och Hamilton vi får ta en fredspipa och lösa detta. Min bild av detta är att Inter har levt på detta och era titlar är smutsiga och inte välförtjänta, visst CL titeln är svår att ta ifrån er, men hade ni vunnit den om Juventus Milan Fiorentina kommit undan sina straff? Eller att ni blivit dömda? Jag tror inte det.

  Som Abizzo sa, Moratti väljer hellre 5 titlar en trippel och får skit i efterhand. Era händer är blodiga, ni får leva med det, jag har tappat all min respekt för Inter. Mourinho och stommen i laget har gjort det bra, men jag tror ni aldrig haft eran trippel utan Calciopoli.

  Wilbacher håller med dina ord till 100%.

  Svara
 6. viwil002

  Hossein N: Det största kapet (”fyndet” är kanske ett bättre ordval) den mercaton var väl ändå Lucio till just Inter.

  Sen angående terrone-diskussionen så har jag ingen aning om det är jämförbart med ”blatte”/”neger”, men det finns ju invandrare här i Sverige som garvar åt sånt också, iaf när det kommer från folk de känner, men i grund och botten är det negativt laddat, att folk tar illa upp är knappast förvånande. Att det är en del av en jargong mellan Wilbacher och de han gör business med behöver (bevisligen) inte innebära att andra inte tar illa upp av det. Känner man varandra blir det en helt annan grej. Det beror på i vilket sammanhang man säger det.

  Att Hellas-klacken körde ”Salerno, Salerno vafancoulo” precis innan gör väl bara än mer att känslan knappast var ”med glimten i ögat”. Nu vet jag iofs inte hur pass laddade vafancoulo-ramsorna egentligen är i Italien jämfört med exempelvis ”Vi hatar Bajen”, som man bara tar med en axelryckning, men mitt intryck är att vafancoulo-ramsorna är mer laddade.

  Svara
 7. wilbacher

  viwi002// Det jag försöker förklara är just att det beror på omständigheterna och hävdar att dessa var såna som gör att allt sammantaget leder till bedömningen att inte på något sätt kan man göra sången till något med en baktanke eller vilja att skada eller för den delen med rasistiskt uppsåt. Ingen tar illa vid sig där och då. Alla har kul. Blir faktiskt riktigt trött på folk som i efterhand ska döma, eller för den delen ta illa vid sig. Jag är övertygad om att syditalienare och Hellas-hatare utnyttjar tillfället att sänka och smutskasta. Det gör mig riktigt förbannad.

  Svara
 8. KrilleDelija

  Jag håller mig till Abizzo och Borell. Alltså det spelar ingen roll om det är skämt eller inte man sjunger inte om att gasa eller vad det är. Kommer själv ifrån Balkan och det skojas jäkligt mycket om varandra men man tar det på allvar ändå för det är så laddat mellan varandra.
  Tänk om två albaner skulle tvingas fram till Delije och så sjunger dom nån skämt sång om albaner de e klart dom kommer skratta men va fan jag tror dom hoppar av glädje. Seriöst vidrigt beteende av Hellas Verona. Det är ju ändå ganska spänt mellan syd o norr.

  Svara
 9. viwil002

  Wilbacher: Okej, då tror jag att vi är någorlunda överrens, åtminstone om att det beror på omständigheter. Att de på plats tyckte att det var kul går inte att säga emot om man sett hur folks reaktioner var. Men hur de nere i syd ser på det (och hur de bör se på det) har jag ingen aning om, men du har säkert även rätt i att de tar tillfället i akt att göra en grej av det.

  Svara
 10. Daniel Hamilton

  SirSmokealot: Hur många titlar hade ni haft om ni blivit korrekt dömda för den systematiska dopingen under åren 94-98? Förmodligen ganska få…

  Jag respekterar Juventus som klubb då det funnits fantastiska spelare och tränare där samt att man under långa perioder varit världsledande, men tyvärr har jag ingen respekt för triaden Giraudo(som för övrigt var högst inblandad i dopingen)-Bettega-Moggi. Moggi gör allt för att höras och synas, men får nu smaka på egen medicin. Alla riken faller till slut. Makt i Italien är fotboll, Moggi kommer inte att ha med fotboll att göra, därav tappar han makt.

  Ironiskt idag att dg Marotta försöker läxa upp K-H Rummenigge om att man gör transfers(Arturo Vidal) korrekt och blandar in Rummenigges Interförflutna. Hade Marotta kunnat Juves historia kan han slå upp namnet Willy Sagnol, fransk vänsterback, som spelade i Bayern och som en viss dg försökte värva på ett min dre snyggt sätt.

  Tycker du Milan skulle spelat Champions league säsongen efter?

  Wilbacher påpekar att han sett sitt lag blivit bortdömt? Vem har inte sett det under den tidseran? Domarinsatserna under den eran var under all kritik, ett tag ville man ha in utländska domare, men förslaget gick såklart inte igenom.

  Jag vet inte vad Moratti och Inter ska göra för att blidka dina ögon och öron? Åtala sig själva?

  Nåja, hoppas vi kan få till den där fredspipan eller hellre en kubansk cigarr, även om vi inte vinner något.

  Svara
 11. wilbacher

  Hamilton// Jag pååekar att jag sett något alldeles exceptionellt. Något utöver det vanliga. Inte att vi ”blivit bortdömda någon match.

  Svara
 12. Daniel Hamilton

  Lugnt. Är det avsnittet med Ruskprick och Knorrhane?

  Vi var många som såg exceptionella saker OCH blev bortdömda under den eran.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>