Här bestämmer jag! – Censur i De Laurentiis-land

Qui comanda io. Här bestämmer jag.

Det har varit mycket Aurelio De Laurentiis de senaste dagarna. Det blir lätt så när il presidente far fram och tar stor plats. Inler klar för Napoli, rejält tillspetsade uttalanden om spelarna där borta i Sydamerika och uttåg ur TV-studio med efterföljande vespafärd.

Det är ofta en fröjd att följa De Laurentiis och hans förehavande. Men, det gäller att inte låta sig bländas av och bli hänförd av alla fantastiska smällar. Det finns nämligen en baksida av myntet. Det finns stunder då De Laurentiis ägnar sig åt att bestämma på ett sätt som är vedervärdigt.

Förra fredagen lät Napoli meddela att man stängt av en av journalisterna som följer klubbens ritiro i Dimaro. Roberto Ventre, journalist på napolitanska dagstidningen Il Mattino, fick ackrediteringen indragen efter en artikel med rubriken ”Tifosi tra sorrisi e rabbia: ma il Napoli è inavvicinabile” (sv. Fansen mellan glädje och ilska: men Napoli går inte att nå). Texten handlar om Napolis fans och deras besvikelse över att träningslägret i Dimaro är så stängt, både vid planen och hotellet. Ventre avslutade sin text med att berätta om supportrarna som står där med banderollen där man intygar sin kärlek och får trösta sig med att ta ett foto tillsammans med en vakt.

Visst, man kan försöka argumentera för att det hela är en liten del i ett betydligt större krig där De Laurentiis går head-to-head mot Francesco Gaetano Caltagirone, Il Mattinos mäktige ägare. Men, censur är alltid censur.

Ventre skrev inte sin text ostraffat. Nu är det viktigt att se till att De Laurentiis inte stänger av en journalist ostraffat.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>