Säsongsguide, placering 12 – Atalanta

Då rullar vi igång. Säsongsguiden börjar här och nu. Och planen är att ni på fredag skall få en extra duvning när vi släpper Il Calcio al Corso #81.

Som vanligt är det 1-10 som är skalan och som vanligt är det sex delbetyg som genererar det slutbetyg som ger laget dess placering i tabellen. Ni vet att jag hävdar att ”Klubben” är det enskilt viktigaste betyget.

Atalanta

Klubben – 7
6 minuspoängen från Calcioscomesse-skandalen spelar roll, men inte någon avgörande sådan. Dels för att de kommer att reduceras i kommande instanser och dels för att Atalanta står starkt rustat. President Luca Percassi har på ett mycket klokt och inspirerat sätt fyllt på Atalantas organisation. Inför fjolåressäsongen anlände rutinerade klubbdirektören Roberto Spagnolo, talangscouten Beppe Corti och sportchefen Gabriele Zamagna och denna sommar Pierpaolo Marino (ex Napoli).

Marino är en av fotbollsitaliens allra mest meriterade klubbdirektörer (Napoli, Avellino, Pescara, Udinese och Napoli) och en person som kan garantera vilket projekt som helst om han får jobba ifred. Det kan dock bli lite för mycket av det goda och avslutningen i Napoli visar på det negativa med Marino. Han tar helt enkelt väldigt stor plats och utmanar på så sätt sina presidenter, som inte heller gillar när han fyller på trupperna utan att göra sig av med spelare och dessutom gör det med spelare från ett begränsat antal agentstall. Det kommer att slå gnistor i Atalanta också, men det kommer att dröja. Under tiden tar Marino president Percassis Atalanta framåt och börjar med att parkera ekipaget säkert mitt i tabellen.

Tränare – 6
Stefano Colantuono lever på lånad tid och kommer att ersättas så fort tillfälle ges. Marino har, såklart, redan efterträdaren klar för sig, men måste se till att timingen blir rätt. Det finns ju andra i klubben som investerat både pengar och förtroendekapital i il Cola.

Målvakt – 6
Andrea Consigli är bara 24 år, men gör ändå sin fjärde säsong i Atalantas A-lag. Redan 09/10 blev han det givna förstavalet och skaffade sig ovärderlig rutin när Atalanta gick i kvav efter att dåvarande presidenten Ruggeri hamnat i koma. Under sina två första säsonger i A-laget hade Consigli sällskap av rutinerade säkra sista utposten Ferdinando Coppola, som sedan lämnade över till Giorgio Frezzolini.

Backlinje – 6
Atalantas tänkta fyrbackslinje håller hög Serie B-klass, men inte speciellt hög Serie A-klass. Juve-skolade Andrea Masiello (Bari) är ny till höger och Stefano Lucchini (Sampdoria) är ny i mittförsvaret. Till det lägger mister Colantuono egna produkten Daniele Capelli, som sedan 2004 sakta tagit allt större plats i A-laget, och vänsterbacken Federico Peluso, en gång upptäckt i Albinoleffe av den klubbens dåvarande direktör Spagnolo. Jag blir övertygad när utmärkte Masiello anländer, men blir förvånad över att överskattade Lucchini funnit nåd hos Marino.

Det finns gott om mycket dugliga backalternativ. (Just nu) Calcioscomesse-friade mittbacken Thomas Manfredini är hur rutinerad som helst och ståtar med fina ledaregenskaper, gamla trotjänaren Giampaolo Bellini är alltid ett säkert kort och högerbacken Michele Ferri är ett klart vassare offensivt kort än A. Masiello. Jag blir inte förvånad om det hela slutar med att Marino ser till att Colantuono släpper in Manfredini på bekostnad av Lucchini och låter egentlige mittfältaren Ezequiel Schelotto (Catania), som vänt hem efter utlåning, och satsar på fyrbackslinjen Schelotto-A. Masiello/Capelli-Manfredini-Peluso. Det är en fyrbackslinje som räcker långt i Serie A.

Mittfält – 8
Sorgligt underskattade högerbreddaren Ferreira Pinto jobbar för comeback efter ännu en i raden av skador och frågan är om han kommer att kunna ansluta till det mittfält som även utan honom ser så bra ut. Det vore bra med F. Pinto i laget för de andra kantalternativen är inte alls lika sugna på att ta sig ner mot kortlinjen för att slå inlägg. Nämnde Schelotto, Serie A-snurrad i både Cesena och Catania ifjol, är inte alls lika explosiv som F. Pinto och mer en entaktare och Giacomo Bonaventura är inte alls lika tuff fysiskt. ”Jack” Bonaventura är aktuell även som vänsterspringare, men får svårt att hålla undan för nye Maxi Moralez (Velez Sarsfield). Den unge argentinaren är kort, men utrustad med fantastiska fötter och en attityd som räcker långt.

Centralt har Atalanta också gott om bra alternativ – allroundskicklige Simone Padoin, rutinerade mittfältsankaret Edgar Barreto, tufft spelande Carlos Carmona pålitlige Fabio Caserta (Cesena). Det som möjligen saknas är en mer uttalad spelfördelare och mycket talar för att denne anländer i forma av Luca Cigarini (Napoli). Klubbdirektör Marino var den som en gång tog U21-landslagets dåvarande playmaker till Napoli så tycke finns.

Anfall – 6
Två där framme eller en rejält spelbegåvad offensiv mittfältare/släpande anfallare i släptåg på en centertank? Atalanta har länge haft stor framgång med det sistnämnda och det är Cristiano Doni som har varit den suveräne uttolkaren. Först fem säsonger i Bergamo innan utflykten till Sampdoria och Mallorca, och sedan fem framgångsrika säsonger efter hemkomsten. Nu är det slut och det inte bara spelskandalens fel. Tränare Colantuono har inte mindre än sex anfallare att välja på i skrivande stund. Nyanlände German Denis (Udinese), också han en gång hämtad till Napoli av Marino, är given som centertank och frågan är om han lille Moralez, stenhårt jobbande andreanfallaren Guido Marilungo eller någon av de båda lovande Matteo Ardemagni (Padova) eller Manolo Gabbiadini (Cittadella) bredvid sig. Med Denis på plats lämnar Simone Tiribocchi, så pålitlig i målskyttet i Serie B, för andra uppgifter.

Det finns gott om centrar i skrivande stund, men ont om centrar som räcker i Serie A. Fjolårssäsongens bäste målskytt Simone Tiribocchi, orutinerade duon Manolo Gabbiadini-Matteo Ardemagni (Torino) och ständigt skadade Sasa Bjelanovic är inte vad Atalanta behöver längst fram. Marino vet det och hans gamla favorit German Denis (Udinese) är på ingång.

Styrka:
Ägandet, klubbledningen, scoutingen, ungdomsverksamheten och A-truppen är på plats. Atalanta står starkt rustat.

Svaghet:
Mister Colantuono är inte rätt person att ta Atalanta det steg vidare som är en plikt i och med skickliga klubbdirektören Marinos entré.

Nyckel till framgång :
Atalanta måste se till att timingen blir rätt när man ersätter Colantuono. Det gäller alltså att vänta lagom länge. Omgivningen får inte få för sig att klubben handlar i panik, men Atalanta får inte heller tappa för mycket mark i tabellen.

Totalt: 39/60

Placering: 12

/Borell

2 reaktion på “Säsongsguide, placering 12 – Atalanta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>