Säsongsguide, placering 20 – Novara

Novara

Klubben – 6
Familjen De Salvo har satsat stort på att få Novara att fungera lika professionellt och långsiktigt som familjens företag i sjukvårdssektorn. Det låter bra på pappret, men handlar alltid i slutändan om att välja rätt personer att tolka de olika roller som finns i en klubb. Fjolårets succésportchef Pasquale Sensibile gick på vattnet ifjol och kunde helt enkelt inte göra fel. Nu kan Tesser och Novara inte längre räkna med Sensibile Jr. (Sampdoria), som valde Ligurien och familjen Garrones Samp framför Piemonte och De Salvo.

Sportchefsvalet stod mellan tre personer – Fabio Lupo (Bellinzona), Carlo Osti (ex Atalanta) och Mauro Pederzoli (Milan). Valet föll på Pederzoli, som senast hade ansvaret för Milans ungdomsverksamhet. Dennes track record som sportchef innehåller mindre lyckade sejourer i Cagliari och Torino och övertygar inte alls. Upp till bevis!

Tränare – 6
Innan han togs till Novara ståtade Attilio Tesser med det mindre smickrande facitet att inte ha suttit säsongen ut sedan den andra och sista säsongen i Triestina (2003-05). Cagliari, Ascoli, Mantova och Padova blev alla sportsliga misslyckanden, men den gamle vänsterspringaren Tesser skaffade sig ovärderlig erfarenhet. Den erfarenheten använde han sedan för att tillsammans med dåvarande sportchefen Sensibile, bygga den exceptionellt väl sammansvetsade grupp som på två säsonger tog sig från Serie C1 till Serie A.

Målvakt – 6
Samir Ujkani, säkerheten själv i både Serie C1 och Serie B, fortsätter som sista utpost om det inte händer något med Chievo-Sorrentinos övergång till Palermo. Det är nämligen Palermo som äger Ujkani och det finns en klausul kontrakt som låter sicilianarna att hämta hem honom. ”Jimmy” Fontana fortsätter som andrekeeper och som viktig person i omklädningsrummet.

Backlinje – 6
Fjolårets fyrbackslinje görs om nästan helt. Morganella-Lisuzzo-Ludi-Gemiti finns inte mer, i alla fall inte i startelvan. I säsongsstarten är det bara vänsterspringare Gemiti som ser ut att få förtroendet. Till höger är det jämnt skägg mellan Palermo-lånade schweizaren Michel Morganella och nye Santiago Garcia (Palermo) och i mitten väljer mister Tesser nyanlända duon Paci-Dellafiore framför fjolårets så lyckade Lisuzzo-Ludi. Brist på snabbhet och Serie A-rutin är det som talar till Massimo Pacis (Parma) och Hernan Dellafiores (Cesena) fördel, men frågan är om man är utrustad med tillräckligt mycket ledaregenskaper. Frågan är hur lagbygget Novara påverkas av att två av lagets mest pålitliga spelare får stryka på foten för nykomlingarna Paci och Dellafiore.

Mittfält – 6
Så oerhört stabilt ifjol, men nu blir det jobbigare för Novaras tremannamittfält. Filippo Porcari fortsätter som mittfältsankare i mitten, till höger förpassar Luigi Giorgi (Ascoli) Francesco Marianini till bänken och ute till vänster skall spelskicklige Marco Rigoni försöka att räcka i högsta serien. Porcari har bara en Serie A-match i bagaget och det bör betyda att det blir jobbigt både för laget och för spelaren. Hårt uppvaktade kreatören Andrea Mazzarani (Modena) och rutinerade Alex Pinardi (Cagliari) försöker sno åt sig den offensiva mittfältsroll som ifjol tillhörde egentlige anfallaren Simone Motta. Unga mittfältsankaret Ivan Radovanovic (Bologna) och tufft spelande Rijat Shala nöter bänken.

Anfall – 6
Ifjol var Novaras anfall lika med firma Gonzalez & Bertani, men duon har flyttat. Pablo Gonzalez (Palermo) gick som tåget under hösten och var redan i januari klar för en flytt till Sicilien och direkt efter det lyckade play off-spelet stod det klart att Cristian Bertani (Sampdoria) valde att följa diesse Sensibile på äventyret i Genua. Tränare Tesser och nya sportchefen Pederzoli skall alltså uppfinna ett helt nytt anfall när säsongens Novara tar sig an Serie A för första gången på 55 år.

Tuffe Pablo Granoche (Chievo Verona), rivige Riccardo Meggiorini (Bologna), flyfotade Takayuki Morimoto (Catania) och fjolårsfloppen Jeda (Lecce) gör kvarvarande Motta och Raffaele Rubino sällskap. Många pusselbitar, men inte av den kvalitet som nykomlingen Novara behöver.

Styrka:
Motståndarna är hyfsat vana vid att träna på konstgräs, men inte vid att spela match. Konstgräset på Sivio Piola bara måste alltså innebära x antal poäng för nykomlingen Novara.

Svaghet:
Den grupp som tränare Tesser och dåvarande sportchefen Sensibile byggde över två säsonger var något alldeles speciellt. Nu får den gruppen stryka på foten när nye sportchefen Pederzoli förbereder för Serie A.

Nyckel till framgång:
Nye sportchefen Pederzoli måste visa sig vuxen uppgiften. Hans track record som sportchef och den bristande rutinen från arbete som sportchef gör Pederzoli till en chansning.

Totalt: 36/60

Placering: 20

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>