Säsongsguide, placering 19 – Siena

Siena

Klubben – 6
Massimo Mezzaroma, potentiell framtida ägare av AS Roma, från den romerska byggherresläkten med samma namn flyttar sakta men säkert fram sina positioner i den italienska fotbollen. Den första hela säsongen vid rodret i Siena slutade som tänkt med en övertygande insats och uppflyttning till Serie A. Årets säsong ser ut att bli jobbigare. Inte bara för att Antonio Conte (Juventus) valt att lämna, utan också för att det inte verkar lika säkert att projektet Siena under överskådlig fram tid kommer att vara i händerna på klubbdirektör Giorgio Perinetti. Denne är helt enkelt lite för intresserad av andra jobb för att det skall vara riktigt bra för Mezzaroma.

Tränare – 6
Conte lämnar och hans 4-2-4 ersätts av Giuseppe Sanninos (Varese) 4-4-2. Det kommer alltså att bli ett mer försiktigt Siena denna säsongen, även om Vareses succécoach står för ett kantspel som också det är mycket tydligt. Sannino har snurrat runt i seriesystemet länge och gör en sen debut i högsta serien. 54-åringen gör det med ett minsta sagt intressant bagage – en fantastisk obesegrad-hemma-svit under nästan tre säsonger i Varese, en strålande insats som nykomling i Serie B och innan det fyra raka uppflyttningar (Lecco – C2 till C1, Pergocrema – C2 till C1 och Varese – C2 till C1 och C1 till B). Sannino, lika mycket kött och blod som företrädaren Conte, står inför en svår men oerhört inspirerande uppgift.

Målvakt – 6
Ut med rutinerade Ferdinando Coppola (Torino) och in med 25-årige serbiske landslagskeepern Zeljko Brkic (Vojvodina), som flyttar till Toskana via Udinese. Ung utländsk keeper som förstaval? Ni vet vad jag tycker och ni vet att det är risktagning på hög nivå. Det blir inte bättre av att alternativen heter Simone Farelli och Gianluca Pegolo, två oerfarna målvakter som inte alls räcker om de skulle bli kallade i Serie A.

Backlinje – 6
Fjolårets Vitiello-Rosettini-Terzi-Del Grosso var inte en fyrbackslinje att spela kvar Siena i högsta serien och chanserna ökar inte speciellt mycket när förstärkningarna heter Matteo Contini (Real Zaragoza), Nicola Belmonte (Bari) och Gabriele Angella (Udinese). Sannino-favoriten Emanuele Pesoli (Varese) däremot är långsam, men står rätt och har ledaregenskaper som säsongens Siena mår bra av.

Mittfält – 7
Siena har många gånger förfogat över ett mittfält som kunnat spela kvar klubben i högsta serien. Lagkapten Simone Vergassola fortsätter att vara en omistlig del av det centrala mittfältet och får sällskap av nye playmakern Gaetano D’Agostino (Fiorentina). Pålitlige Daniele Mannini (Sampdoria), som Napoli snodde framför näsan på Sampdoria, tar plats till höger och ute till vänster får Alessio Sestu fortsatt förtroende. Tuffe innermittfältaren Francesco Bolzoni, Lecce-bekante högerkantspringaren Angelo (Parma), vänsteryttern Gennaro Troianello, krigaren Alessandro Gazzi (Bari) och Paolo Grossi (Albinoleffe) börjar på bänken.

Anfall – 6
Det är oändligt viktigt att ett lag på den nedre halvan kommer igång med målproduktionen. Siena har flera gånger om lyckats hänga kvar genom att mer eller mindre låta en spelare stå för enmycket stor del av målen. Minns Enrico Chiesa! Minns Massimo Maccarone! Nu är det rutinerade andreanfallaren Franco Brienza och Emanuele Calaiò som skall göra det. Calaiò är säkerheten själv i Serie B (18 mål ifjol), men får inte till det i högsta serien. När Siena åkte ur för två säsonger sedan mäktade han med åtta mål, en målproduktion som inte höll klubben kvar i Serie A. Inget tyder på att det kommer att bli fler mål den här säsongen. Fjolårets högerytter Reginaldo, hemvändande Michele Paolucci (Catania), storlöftet Mattia Destro (Genoa) och unge Alejandro Larrondo är anfallsalternativ som kommer att skärskådas om och om igen av .

Styrka:
Det är ingen större skillnad på Contes 4-2-4 och Sanninos 4-4-2 och det gör att Siena fortsätter på den inslagna spelsystemsvägen. Kontinuitet är alltid bra.

Svaghet:
Målskytte är A och O för ett lag som vill undvika nedflyttning. Säsongens Siena har inte de målskyttarna.

Nyckel till framgång:
Siena måste få igång målskyttet och för att få det måste klubbdirektör Perinetti vässa anfallet när januari kommer.

Totalt: 37/60

Placering: 19

En reaktion på “Säsongsguide, placering 19 – Siena

  1. johsn9105

    Intressant som vanligt, ska bli kul att följa Bolzoni som är en gammal inter produkt om jag inte misstar mig.

    När kommer nästa Il Calcio al Corso ?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>