Säsongsguide, placering 13 – Cagliari

Cagliari

Klubben – 7
President Massimo Cellino lovade revolution i slutet av förra säsongen. Och revolution blev det. Ut med ett flertal etablerade spelare och ut med tränaren Roberto Donadoni bara dagar innan seriestart. Allt är alltså som vanligt i casa Cellino. Man skulle kunna få för sig att detta är ett arbetssätt som inte fungerar, men så är icke fallet. Cellino må ha sitt speciella sätt att sköta Cagliari, men det fungerar.

Cellino, en av de italienska klubbägare som ägt sin klubb längst, är inne i sin tionde sportchef – Longo, Vitali, Manfredonia, Serra, Cannella, De Nicola, Pederzoli, Cinquini, Salerno och (sedan 2008) Francesco Marroccu. ”Den tionde sportchefen” må spela en undanskymd roll, men han gör det på ett sätt som gör att helheten fungerar där på Sardinien. Det är nu sju säsonger sedan man tvingades ner i Serie B och Cellino är ute efter att slå de tolv raka Serie A-säsonger som Cagliari mäktade med 64/65-75/76. Personligt rekord slår han hela tiden. De fem raka säsongerna i högsta serien som hans Cagliari radade upp efter att Cellino tog över i juni 1992 är numera ett minne blott.

Cellino är dessutom djupt involverad för att få bygga en ny stadion till sitt Cagliari, med politiskt krig som följd. Det blev inget av med att riva och bygga nytt vid gamla Sant’Elia och Cellino har istället satsat på ett bygge i närliggande Elmas. Det skulle kunna vara lätt att få för sig att Cagliaris ägare är kortsiktig, men fakta visar om och om igen att hans Cagliari är bland de absolut främsta mellanstora-/små klubbarna i il calcio. Respekt.

Tränare – 6
Roberto Donadoni ut bara dagar före starten av seriespelet och Massimo Ficcadenti (Cesena) in. Det var inte alls överraskande eftersom Cellino var oerhört besviken på sin tränare och sina spelare när laget helt slog av på takten under slutspurten ifjol. – Vi var kypare vid Milans fest, dundrade han.

Ficcadenti överraskade alla ifjol med att spela mycket offensivt med ett Cesena som kom från en mycket tydlig defensiv regim under företrädaren Bisoli (som för ett år sedan valde Cagliari som ny klubbadress) och sedan sitta säsongen ut och se till att Cesena förnyade kontraktet.

Målvakt – 6
Cellino satte hårt mot hårt ifjol när han tyckte att Marchetti inte uppförde sig som sig borde och lät sin förstekeeper gå som tredjeval under hela säsongen. Michael Agazzi (-84) fick chansen, tog den och hade inga problem att hålla undan för andrekeepern Ivan Pelizzoli under sin första säsong i högsta serien. Denna säsong är det Vlada Avramov (Fiorentina), senaste säsongen som ordinarie i Treviso 06/07, som backar upp istället för Pelizzoli (kontrakt slut).

Backlinje – 7
Cagliari ståtar med en alldeles utmärkt fyrbackslinje – Pisano-Canini-Astori-Agostini – som har stora förutsättningar att bara bli bättre och bättre. Mittbackarna Canini (-85) och Astori (-87) är en härlig kombination av hård markering och fina fötter och de båda ytterbackarna offensiva på ett sätt som fungerar utmärkt ihop med det hårt jobbande mittfältet. Simone Gozzi (Modena) är nytt mittbacksalternativ, U21-landslagsmannen Lorenzo Ariaudo (-89) fortsätter som alternativ både centralt och ute till vänster och Gabriele Perico är högerspringare Pisanos utmanare till höger.

Mittfält – 7
Lagkapten Daniele Conti fortsätter att vara lagets viktigaste spelare. Han är mittfältsankaret och krigaren som har laget i sin hand både bildligt och bokstavligt. Landslagsmeriterade arbetshästen Davide Biondini håller till höger om sin kapten, men uppvaktas hårt (Lazio) i skrivande stund och kan komma att lämna. Till vänster snodde Radja Nainggolan ifjol åt sig en ordinarie plats efter att Andrea Lazzari (Fiorentina) flirtat med den flytt som sedan blev av under sommaren. Spelintelligente Albin Ekdal (Bologna) utmanar främst om en platsen till höger eller vänster, men kan även distribuera boll om Conti är borta. Om Ficcadentis favorit Marco Parolo (Cesena) anländer och Biondini skulle stanna är konkurrensen på sardernas mittfält stenhård.

Listan var lång när den där ersättaren till Lazzari skulle köpas in. Nämnde Parolo, Poli (Sampdoria), Greco (Roma), Candreva (Parma) och Fernandes (Chievo Verona) stod alla på samma lista som Ekdal. Svenskens entré knuffar colombianske mittfältaren/anfallaren Victor Ibarbo (Atletico Nacional) ett steg framåt i banan och gör 4-3-3 lika troligt som det gamla 4-3-1-2.

Assistkungen Andrea Cossu ligger i luckan mellan mittfält och anfall och ser till att anfallet har en strid ström av utmärkta bollar att arbeta med.

Anfall – 6
Alessandro Matri (Juventus) försvann på lån redan i januari och löstes helt sedan under sommaren. Robert Acquafresca (Bologna) har också lämnat och Ficcadenti skall nu uppfinna nytt framför trequartistan Andrea Cossu. Brassen Nenè är ende kvarvarande anfallare och han får sällskap av tre rejäla chansningar, där vi får en indikation på fingertoppskänslan hos president Cellino. Nämnde Ibarbo (Atletico Nacional), Thiago Ribeiro (-85) (Cruzeiro) och Moustapha El Kabir (-88) (Mjällby) är inga namn som skrämmer några Serie A-försvar. Det är dock en anfallsbesättning som låter mister Ficcadenti komma till spel med sitt älskade 4-3-3. Nenè centralt, trequartista Cossu till vänster och vindsnabbe Ibarbo till höger kan mycket väl vara det som gäller i säsongens Cagliari.

Styrka:
Biondini-Conti-Nainggolan/Ekdal är ett mittfält som räcker långt. Och skulle sedan Parolo ansluta så …

Svaghet:
Det ser tunt ut i anfallsväg. Beprövade målskyttarna Matri och Acquafresca ersätts med tre rejäla chansningarna Ibarbo, Thiago Ribeiro och El Kabir.

Nyckel till framgång:
Det räcker inte att Nenè upprepar sina mål (åtta respektive sex) från sina två första säsonger i Cagliari. Någon av de tre anfallschansningarna måste leverera dussintalet mål. Eller så handlar Cellino en anfallare innan ligastart.

Totalt: 39/60

Placering: 13

2 reaktion på “Säsongsguide, placering 13 – Cagliari

 1. Hossein N.

  Bra sammanställning. Tror Nainggolan kan bli sjukt grym efter sin genombrottssäsong. Ett hyfsat bra lag som ska kunna klara sig kvar, men ingen imponerande mercato den här gången. Bytet Laz mot Ekdal känns nästan idiotiskt i dagsläget. En helt onödig chansning. Jag menar, Ekdal må vara en talang men det är inte direkt nästa Pirlo vi talar om.

  Svara
  1. ilcalcioalcorso Inläggsförfattare

   Hossein N.,
   Visst är den bra! Du tror på Nainggolan där jag tror minst lika mycket på Ekdal. Vadå Laz mot Ekdal …?

   /Borell

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>