Säsongsguide, placering 18 – Cesena

Cesena

Klubben – 6
Igor Campedelli har agerat klokt sedan han tog över Cesena strax innan jul 2007. Tränarutnämningarna har suttit som handen i handsken med uppflyttning från Serie C1 till Serie B, vidare till Serie A och sedan förnyat kontrakt i högsta serien. Allt har gått som på räls, trots att Campedlli har rört om i egna klubbledningen och använt sig av både klart defensiva tränare (Bisoli) och klart offensiva sådana (Ficcadenti).

Denna säsong satsar Campedelli på rutinerade Marco Giampaolo (Catania), som får i uppgift att spela 4-3-3 efter en karriär med väldigt mycket 4-4-2. Campedelli satsar också på konstgräs, bara veckor efter att Italien hade vant sig vid tanken på att ett lag i Serie A (Novara) skulle spela på något annat än naturgräs.

Tränare – 6
Det var länge sedan Marco Giampaolo (Catania) gick riktigt bra. Och det går att argumentera för att han bara gått bra i en klubb. De två säsongerna i Ascoli i mitten av 2000-talet såg imponerande ut, men Giampaolo har sedan dess inte varit i närheten av att få saker och ting att fungera i Cagliari, Siena och nu senast Catania. Kanske är det den där bollen i skallen på träningen i Cagliari som har ställt till det.

Målvakt – 6
Målvaktsfarfar Antonioli är en säker sista utpost bakom en fyrbackslinje som behöver all hjälp den kan få. Antonioli anno 2011 handlar, såklart, om att stå rätt. Fantomräddningarna lämnar han åt andra yngre förmågor. Tekniska direktören Minotti jagar i skrivande stund en vice Antonioli. Det behövs en Alberto Frison (Vicenza) istället för Alex Calderoni eller Aldo Junior Simoncini.

Backlinje – 6
Cesena startade fjolåret med Ceccarelli-Pellegrino-von Bergen-Nagatomo, blev sedan av med sin japan i januari och lyfte då in både ytterbacken Santon och mittbacken Dellafiore. Nu satsar sportchef Minotti och tränare Giampaolo på rutinerade Gianluca Comotto (Fiorentina) som högerback och Giullermo Rodríguez (Penarol) eller Marco Rossi (Bari) som mittback vid sidan av kvarvarande schweizaren von Bergen och egentlige mittfältaren där ute till vänster. Det ser inte bra ut, även om Cesena ser till att ersätta mittbacksreserven Yohan Benalouane (Skottland?) med långskanken Vangelis Moras (Bologna).

Mittfält – 6
Om inte hårt uppvaktade Marco Parolo (Cagliari) ger sig av under mercatons sista självande dagar, stannar 2/3 av fjolårets så framgångsrika mittfält. Parolo till höger, Giuseppe Colucci centralt och nye Antonio Candreva (Parma) är ett mittfält som på pappret räcker i högsta serien. Men, det är tunt bakom trion. Varken veteranen Luigi Piangerelli, Roberto Guana (Chievo Verona), arbetsmyran Giuseppe Di Feudis (Torino), unga brasselånet Martinho (Catania), paraguayanska löftet Meza Colli eller Tibor ”nye Zlatan” Cica (-93) räcker i Serie A.

Anfall – 7
Cesena har satsat stort och lyfter in två tunga pjäser i fjolårets hyllade anfall. Adrian Mutu (Fiorentina) tar den centerplats som ifjol tillhörde Erjon Bogdani och Eder (Brescia) tar över efter Luis Jiménez (Al Ahli). Mycket talar för att den ivrige vänsterspringaren Giaccherini (Juvenus?) också lämnar och det skulle innebära att säsongens Cesena kommer till spel med ett helt nytt anfall.

Mutu in centralt betyder att Cesena går ifrån att spela med en tung centertank som tar för sig i motståndarnas straffområde. Med Mutu blir det ett helt annat spel, om nu inte Giampaolo går över till sitt älskade 4-4-2. Rumänen är en lyx för vilket lag som helst på den nedre halvan och garanterar det dussin mål som är så viktigt. Bollätare Eder kommer inte alls med samma garanti och jag skulle bli förvånad om han åstadkommer något annat än de sex ligamål han fick till ifjol.

Utmärkte huvudspelaren Bogdani är på väg bort och det gör Genoa-ägda centern Vincenzo Rennella (Grasshoppers), Lecce-dödaren Dominique Malonga och unga finska målmaskinen Roope Riski till Giampaolos anfallsjokrar.

Styrka:
Mutu garanterar det dussin mål som ett kölag är i så stort behov av. Bara för mister Giampaolo att sätta resten …

Svaghet:
Giampaolo kommer att få tid på sig. Vacker så, men med fel tränare på plats kommer Campedellis ge-tränaren-tid-inställning att sitta som en bumerang i bakhuvudet på säsongens Cesena.

Nyckel till framgång:
Tränare Giampaolo har gått head-to-head med tre raka klubbledningar efter att ha gått i dess mycket tydligt ledband i Ascoli. Giampaolo och head-to-head har resulterat i långt ifrån godkända resultat. Lyda eller inte lyda?

Totalt: 37/60

Placering: 18

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>