Säsongsguide, placering 10 – Genoa

Genoa

Klubben – 7
Saronno, Como och sedan Genoa i hård konkurrens med en viss Zamparini. Efter att ha smakat på Serie A med Como valde Enrico Preziosi att istället ta över den betydligt större piazzan Genoa. Efter initiala svårigheter fick han ordning på saker och ting, men dömdes ned i Serie C1 för att hans Genoa försökt muta motståndaren.

Sejouren nedåt i seriesystemet var nyttig för Genoa och det var ett gediget projekt som två säsonger senare angjorde Serie A. Första säsongens tiondeplats följdes upp med en femteplats och berömmet haglade – tränare Gasperinis 3-4-3, klubbledningens smarta spelaraffärer och publiken som strömmade till Luigi Ferraris. Preziosis Genoa kunde helt enkelt inte göra fel.

Sommaren 2009 sålde Preziosi lagets centrallinje – smart handlade mittbacken Matteo Ferrari, underskattade innermittfältaren Thiago Motta och skyttekungen Diego Milito – och det började gå tyngre. Preziosi kontrade genom att göra en tung mercato sommaren efter, men fick inte alls ordning på alla etablerade stjärnor han köpt till startelvan (Eduardo, Rafinha, Miguel Veloso, Luca Toni …). Förtrollningen var bruten och det fanns inte längre något riktigt bett i mister Gasps 3-4-3, som blev till 4-3-3, och bytet av tränare borde såklart ha kommit redan inför fjolårssäsongen.

Nu gasar Preziosi igen. Hans uppenbara ovilja mot att verkligen satsa på att spela in en startelva som gör mer än en säsong ihop gör att det är svårt att ta Genoa på riktigt allvar. Och för Genoa att ta ännu ett steg mot toppen.

Tränare -7
Förra säsongen blev Gianpiero Gasperini till Davide Ballardini och ingen jublade över det. Nu får rutinerade Alberto Malesani (Bologna) uppgiften att se till att Genoa återigen är med och slåss om en plats på den övre halvan av den övre halvan. Nja …

Målvakt – 7
Säkra sista utposten Sébastien Frey (Fiorentina) tar över efter floppen Eduardo (Benfica) och garanterar att Genoa inte släpper in mål i onödan. Cristiano Lupatelli (Bologna) bär konerna som andraval och målvaktsfarfar Alessio Scarpi bär kulturen.

Backlinje – 7
Genoa hittade rätt med sin fyrbackslinje ifjol och förnyat förtroende till mittlåset Dainelli-Kaladze är en bra sak. Duon får evigt unge Marco Rossi eller underskattade evighetsmaskinen Domenico Mesto till höger och fjolårsreserven Luca Antonelli eller något veke Emiliano Moretti ersätter Domenico Criscito (Zenit) till vänster. De ingredienserna blir till en fyrbackslinje som håller god Serie A-klass, men den behöver förbättras. I alla fall enligt Preziosi, som i skrivande stund verkar ha snott Cesare Bovo (Palermo) och dennes utmärkta bolldistribution framför näsan på Fiorentina. Svenske landslagsreserven Andreas Granqvist (Groningen) börjar på bänken.

Mittfält – 7
Genoas mittfält fungerade som bäst när det var som mest anspråkslöst och utan några storstjärnor. Rossi-Juric-Milanetto-Criscito var en utmärkt fyra, framförallt då det centrala mittfältet. Balansen rubbades när Genoa började läcka bakåt och tvingades flytta ner en av mittfältarna i backlinjen.

Fjolåret såg firade nyförvärvet Miguel Veloso ägna sig mer åt spaghetti än träning och likaledes firade Rafinha presterade inte heller det som var tänkt. Det blev gamlingarna Rossi och Milanetto som tillsammans med unge slovaken Juraj Kucka fick se till att det blev någon ordning på det där mittfältet.

Nu gör Genoa om sitt mittfält igen. Gamle Milanetto (Padova) och Abdolay Konko (Lazio) lämnar och en ny kvintett tar över. Fjolårssuccén Kevin Constant (Chievo Verona), vänsterfotade Valter Birsa (Auxerre), tuffa mittfältsankaret Felipe Seymour (Universidad di Chile), colombianen Cristóbal Jorquera (Colo Colo) och Alexander Merkel (Milan) är pusselbitarna som mister Malesani skall få ihop något bra av. Kanske kommer han att kunna använda spaghettikungen Veloso, som konsaterat att han minsann är fit igen. Ständigt skadade Bosko Jankovic har en lång väg att vandra för att nå startelvan.

Anfall – 7
Genoa letar efter en centertank som kan gå i de Milito-fotspår som Luca Toni inte var i närheten av att klara av. Varken Floro Flores (Udinese), unge Mattia Destro (Siena) eller U21-landslagscentern Alberto Paloschi (Chievo Verona) övertygade så mycket ifjol att man fick nytt förtroende och allt pekar nu på att Alberto Gilardino (Fiorentina) blir näste man att anföra Genoas anfall. Fjolårets niomålsskytt Rodrigo Palacio, Boca-skolade Lucas Pratto (Universidad Catolica) och det gamla Inter-löftet Sebastián Ribas (Digione) gör upp om kanterna.

Styrka:
Tränare Malesanis rutin garanterar att man tar vara på resurserna i säsongens Genoa.

Svaghet:
Oviljan mot att verkligen satsa på att spela in en startelva som gör mer än en säsong ihop gör det svårt för Genoa.

Nyckel till framgång:
Floro Flores tio mål och Palacios nio räckte inte. Köpet av 15-målsskytten som ger Genoa ro måst sitta.

Totalt: 42/60

Placering:10

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>