Albinoleffe borde inte finnas

Dags att titta till två andra klubbar som en gång gjort succé i näst högsta serien och nosat på Serie A. Dags att titta till Albinoleffe ta emot Grosseto.

Albinoleffe gör sin nionde raka säsong i Serie B och det är inget annat än ett mirakel. Klubben borde ju inte finnas, i alla fall inte så här högt upp i seriesystemet. Vi det här laget kan ni historien om sammanslagningen av de små samhällena Leffes och Albinos klubbar till en gemensam. Albinoleffe. ”Stockholmaren” Gianfranco Andreoletti, president och klubbens starke man, har varit med från början.

Det finns de som säger att Albinoleffe sjunger på sista versen. När jag såg laget på plats ifjol var i alla fall journalisterna som följer Albinoleffe oroliga för att klubben skulle gå under om man åkte ur Serie B. Det blev inte så. Albinoleffe klarade sig kvar i näst högsta serien efter ett gastkramande play out mot Piacenza. Det slutade lyckligt med 6 000 på läktarna och president Andreoletti som löfte-sprang hem till huset i Colzate.

Det blev en helt annan historia för Piacenza. Ägafamiljen Garilli berättade efter matchen att det var ”dags att lämna nu”. Och när Albinoleffe nu gör sig redo för sin nionde raka säsong i Serie B kommer beskedet att Garilli hittat ett konkordat som vill köpa.

Jag tittar till Albinoleffe samma dag som Maurizio Radici, en gång president i det Leffe som blev till Albinoleffe, tar hand om 5% (750 000 euro) och sätter sig i styrelsen för Antonio Percassis nya Atalanta. Han har sysslat med fotboll förr. Radici tog sitt Leffe till Serie C1, men sedan tog det stopp. Det gör lätt det när man har sin hemvist i ett samhälle med knappa 5 000 invånare. Nu comebackar Radici i fotbollen och han gör det i det Atalanta som ägs av Percassi, vars son är gift med Maurizios brorson. Business alla italiana.

Snart dags för match och det slår mig hur ”fläckig” och ojämn planen är. Det måste vara en tidsfråga innan det är konstgräs som gäller också i Bergamo. Det vore logiskt eftersom Bergamo är sätet för Sit-In, en av firmorna som förser den italienska fotbollen med konstgräs och som länge sponsrat Atalanta. Och det vore logiskt om det var byggherren Percassi som byggde en ny arena.

Jag är extra nyfiken på tre spelare. Pierre Regonesi, Roberto Previtali och Martin Petras.

Regonesi, en gång utnämnd till kommande storback av storbacken Massimo Carrera (då Atalanta). Det blev inte så. Det har aldrig varit något fel på känslan i den där vänsterfoten, men det har varit jobbigt mentalt. Regonesis nerver ställde till det och Atalanta blev till Empoli blev Albinoleffe blev Rimini blev till Albinoleffe igen. Regonesi fungerar här. Hans vänsterfot böjer inlägg på löpande band och är ett ständigt hot när det är frispark nära motståndarnas mål. Jag konstaterar att Albinoleffes restaurering av spelare fungerat alldeles utmärkt i fallet Regonesi och funderar samtidigt på om inte vår vänsterback är släkt med de där andra restauratörerna, de Regonesi som restaurerar möbler där uppe i Città Alta.

Egentliga mittbacken Petras går mot Regonesi. Jag minns det som igår när slovaken sommaren 06/07 presenterades av il patron Giovanni Semeraro och sedan tog plats i Zemans ”andra Lecce”. Det gick sådär. Eller inte alls. Petras fick lämna redan i januari och via Treviso, Triestina och Cesena är det nu Grosseto som gäller. Han får slita ont mot inläggsmaskinen Regonesi och dennes flyfotade vänsterspringare Foglio, men håller emot hyfsat.

Previtali är jag intresserad av eftersom han är en av fyra i den stomme av Bergamo-spelare som skall se till att Albinoleffe stannar i Serie B och inte går under. Han tog ingen plats i Atalanta och hamnade i stadens andra lag via Lumezzane, Alzano och Spezia. Lagkapten Previtali gör sin åttonde raka säsong i klubben och är spindeln i nätet på mittfältet.

Previtali slår till direkt. Drygt 20 sekunder in i matchen suger han in en boll mitt på offensiva planhalva och hittar bortre gaveln med ett mäktigt skott. Han fortsätter sedan med enkelt och smart spel rakt igenom matchen och bevisar att den italienska fotbollen är proppfull av de där kloka och nyttiga defensiva mittfältarna.

1-1 kommer efter att Albinoleffe varit nära 2-0 och visar den inneboende klassen hos Grossetos anfall. Det går snabbt när Gaetano Caridi, tio mål ifjol, hittar fram till hemvändaren Ferdinando Sforzini (Cluj), som sätter bollen säkert vid första stolpen. Och det kommer mera. I maremmani tar ledningen efter att nye Albinoleffe-backen Manuel Daffara (Pavia) försökt spela undan, men istället gjort så att Grosseto kan galoppera mot mål i en kontring tre mot tre. Det känns på något sätt logiskt att anfallet slutar med att nämnde Daffara faller baklänges på mållinjen samtidigt som han inte får undan bollen.

Daniele Fortunato pratar sina mannar tillrätta i paus och Albinoleffe startar andra halvlek lika starkt som första. Tripp, trapp, trull. Bollen tar på två Grosseto-spelare innan Andrea Cocco (bilden), så svag och utbuad i första halvlek, får en tå på bollen fri med gästernas keeper och gör 2-2. Sedan händer det inte så mycket mer.

Albinoleffe har visat att man fortfarande, trots domedagsprofetior, håller i Serie B och Grosseto har visat upp sin odiskutabla offensiva styrka.

Calciomercato stänger dagen efter match. Albinoleffes sportchef Aladino Valoti, för några månader sedan högaktuell som ersättare till Sean Sogliano i Varese, adderar anfallaren Germinale (Benevento) till den trupp som skall se till att Albinoleffe inte går under. Grossetos vulkaniske president Camilli ser till att hans direktörer kryddar de vit-röda med inte mindre än fem nya spelare på mercatons sista dag – Olivi, Moretti, Antei, Iannicella och Calderoni. Jag förväntar mig att unga mittbacken Luca Antei (Roma) gör bra ifrån sig och utvecklas ytterligare där på andra sidan regionsgränsen.

Sista dagen på calciomercato illustrerar tydligt skillnaden mellan Albinoleffe och Grosseto. Nästan inga pengar alls mot mycket pengar. Tålmodigt och långsiktigt byggande mot klubbdirektörs-roulett. Nio raka säsonger i Serie B mot fem raka. Nytt kontrakt och stjärna för tio raka säsonger i högsta serien mot minst play off till Serie A. Presidente Andreolettis Albinoleffe mot presidente Camilis Grosseto. Serie B när den är precis som vanligt där mellan himlen i Serie A och avgrundsdjupet i Serie C …

2 reaktion på “Albinoleffe borde inte finnas

  1. viwil002

    ”Nu comebackar Radici i fotbollen och han gör det i det Atalanta som ägs av Percassi, vars son är gift med Maurizios brorson”

    Homoäktenskap?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>