Jag åkte genom eld … och pratade om Sibelius och Stockhausen

MANCIANO. Jag tog regionaltåget för att ta mig från Rom till Orbetello och sedan med buss vidare till Manciano. Elden kom emellan.

Några kilometer innan Civitavecchia, där Moggi en gång arbetade på tågstationen, blev det stopp. Det brann vid Talamone några kilometer på andra sidan av Civitavecchia och inga tåg fick passera. Mitt tåg var dessutom tvunget att vända. Oklart varför, men alla passagerare beordrades ut och fick sedan hoppa på andra tåg en dryg halvtimme senare.

Jag kom till Montalto di Castro innan jag hoppade på ett tåg till Albinia, där det också går att ta den där bussen till Manciano. I Albinia var det vänta som gällde och jag tillbringade tiden med en nyfunnen vän, en musiklärare på väg till Manciano på ett ettårskontrakt.

Han var från Nocera, älskade musik, hyllade först Jean Sibelius och sedan Karlheinz Stockhausen. Den förstnämnde för att ha varit banbrytande, den sistnämnde för att ha förstått sådant som andra inte förstår. Han avslutade med att recitera dikten ”Gol” vid busshållplatsen i Albinia.

Jag kom till slut fram till Manciano och fick ett ”Manciano, perche?” från romanista-Marcus.

- Manciano e la vita (sv. Manciano är livet), kontrade jag och kunde fem minuter senare konstatera att livet just då innehöll Phil Collins i högtalarna på snart-ett-år-gamla-pizzerian-Estrella.

Romanista-Marcus satt där nere i Rom och trodde att Lecce skulle få det betting-svårt hemma mot Atalanta. Jag fick iväg ett sms där jag tyckte att det var läge att se upp för en formstark Grossmüller, som avgjort borta mot Bologna, och ett med jämförelsen Grossmüller-Bojan, innan vår uruguayanske vän slog till. Han tog ett andra gult och visades av banan där nere på stadion på vägen ut mot havet.

Semester och lugn och ro i ett litet samhälle bortanför det mesta? Det brinner ändå alltid i den värld som är gul och röd. E la vita …

/Borell

En reaktion på “Jag åkte genom eld … och pratade om Sibelius och Stockhausen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>