Det var Svennis fel

Agostino Di Bartolomeis öde är kanske den mest välkända historien i mytbildningen kring Roma, men det är en liten grej som inte brukar nämnas. Vad var anledningen till att Agostino lämnade Roma och följde med Nils Liedholm till Milan strax efter den grymma förlusten i Euoropacupfinalen mot Liverpool? Jag har velat skylla detta på Sven-Göran Eriksson, och häromdagen gjorde jag en liten utredning som gav mig rätt.

Svaret finns i den här radiointervjun med Viola, där presidenten ställs till svars för försäljningen av Di Bartolomei, och ett uttalande han gjort om att spelare inte ska vara ”bandiere” för en  klubb. Tröjan är den enda bandieran säger han. Det är bara den som ska symbolisera vad en klubb står för, spelare kan komma och gå.

- Jag håller Di Bartolomei kär, precis som alla spelare i Roma. De som fanns förut, de som är här nu och de som kommer imorgon. Om en tränare tekniskt sett fastställer att Roma måste byta sätt att spela på, och att tekniskt sett så kan en spelare inte passas in…  Tränarnas åsikt ska värderas och ett beslut ska tas därefter. Och nu vet jag  inte vad mer jag ska säga, säger Viola.

Det kan ha funnits ekonomiska orsaker eller grejor med kontraktet som spelade in, men framförallt ville  Romas nye tränare Svennis inte ha Di Bartolomei. Han passade inte in i hans spelidé. Typiskt Svennis, som ju aldrig tar hänsyn till klubbars identitet eller historia. Och det, i kombination med Dino Violas brist på sentimentalitet, gjorde att Agostino Di Bartolomei inte var önskvärd i Roma längre.

/Malena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>