Marchisio – avsluten, mentaliteten och amalgamet

Mister Ranieris manskap tryckte pedalen i botten direkt från start och körde över Juventus i matchinledningen. Men, Esteban Cambiassos skott rakade utsidan av Gianluigi Buffons vänstra stolpe istället för att gå in och Juventus kunde slå tillbaka. Claudio Marchisios Juventus slog tillbaka.

Den stora skillnaden med säsongens Inter jämfört med när man är som bäst – pappa Morattis Grande Inter, upplagan som 1989 tog ligatiteln under Trapattoni och Mourinhos Inter – är att man idag hela tiden går att hota. Det är tydligt att något saknas i det svart-blå försvarsspelet och det är inte en fantastisk Maicon, för högerspringaren är numera tillbaka hyfsat nära den form som under två-tre säsonger gjorde honom till världens bästa ytterback. Det är inte heller en Julio César i storform, ersättaren Luca Castelazzi är alldeles utmärkt. Det är Walter Samuel och hans förmåga att ta hand om allt och alla som saknas. Med den hårdföre argentinaren med den stora spelförståelsen som sällskap till Lucios brasse-mittbackeri hade varken 0-1-målets inspel mot första stolpen eller löpningen från Vucinic tillåtits.

Från att hela tiden vara hotad bakåt till att hela tiden hota framåt. Förmågan att för eller senare eller i en strid ström ta sig fram till avslut. Den är viktig i anfallet, inte lika viktig i backlinjen (om du vill hålla tätt bakåt) och helt avgörande på mittfältet. Att hitta luckan mellan anfall och mittfält, avancera framåt och ta sig fram till avslut. Serie A har tre spelare som gör det på ett helt fantastiskt sätt. Marek Hamsik. Kevin Prince Boateng. Claudio Marchisio.

Vi såg inte så mycket av Marchisio i själva spelet under första halvleken, men när den var slut kunde han bokföras för ett avslut som smet strax utanför Luca Castelazzis bortre stolpe, ett mål efter enkelt men genialt väggspel med Alessandro Matri och ett friläge som borde resulterat i straff. En fantastisk insats offensivt. Men, Marchisio är mer än så.

Förmågan-att-ta-sig-fram-till-avslut-Marchisio är unik genom att också vara oerhört nyttig i försvarsspelet. Något fungerar riktigt bra när säsongens Juventus försvarar sig, trots att det det går att punktmarkera bort och sno bollen av den fysiskt veke bolldistributören Pirlo och att medelmåttiga Bonucci-Barzagli agerar mittlås.

Ja, en frisk Buffon är fantastisk mellan stolparna och sprider lugn och säkerhet. Ja, sorgebarnet Chiellini är äntligen desarmerad som mittback och utflyttad som vänsterback med ett helt annat agerande centralt som följd. Ja, nye högerbacken Lichtsteiner är något helt annat både framåt och bakåt jämfört med fjolårets Motta, Sörensen och Grygera. Men, alla dessa ja räcker inte som förklaring på varför säsongens Juventus har ett försvarsspel som fungerar så mycket bättre än ifjol. Det är Marchisio som är förklaringen.

Turin-sonen har haft besynnerligt svårt att övertyga Juventus sportchefer och tränare om att det är han och ingen annan som skall ha en av de två tröjorna på innermittfältet. Ifjol satte Alberto Aquilani och Felipe Melo där i mitten och Marchisio ute till vänster dumstrut på dåvarande tränaren Del Neri och den klubbdirektör, Giuseppe Marotta, som fortfarande är kvar. Juventus skall tacka nye tränaren Antonio Conte för att han förstått att det inte går att vara utan Marchisio.

Juve-legenden Conte har en ställning som gör att han inte behöver bry sig så mycket om vilka nämnde Marotta vill att han spelar och inte spelar. Och Conte spelar Marchisio centralt och får både förmågan att ta sig fram till avslut och ett defensivt arbete som gör att hela lagets försvarsspel fungerar.

De senaste dagarna har det varit mycket diskussion och prat om att Juventus bandiera Alessandro Del Piero är på väg ut. Men, det gör inget. Näste fanbärare är redan på plats och han heter Claudio Marchisio. Han avslutar lika bra som Del Piero, har en mentalitet som Conte och är amalgamet som får Juventus att fungera.

Aldrig mer ifrågasatt och aldrig mer på en vit-svart kant. Juventus är Marchisios.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>