När karriären är över – Ciotti é Ameri

Att hamna på ålderns kant är tufft enligt vissa eller något underbart, förtjänat, enligt andra. Något som gäller båda fallen är att det medför en förändring. När en fotbollsspelare kliver av planen för sista gången och upphör att vara en giocatore är det i första anblick det definitiva slutet på karriären. Det är skor på hyllan, benskydd i backluckan, ledband hos läkare och en permanent plats in tribuna som gäller. Men för många duger denna ensamma plats på läktaren inte. För många blir dragkraften till il calcio för stor. Vi har de som väljer att stanna kvar inom il calcio, collaboratori, dirigenti, allenatori och agenti. Sedan finns det dem som väljer att bevaka calcio, tycka om calcion och analysera calcion. Gli opinionisti – och det är dem vi känna lite på här och nu. För här kryllar det av kompetens och erfarenheter. Låt oss se vart det bär av.

I Murdochs Sky hittar vi bland annat Beppe Bergomi, Alessandro Costacurta och Massimo Mauro. Tre herrar där två av dem sticker ut som mer respektabla, mer framgångsrika – piu noti. Costacurta och Bergomi, difensori nemici – men ändå så lika – födda där uppe i nord. Långa karriärer för de o så mäktiga Milanoklubbarna.

Den ensamme ankungen bland falkarna då; Mauro. Född i Catanzaro, emigrato först Friuli och Udinese sen Piemonte och Juventus för att sedan sluta i Campania och Napoli. Mauro, vars karriär fått oförtjänt lite uppmärksamhet kan tyckas. Med två scudetti, en i Turin och en i Neapel. En Italiensk-supercup och en Coppa Intercontinentale.

Men tittar man lite närmare så är det ganska uppenbart. Det finns spelare som jobbar i det mörka, sliter utan att bli sedda och kämpar utan att få beröm – och så finns det Massimo Mauro. Udinese 82’ -85’, Juventus 85’ – 89’ och Napoli 89’ – 93 innerbär självklart i ordningen också; Zico, Platini och Maradona. Han kunde välja sina överskuggare och accepterade därmed sin roll. På köpet fick han framgång titlar och en dold plats i de viktiga historieböckerna. En plats lika bra som någon annan.

På flanken av falkarna och ankungen hittar vi Gianluca Vialli och för i år nye, Roberto Carlos Sosa. Detto; El Pampa. Alltså en massa kvalitet i studion. Och det finns säkert några jag glömt, och det är därför vi har kommentarsfältet.

På den andra sidan – hos Rai – där det i all ärlighets namn inte är någon större skillnad gentemot ultrakommersiella Murdoch och Sky. Där hittar vi Zbigniew Boniek. Mannen som i princip är rad tio och elva här ovan. Spelare, sportchef, tränare och nu opinionista i La Domenica Sportiva – som är il calcios förlängda analysverktyg. Rotat i folksjälen och ett ack så viktigt intrument i ”il mondo del calcio”. Även här en massa kvalitet.

Men när det kommer till riktig och äkta kvalitet så finns det några få som tog steget fullt ut. En av dem var Sandro Ciotti, han som hade och var allt. Calciatore. Giornalista. Opinionista. Radiocronista och Telecronista. Tillsammans med sin högra hand, Enrico Ameri, var han la voce del calcio – il calcios röst utåt. Tillsammans skapade de ett fenomen när Serie A radiosändes. Tillsammans var dem bäst på att rapportera fotboll. Alla kategorier, alla tidsepoker.

Om ni ännu inte förstår vad jag menar eller vilka dessa är och vad dem stod för och vad dem lyckades uträtta så ber jag er att offra en och en halv minut.

Vi har Trapattoni och vem är det inte som skymtar i ljusbrun trenchcoat efter cirka en sekund!? Vi har Ottavio Bianchi. Det är Sandro Ciotti som avbryter Enrico Ameri. Frispark i krysset av Passarella, bakom Zenga. Ciotti kommenterar: Tre noll till – notera – Ameris Fiorentina. In bryter Stadio Olimpico: tiro improviso, gran diagonale! Tillbaks till Ameri där Maradona gör det vackraste frisparksmålet någonsin. Mot Juventus. På San Paolo.

Allt sker på en och en halv minut och allt är live, oredigerat. Om någon frågar mig vad som är så speciellt med il calcio. Så här har ni det. Det blir aldrig bättre. Någonsin.

//Abizzo – nato troppo tardi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>