Putsa, spela, betala löner – en fattig dirigentes måste?

Jag skulle fatta mig relativt kort. Trodde jag.

Calcioscomesse, uppgjorda matcher och korruption är inget jag varken stödjer eller förespråkar. Däremot är jag förstående i varför det ibland förekommer. Den största delen av dessa problem kommer från ren och skär girighet. Välbärgade män som vill ha ännu mer. Aldrig nöjda. Villiga att ta risker. Både finansiellt och karriärmässigt. Män som riskerar sitt anseende för några extra eurosedlar. I mångt och mycket; uomini di merda. Egentligen inget konstigt då dessa män finns i hela vårt samhälle. Från gatsoparen nere på marken till företagspamparna i stylade takvåningar.

Men det finns alltid två sidor av myntet. Där några enbart drivs av girighet så finns det dem som tar till dessa medel bara för att överleva. Det ekonomiska klimatet för de mindre klubbarna har alltid varit ansträngt. Idag kanske mer än någonsin. Klubbar som inte har pengar att betala sina spelares löner, och det är här någonstans som min förståelse kommer in i bilden. Inte medgivande. Men förståelse.

I ett inslag som sändes på Mediaset i dagarna har ett par journalister fått en intervju med en stortippare i Italien. En som kan och vet hur det systemet fungerar. Han ger exempel på matcher som enligt honom tydligt är uppgjorda. Det är ett sjukt system där pengar slussas fram och tillbaka på utländska spelsidor förbjudna av det Italienska monopolet. De av staten godkända spelsidorna är under stor bevakning förklarar han för journalisten. Där går det inte att hålla igång. Man måste spela på sidor från Asien, England, sådana ställen fortsätter han.

Han beskriver ett system där även om sidorna är spärrade i Italien så hjälper spelföretagen själva spelarna att kringgå de Italienska lagarna. Han beskriver Signori och hans banda som idioter, klåpare.

Det kanske mest intressanta han delger är dock det faktum att det finns klubbar där dirigenti och andra kring klubben mer eller mindre måste putsa resultaten och spela på dem därefter. Detta bara för att ha råd att hålla klubbens finanser flytande. Via bulvaner och konton utomlands spelar klubbarna stora summor på egna matcher. Ofta mot slutet av säsongen då en hel del matcher är betydelselösa.

Ett sätt för dessa klubbar att överleva i en fotbollsvärld som sakta är på väg utför. Ett oärligt sätt att hålla samma fart som ett lika oärligt fotbollssystem. Och det är kanske det priset vi måste vara beredda att betala om vi vill ha kvar fotbollen som den ser ut idag. Vi kanske bör ställa oss själva några frågor. Eller en i alla fall. Vad gör en tillputsad match i slutet av säsongen egentligen, om den räddar en hel klubbs överlevnad?

En svår fråga. För egen del. För allas del. För en hel fotbollsvärlds del. För il Calcios del.

Inget medgivande, bara förståelse. Eller ett försök till att förstå åtminstone.

//Abizzo – di nuovo perplesso

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>