Mai dire Mai, 1974 – Verona, Foggia och Sampdoria

Vi tar ännu en liten tillbakablick. Då precis som nu krävs det en dimension utöver den som utspelar sig på det gröna gräset för att hävda sig som fotbollsklubb. Det krävs advokater och dirigenti. Kontakter och spelutrymme. Vänner, kanske också fiender. Och igen. Då precis som nu pågår det utredningar som är långt ifrån färdiga. Så här kunde det se ut då. 1974. Så här skulle det mycket väl kunna se ut även idag, 2012.

Den 20 maj 1974 publicerades en artikel i Gazzetta dello Sport som förändrade den slutgiltiga utgången av den passerade säsongen. Dagen innan, den 19:e maj, hade den 30:e och sista omgången spelats. Att scudetton skulle gå till Lazio var redan klart. Välförtjänt och klubbens första. Men som så ofta var den stora dramatiken lokaliserad i botten av tabellen. Det som började som två klubbars desperata försök att hålla sig kvar i högsta ligan slutade i ett triangeldrama som skakade hela den Italienska fotbollen.

Det stod med ett par omgångar av säsongen kvar klart att det skulle bli en kamp mellan Foggia och Verona för att undvika att göra de omaka bröderna i Genoa och Sampdoria sällskap till Serie B. Det var skarpt läge och inget fick lämnas till slumpen.

Tillbaka till den där artikeln från Gazzetta dello Sport som var gnistan som tände den stora brasan. Enligt uppgifter hade personer från Foggia innan den sista matchen mot Milan närmat sig domaren Menicucci och erbjudit honom en kollektion av dyrbara klockor i gengäld mot att han skulle garantera Foggia segern. Menicucci lät sig inte korrumperas, och hotade att ta med händelsen i den officiella matchrapporten. Foggia med klubbsekreteraren Giuseppe Affatato i spetsen var besvikna men trodde att faran om rapportering var över.

När artikeln med just dessa uppgifter kommer ut i tryck dagen efter är man från Foggias håll direkt där och dementerar. För så vitt man själva vet hamnade inget i den officiella rapporten Menicucci lämnat till förbundet. Foggias president Antonio Fesce förklarar:

-” Jag dementerar på det mest kategoriska sätt dessa uppgifter. Som bara drar oförtjänt skit och skugga över hela Unione Sportiva Foggia, staden och hela dess befolkning. Klubben har beslutat att vidta rättsliga åtgärder mot dem som står bakom dessa felaktiga anklagelser. Det är horribelt att strö salt i såren på en klubb som nyss åkt ur med minsta marginal. Skamligt. ”

Det blev bara oavgjort mot Milan. Samtidigt som Verona klarade 0-0 mot Torino. Verona hade klarat sig och Foggia var nedflyttade och under utredning för mutor. Allt verkade vara klart. I fem dagar åtminstone.

Den 25:e maj publicerar de ledande sporttidningarna uppgifter att chefsutredaren på fotbollsförbundet, De Biase, samlat ihop tillräckligt med bevis för att styrka mutbrott och korruption från Hellas Verona och deras klubbledning.

Enligt utredningen hade Hellas Veronas president Saverio Garonzi kontaktat sin gamle spelare och sin personlige vän, Sergio Clerici. Den Brasilianska anfallaren som Garonzi två år innan hade sålt till Fiorentina och som nu hamnat i Napoli. Saverio bad, inte ordagrant men med tydlig antydan, Clerici om ett par tjänster då Napoli skulle möta både Foggia och Verona på kort tid.

Napoli spelade oavgjort mot Foggia och Clerici var bäst på plan och gjorde även Napolis enda mål i matchen som till sist slutade 1-1. Mot Verona var det en helt annan Clerici som klev ut på planen. Ett oinspirerat Napoli föll mot Verona som fick just det slagläge man ville ha i ligan inför de sista omgångarna.

Foggia ser sin chans och kräver en omfattande undersökning av händelserna kring Sergio Clerici. Bara några dagar senare kallas Clerici och Veronas president Garonzi på förhör – samtidigt – utan att veta om det.

Clerici är ärlig från första stund. Vi är vänner och har varit så en lång tid förklarar han under förhöret. Han ringde som en vän, även om han såklart hade något i baktanken. Inget han behövde säga ordagrant precis – fortsätter Sergio. Jag skall inte förneka att han påpekade att jag börjar bli till åldern och måste börja tänka på mitt liv och min försörjning efter fotbollen – och han lovade mig att hjälpa mig bli chefsåterförsäljare av FIAT hemma i Brasilien.

Utredarna var fundersamma, då det tydligt fanns något som var ruttet, men inte tillräckligt för att till hundra procent bevisa brott. Saverio Garonzi grävde dock sin egen grav. För samtidigt som Clerici satt och var ärlig så förnekade presidenten att han överhuvudtaget skulle haft kontakt med Clerici den senaste tiden. Inte förens han får höra Clericis ord från rummet bredvid så ger han upp och erkänner. Hellas Verona straffas med en omedelbar sistaplats och degradering.

Foggia med presidenten Fesce i spetsen hade klarat sig kvar. På fienden Veronas bekostnad. Glädjen var stor i Foggia. Stor, men inte alls långvarig.

För samtidigt som Foggia och Verona var under utredning så jobbade Sampdorias dirigenti och advokater febrilt för att få ett case mot båda klubbarna. Man hade sett sin chans och jobbade oavbrutet dag in och dag ut.

Förbundet läste, lyssnade och valde tillslut att gå på Sampdorias linje. Som från ingenstans, veckor efter säsongsslutet, lyckades hålla sig kvar.

Sergio Clerici slapp helt undan straff. Han var året efter nära att skjuta Napoli till sin första scudetto och fortsatte sedan att bomba in mål några år till i Bologna innan han lade skorna på hyllan. Han fick aldrig sin FIAT-butik i Brasilien.

Saverio Garonzi och Giuseppe Affatato stängdes av i tre år. Antonio Fesce bara tre månader.

//Abizzo – mai dire mai

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>