Sarvamo Roma

Jag erkänner att det inte var roligt att Curva Nord i derbyt förra veckan hade en koreografi med ord som är mig kära.

SE ER PAPA ME DONASSE TUTTA ROMA

E ME DICESSE LASSA ANNA’ CHI T’AMA

IO JE DIREBBE: NO, SACRA CORONA…!

Jag såg bara några ord av koreografin direkt i tv, men jag kände igen dem från en folksång som en av mina stora favoritsångerskor, Gabriella Ferri, har plockat upp, spelat in och gjort känd: Alla renella. Faktiskt är det också en av mina favoritsånger med Gabriella. Jag tänker alltid på Ain’t No Way med Aretha Franklin när jag hör den, och tvärt om. ”Come te posso ama’”, hur ska jag kunna älska dig, ”Oh but how can I, how can I, how can I give you all the things I can”.

Gabriella Ferri var från Testaccio, det mest originalromanistiska av alla kvarter i Rom, men jag har alltid hört att hon var laziale, även om jag inte vet säkert. Jag tycker att det är okej på något vis, allting kan inte vara så enkelt och perfekt i världen som att Gabriella Ferri höll på Roma.

Men jag kan förstå de romanisti som försöker peka på konstigheter i Lazios koreografi. Till exempel har de lyckats skriva fel. ”Je direbbe”, jag sa till honom, ska egentligen vara ”j’adirebbe”. Ni kanske tycker att det är småaktigt att påpeka. I så fall har de väl lyckats.

Orden i Lazios koreografi, som alltså är på romersk dialekt, finns i ett par andra sånger men de lär ha tagit dem från Alla renella även om strofen inte är som Gabriella sjunger den. I den här berättelsen kan vi läsa att de använde 210 meter papper och 2 400 meter tejp, men jag har fortfarande inte riktigt klurat ut vad budskapet är även om jag har hört förklaringarna. Men det är väl bara en laziale som kan förstå.

”Om Påven gav mig hela Rom, och sa till mig: lämna den som älskar dig, skulle jag säga nej…” Det handlar alltså om att välja Lazio över Rom, antar jag.

/Malena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>