Del Piero, Totti och den moderna fotbollens centrifugering

ROM. Ännu ett möte mellan Juventus och Roma och ännu ett möte mellan två av de senaste årtiondenas mest stolta och främsta fanbärare. Francesco Totti mot Alessandro Del Piero.

Det ligger i den moderna fotbollen att se till att centrifugera bort vilka spelare som helst från klubbarna de vuxit upp i. Nästan. Det finns de som står emot centrifugeringen och stannar kvar. Del Piero och Totti är två sådana spelare.

De hade kunna välja vilken klubbadress som helst, men valde att stanna. Det fotbollsmässiga priset har stundtals varit högt. I Del Pieros fall den allt mindre speltiden under senare år och i Tottis fall ett prisskåp som hade kunnat vara så mycket mer välfyllt.

Kvällens möte är speciellt. Mycket talar för att det är ett av de allra sista mötena mellan Totti och Del Piero. Kanske är det allra sista. Totti kommer att spela vidare i sitt Roma ett tag till, men Del Piero sjunger på sista versen.

Juventus president Andrea Agnelli deklarerade tidigt under säsongen att det inte är aktuellt att förlänga det kontrakt som går ut i juni. Det var ett smart drag, som förberedde alla på det oundvikliga. Juventus tränare Antonio Conte drog sitt strå till stacken, satte Del Piero på bänken och såg till att det blev minimalt med speltid. Men, Del Piero gav sig inte. Han bråkade inte, men var hela tiden hur bra och farlig som helst när han kom in.

Kvällens möte är speciellt också för att det kommer att visa om Andrea Agnellis nya Juventus har det. Priset för att backa är högt. Det skulle visa att han inte har fullt ut kontroll på situationen och att dagens Juventus är långt ifrån så osentimentalt skickliga som man tänker sig Juventus när klubben är som allra bäst. Juventus skall av tradition hantera en situation där man avvecklar en ikon bättre än Roma.

Det blir inte lättare efter Del Pieros intervju i Vanity Fair i veckan som gick.

- Jag vet när det är dags att sluta. Och jag vet att det inte är nu.

Ord som får Juventus supportrar att ligga sömnlösa . Frågan är om unge Agnelli också ligger där och vänder och vrider på sig.

I skuggan av Del Piero mot Totti är morgondagens fanbärare redan på plats. Claudio Marchisio och Daniele De Rossi. Två av den italienska fotbollens främsta ungdomsverksamheter vet att fylla på och vi kan vänta oss ett pärlband av fantastiska möten mellan de nya fanbärarna.

Men, först skall det avvecklas och på sätt visas vilken klubb som är skickligast. Rutinerade klubbdirektören Franco Baldinis nya Roma eller den mindre rutinerade Agnellis nya Juventus. Matcherna i matchen är många när de två ikonerna Del Piero och Totti går sin kanske sista strid mot varandra.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>