Baldini sållar agnarna från vetet

ROM Jag gick hem till Pigneto efter att Roma asfalterats borta mot Juventus. Jag gillar att gå, precis som Luis Enrique gillar att cykla fram och tillbaka till Romas träningsanläggning Trigoria. Mot Juventus cyklade han så det stod härliga till även i Turin.

Ingen Francesco Totti.

Ingen tufft spelande Gabriel Heinze i mittförsvaret.

Ingen Daniele De Rossi som krigare vid sidan av bolldistributör Gago på innermitfältet.

Ingen rutinerad Rodrigo Taddei på någon av kanterna i försvaret.

Det går såklart att påstå att det inte är Luis Enriques fel utan det nya Romas klubblednings fel. Men, det vore att ljuga. Det går att ställa upp ett bättre lag med exakt de spelare som den de kallar l’asturiano (sv. asturiern) hade till sitt förfogande och det går att förbereda ett lag bättre än vad som var gjort den här kvällen. Alltså Luis Enriques fel.

Luis Enriques oförmåga tar oss osökt vidare och uppåt i det projekt som är det nya Roma. Valet av en tränare som varken vill eller kan spela försvar och valet av en sportchef som är suverän på att scouta talanger, men som inte vet hur man bygger ett försvar. Valet av Luis Enrique och valet av Walter Sabatini. Det är Franco Baldini (ex Roma, Real Madrid, England) som har valt och han har gjort det för att stå fri från den italienska fotbollens kotterier (Luis Enrique) och för att få supertidigt nys om vilka unga spelare som gäller (Sabatini). Med sitt val pekar Baldini ut vägen för det nya Roma. Fria från traditionella maktcentra vid sidan av planen och offensiv fotboll med en stor portion unga spelare på densamma.

Det Roma som Baldini tog till ligatiteln (2001) som sportchef såg helt annorlunda ut. Offensivt, javisst, men med förmågan att försvara och med mängder av rutin. Helt enkelt den klassiska mixen av unga och äldre spelare som nästan alla klubbar en gång sade sig sträva efter.

Nu verkar Baldini, en gång klokast av alla kloka klubbdirektörer, ha fått en släng av den sjuka som grasserar i dagens fotboll. Den som säger att en ung spelare per definition är bättre än en gammal. Inget kan vara mer fel och jag tror inte att Baldini innerst inne tycker att ungt är så mycket mera värt än gammalt. Men, han är och vill vara en fanbärare för ett nytt Italien och bryta med det som är business as usual. ”Unga spelare får inte chansen” och ”vårt italienska sätt att spela på är för långsamt och förlegat” har länge varit två calcio-mantran utan att för den skull förändrats. Nu ser Baldini till att det händer och han gör det genom att välja Luis Enrique och Sabatini.

Att satsa offensivt och ungt var också ett sätt för Baldini att sälja in det nya Roma som projekt till amerikanerna, låt vara med italienska familjeband, som inte begriper något om fotboll. Fågel Fenix kan ju inte resa sig ur askan och fortsätta i de hjulspår som tog klubben till ruinens brant. Alltså nytt. Alltså ungt. Alltså offensivt. Det nya Roma skall vara en virvelvind som sveper genom den italienska fotbollen.

Jag stannar till vid flera barer på vägen hem genom den romerska kvällen. Män i alla åldrar svär över Romas harakiri och de riktigt gamla skakar på huvudet och konstaterar uppgivet och nästan med gråt i rösten att de inte förstår hur Luis Enrique kan göra som han gör. De tycker att de själva och Roma givit honom ett så stort företroende att det borde resultera i något mycket bättre än det här.

Den positiva tolkningen för det nya Roma är att Baldini har allt under kontroll. Han har helt enkelt haft hur mycket som helst på sitt bord när han sparkat igång klubben efter Sensi att han nöjt sig med Luis Enrique och Sabatini, tillräckligt bra men inte bäst.

Den negativa är att Baldini anno 2012 är så mycket mer intresserad av att vara den lokale ståthållaren att han kommer att hålla sig på behörigt och för långt avstånd från det rent sportsliga. Den riktigt negativa tolkningen är att Baldini inte längre har den förmåga han en gång hade. Den en gång så skicklige sportchefen fick så mycket smak för det icke-sportsliga vid sidan av planen (när han och Franco Sensi krigade sida vid sida i det som blev Calciopoli) att han inte längre kan garantera det nya Roma rent fotbollstekniskt på planen.

Säsongen är snart slut och det första kapitlet i boken om det de kallar amerikanernas nya Roma går mot sitt slut. Det är Baldini som sitter med pennan i handen och bestämmer om det kommer att bli en tjock roman eller en kort novell. Han har valt att inleda med ”en tränare som varken vill eller kan spela försvar” och ”en sportchef som är suverän på att scouta talanger men som inte vet hur man bygger ett försvar”. Vi kan väl säga att Baldini har sållat agnarna från vetet och att de som tror har blivit färre.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>