Scommessopoli utzoomat

Utredningen av spelskandalen i Italien som fick sina första rubriker för ett år sedan har därefter varit en lång följetong. Vi som initierat följer den italienska fotbollen har kunnat ta del av varje steg som polisen tagit i utredningen genom detaljerade beskrivningar i bland annat la Gazzetta dello Sport, som i stort sett dagligen dedikerat en sida till ”calcioscommesse”, om misstänkta spelare, uppgjorda matcher, intervjuer med ”pentiti” (personer som väljer att samarbete med polisen) och ledande personer i de illegala spelsyndikaten. Jag vet att många som har hittat till denna blogg precis som jag inte är överraskade när Mauri och Milanetto grips av polisen, heller inte av Scullis eventuella inblandning. Det hela var mycket väntat. Deras namn har varit de som mest frekvent synts i media.

Jag har jobbat länge inom spelbranschen och är idag redaktör för en speltjänst som heter Football Utd. Under åren har jag byggt upp ett stort kontaktnät inom spelbranschen och använder min kunskap inom framförallt den italienska fotbollen i bettingsyfte. Ni förstår att spelskandalen har intresserat mig förmodligen lite mer än gemene man som följer fotboll. Med detta sagt ska jag försöka ge en utzoomad bild av skandalen med målet att fler ska förstå vad som egentligen hänt, och händer för all del, i Italien, men inte bara, just nu. Det är alldeles för lätt att hitta syndabockar och förbise de verkliga problemen, en stark tendens jag märker bland sportjournalister när dessa typer av skandaler uppstår. Ecco.

Ni har säkert läst om ”zigenarna”, ”asiaterna” och ”ungrarna”. Dessa är samtliga grupperingar som sysslar med illegal spelverksamhet i den formen att de köper information om uppgjorda matcher, samt ”fixar” matcher själva genom att betala framförallt spelare men i vissa fall även ledare och i väldigt få fall klubbledning eller för all del hela klubbar. I Finland till exempel köpte ett illegalt spelsyndikat en hel klubb och placerade korrupta spelare i startelvan. En av huvudmännen är Wilson Raj Perumal och han utreds också för inblandning i det som hänt i Italien tillsammans med övriga medlemmar. Det är de som i italienska tidningar kallas för ”asiaterrna”. De är även misstänkta för uppgjorda matcher över hela Europa, till och med träningslandskamper.

Den vanligaste formen av matchfixning, att ”köpa spelare”, är vad skandalen i Italien framförallt handlar om . Enligt ett av de absolut högsta hönsen i grupperingen ”zigenarna”, Hristiyan Ilievski, fanns det lag som var extra ”pålitliga” där spelarna som organiserade resultaten var tillräckligt skickliga för att det skulle vara värt att köpa information om matchutgången. Det var dock aldrig 100% säkert att en fixad match skulle gå vägen.

- Vi tjänade massor med pengar på Lazio-Genoa. Så här gick det till: jag hade under en tid letat efter någon att prata med i framförallt Lazio för att få säker information, men jag lyckades inte. Jag begav mig till Formello, det är sant, men där träffade jag ingen. Dock sa folk till mig att matchen var ”klar”. Det var tydligen Sculli som ”gjorde den” fick jag veta. Överenskommelsen var 1-1 i första halvlek sen skulle andra halvlek vara en ”riktig” match även om man var överens om att ge de 3 poängen till Lazio som behövde de för att nå Champions League” säger Illievksi i en intervju med la Repubblica.

I flera fall är det alltså inte de utländska grupperingarna som är initiativtagare till matchfixningen utan de köper, precis som egentligen alla med pengar och kopplingar till den här världen kan göra, information om matchutgången. Den italienska maffian misstänks i många fall, kanske framförallt när det gäller fallen Lecce och Bari, vara just initiativtagare och de som faktiskt bestämmer hur en match ska sluta. Betting är ett utmärkt sätt att tvätta pengar på och även om en match inte går som planerat är betting ett betydligt billigare och säkrare sätt att tvätta pengar på än till exempel hotell- och restaurangverksamheter. En annan fördel är att man kan omsätta väldigt mycket pengar i betting.

Eftersom informationen är köpbar utnyttjar även aktiva spelare den till sin egen vinning. Christiano Doni som var en av de första att dömas ifjol var en storspelare. I Bergamo var detta allmänt känt och det var ingen slump att han tidigt fastnade under polisens lupp. Eftersom Doni skyddade sitt Atalanta genom att vara en del av den illegala spelvärlden och på så sätt såg till att det aldrig spelades mot hans lag kunde han sova gott om nätterna utan att våndas över den moraliska aspekten. Även pensionerade spelare misstänks för att ta del av, i vissa fall även köpa, information om uppgjorda matcher. Bobo Vieri är en ex-spelare som nu misstänks, men även Beppe Signori och hans spelsyndikat verkar ha gjort stora pengar på just informationsköp. I några fall verkar de till och med ha gått så långt att de fixat resultat själva, eller tillsammans med maffian, vilket nu har lett till att Signori är misstänkt för pengatvätt.

Fotbollsspelare som spelar på matcher och som tipsar sina nära och kära om resultat är en utbredd företeelse i Italien, i alla fall om man får tro Almir Gegic, av den italienska polisen utpekad som ”översättare” och nära kompanjon till Ilievski.

- Italienska klubbar med ekonomiska problem (exmeplvis Bari, min anm) försökte göra affärer genom spel för att sedan kunna betala spelarlöner. Spelarna i sin tur sålde matcher till högstbjudande. Det handlar om spelmissbrukare som spelar ofta och stort, och som även får vänner och familj att spela” sa Gegic till Gazzetta dello Sport i februari.

Han hävdar också att uppgjorda matcher är mer frekvent i de lägre serierna:

- Från Serie B och neråt är de sista 5 matcherna av serien en fars. Nu är alla rädda men om ett par månader är jag säker på att man fortsätter på inslagen väg. Det är lätt att vara råtta och dansa på bordet när katten är borta, men snart kommer katten tillbaka…det är en sak att köpa information om en uppgjord match men en helt annan att faktiskt ”fixa” matcherna. Det har jag aldrig gjort.”

Om man ska tro Gevic ord krävs det som jag misstänkt hela tiden en mycket större kraft än en organisatoriskt svag verksamhet som ett spelsyndikat. Mina misstankar landar snarare i maffian. De har allt att vinna och väldigt lite att förlora. Det som jag tror kommer att hända är att spelare som Mauri, Sculli (redan dömd för matchfixning 2004) och Milanetto får långa avstängningar och klubbarna de spelar i mindre poängstraff – liknande straff som Atalanta fick för 1 år sedan. I fallen Bari, Lecce och kanske också Siena där även klubbledning verkar vara insyltade tror jag straffen blir betydligt strängare och degradering är inte omöjligt. Men detta är mina egna spekulationer.

Med detta sagt vill jag även tona ner händelsen på Coverciano igår. För vissa var målet det italienska landslaget vilket är alldeles galet fel. Crtiscito är en individ som får stå för sina handlingar, om han nu ens gjort något (jag betvivlar det starkt). Tråkigt nog kommer dock maffian, den verkliga kraften bakom detta enligt mig, klara sig bra och kan fortsätta med sin verksamhet. Utmaningen som den italienska fotbollen står inför nu är enorm. Att bekämpa maffians illegala verksamheter har många försökt med genom åren, men få har lyckats.

En annan absolut övertygelse som jag har är att fler länder kommer att drabbas av liknande skandaler. Pengatvätt är inget exklusivt för Italien och faktum är att vi under året fått indikationer på att matchfixning är utbrett i lägre divisioner även i Tyskland, Spanien, Frankrike och England. Bli heller inte förvånade om det dyker upp case även i vårt oskuldsfulla land Sverige.

Den som lever får se.

//Wilbacher – punter vero

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>