Guida al Campionato – Posto 10 – Bologna

Klubb – 7
Det har varit turbulent i Bologna länge nu. Ägare kommer och ägare går, men det verkar inte bekomma laget. Bologna gör nu sin femte raka säsong i högsta serien och imponerade stort när man ifjol tog sig tillbaka till en position som mittenlag.

Roberto Zanzi är ståthållaren som rattar furste Albano Guaraldis Bologna. Guaraldi gjorde entré i klubben när alla till slut förstod att Sergio Porcedda inte hade några pengar. Han har succesivt flyttat fram positionerna i det konsortium som Giovanni Consorte en gång satte ihop och är idag majoritetsägare i Bologna. Ifjol hade Guaraldi en viss Setti (nu Hellas Verona) som kollega, men när rattandet av klubben gick till Zanzi var det bara en fråga om tid innan Setti och Guaraldi skulle gå skilda vägar.

Valet av Zanzi är klokt. Han är duktig på att sätta saker och ting, åtminstone när han rattar i mitten av tabellen. Samtidigt som Zanzi hade fullt upp med att manövrera ut dåvarande sportchefen Fabrizio Salvatori (nu Padova), konsulenten Salvatore Bagni och vice presidenten Setti, landade han Bologna på nionde plats i tabellen. En bra övning inför den mycket tuffa uppgift som är säsongens Bologna. Rutinerade målvakten Jean Francois Gillet (Torino), mittfältskrigaren Gaby Mudingayi (Inter), skyttekungen Marco Di Vaio och (kanske också) Gastón Ramírez (England?) skall ersättas.

Tränare – 7
Stefano Pioli gick på en rejäl mina ifjol. Eller rättare sagt inför fjolårssäsongen. Han fick sparken från Palermo redan innan säsongen efter respass i Europa. Men, Pioli behövde inte vänta länge. Efter fem omgångar hade Pierpaolo Bisoli bara skrapat ihop tre poäng (en seger och fyra förluster) på fem omgångar med Bologna, och stafettpinnen gick över till den tränare som imponerat så stort sedan han lämnade ungdomsfotbollen. Pioli har varit mycket lyckad som tränare i klubb efter klubb de senaste tio åren. Parma 06/07 var ett gupp i vägen och undantaget som bekräftar regeln som säger att Pioli är en utmärkt tränare, åtminstone i mitten av tabellen.

Målvakt – 6
Gianluca Curci (Roma) är ny förstekeeper efter säkre Gillet (Torino) och det är lätt att undra varför. Curci är keepern som inte lyckats infria de högst ställda förväntningar som fanns på honom efter en jätteintressant start på karriären. Jag är beredd att tycka att glaset är halvfullt och inte halvtomt. Klubbdirektör Zanzi kan sin Curci och är nöjd vad denne presterade under deras två säsonger tillsammans i Siena (08/09 och 09/10). Federico Agliardi är också ett gammalt storlöfte som fått karriären på sniskan. Han fortsätter som duglig andrekeeper i en målvaktsbesättning väldigt många sätter stora frågetecken för. Klubbbdirektör Zanzi gör det inte. CaC gör det inte.

Backlinje – 7
Portanova? Antonsson? Cherubin? Inför fjolårssäsongen var det inte spelare som andra klubbar ville ha och det är likadant i år. Tillsammans med nye Cesare Natali (Fiorentina), klar som billigt och smart nyförvärv för Milan innan Silvio och hans gäng körde dennes agent Mino Raiola på porten, är det en besättning som räcker långt. Fjärde plats i tabellen över minst översläppta mål kan bli detsamma i år när Mikael Antonsson markerar till höger och Nicolò Cherubin till vänster om en stabil och underskattad Natali.

Juve-lånet Frederik Sörensen och brassen De Carvalho backar upp den trebackslinje där förstavalen kanske är lite för mycket bättre än ersättarna.

Mittfält – 7
Hårt arbetande centrala mittfältare och pålitliga kantspringare var Bolognas framgångsrecept ifjol. Det är samma visa i år. Italiens gamla U21-kapten Marco Motta (Catania) tar plats till höger och nye Mathias Abero (Nacional), ännu en uruguayan och ännu en D’Ippolito-spelare, gör upp med Lecce-skolade Archimede Morleo om platsen till vänster om ett innermittfält med evighetsmaskinen Diego Pérez och en eller två av nye Tiberio Guarente (Sevilla) och uppmärksammade ungfransosen Saphir Taider. Fem man på mitten och den centrala trion spelar, fyra och Guarente går före Taider.

Högerspringaren György Garics, Nico Pulzetti, defensive mittfältaren Rene Khrin, unga registan Martí Riverola (Barcelona) och Andrea Pisanu är mister Piolis mittfältsalternativ.

Anfall – 7
Marco Di Vaio finns inte mer, I alla fall inte i Bologna. Under fyra säsonger var det han som garanterade att ett till synes trubbigt Bologna i slutändan gjorde tillräckligt med mål. Di Vaio avslutade sin tid i klubben med tio mål, klart sämre än under de första tre säsongerna. Men, det fanns hjälp att få med målfabrikationen. Gastón Ramírez gjorde åtta ligamål och Alessandro Diamanti gjorde sju där i släptåg på Di Vaio. Trots succén, som Diamanti följde upp med ett starkt EM-slutspel, är vänsterfotsduon i skrivande stund kvar i Bologna. Frågan är om det slutar så. Ramírez är högvilt i England och ersättare finns redan i form av Federico Casarini och nye Cristian Pasquato (Torino), valpig men utrustad med både fart och skott.

Utan Di Vaio är det Roberto Acquafresca som skall göra det. Då räcker det inte med att göra fem mål som ifjol, utan han måste tillbaka till det självförtroende och den målproduktion han visade i Cagliari. Nye Manolo Gabbiadini (Atalanta), som angör Bologna via Juventus, vill också ha ett ord med i laget.

Vänsterfotade centertanken Federico Rodriguez (-91) och Parma-skolade Daniele Paponi nöter bänken. Henry Giménez är på väg bort.

La chiave del successo – Acquafresca kan så mycket mer än de fem mål han gjorde på 32 ligamatcher ifjol. Dags att visa det nu.

Il dubbio – Målvaktsduon Curci-Agliardi måste leverera det som belackarna hävdar att de inte kommer att göra.

Total: 42/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>