Guida al Campionato – Posto 15 – Torino

Klubb – 6
Sedan Orfeo Pianelli, berömd för att en gång ha levererat alla transportsystem till ryska staden Togliattigrad, lämnade in som president 1982 har det inte varit någon riktig ordning på klubben som ståtar med att ha varit världens bästa klubblag genom alla tider. Sedan 2005 är det mediamogulen Urbano Cairo, en gång personlig assistent till Silvio Berlusconi, som styr Torino. Det är anmärkningsvärt och tragiskt att han sju år in på sin tid som president gör det från det Milano där hans Cairo Communications har kontor.

Torino saknar inte bara kansli i Turin, man har heller någon träningsanläggning som är klubbens egen och dagens Torino känns som en något virtuell övning. Under första halvan av 2012 arbetade Cairo mot den tendensen och utsåg Antonio Comi till ny klubbdirektör och Massimo Bava (Cuneo) till ny ansvarig för ungdomsverksamheten. Det sportsliga har varit turbulent under Cairos tid som president med den sportchefssnurr (Salvatori, Antonelli-Lupo, Pederzoli och Foschi) som sedan ulen 2009 innebär att det är Gianluca Petrachi som rattar det fotbollstekniska.

Petrachi gillar offensiva fotboll och offensiva tränare. I förfjol betydde det Lerda som mister och från och med i fjol Ventura. Men, det har inte blivit något riktigt flyt i det offensiva spelet på det sätt som Petrachi vill. Lerdas 4-2-3-1 levde sitt liv i kuvös och Venturas 4-2-4 brottas med Rolando Bianchi, som inte längre visar den form han en gång gjorde. Den firade centertanken har varit på väg från Torino under flera år, men har blivit kvar på grund av sin ställning bland supportrar och den effekt det förhållandet haft och har på Cairo.

Tränare – 7
Full fart framåt, håll tätt bakåt. Giampiero Ventura är duktig på både och. Den Genoa-födde tränaren har en lång historia av offensiv fotboll, som för den skull inte släpper till vad som helst bakåt. I mitten av 00-talet såg Venturas karriär ut att ha gått rejält i stå (Napoli, Messina och Hellas Verona), men det ändrades när han slog sig i lag med den lika offensivt inriktade sportchefen Petrachi. Duons Pisa 07/08 var magiskt och hade, kanske, kunnat ta sig till Serie A om inte en viss Alessio Cerci och Stefano Guberti skadat sig mot slutet av serien.

Målvakt – 6
Det är rutin som gäller när sportchef Petrachi och mister Ventura bygger lag tillsammans. Ferdinando Coppola (Milan) långtidsskadades efter krock med egen spelare i januari och ersattes av Francesco Benussi. Nu lyfter man in Jean Francois Gillet (Bologna) för att vakta målet i de båda offensivprofeternas lagbygge. Man förlorar i längd, men vinner i rutin. Gillet var aldrig skadad, gjorde långt mer än 300 ligamatcher och fick stadens nycklar under sina många säsonger i Bari. Belgaren stod för en sedvanligt stabil insats ifjol efter att ha lämna sitt Bari, men lämnade Bologna efter bara en säsong trots att han var en säker insats bakom en av seriens bästa försvar.

Bröderna Gomis, Lys och Alfred, backar upp Gillet, så länge inte Petrachi plockar Massimiliano Benassi (Lecce) från hemstaden.

Backlinje – 6
Sportchef Petrachi, expert på att fiska i vatten inte alla fiskar i, lyfter in två uruguayaner som förstärkning i den backlinje – D’Ambrosio/Darmian-Glik/Di Cesare-Ogbonna-Parisi – som var tätast i Serie B ifjol med 28 insläppta mål på 42 matcher. Pablo Cáceres (Mallorca) får ta hand om vänsterkanten, om inte Salvatore Masiello Calcioscomesse-comebackar så det står härliga till eller allroundskicklige Darmian flyttar över från högerkanten. Unga mittbacken Marco Migliorini börjar på bänken.

Luciano Zavagno (slutar), Alessandro ”Messinasundets Roberto Carlos” Parisi (kontrakt slut) och Francesco Pratali (kontrakt slut) lämnar.

Mittfält – 6
I ett 4-2-4 som fungerar som det skall är kraven på de två innermittfältarna mycket stora. I säsongens Torino skall mister Ventura hitta rätt duo bland nye Matteo Brighi (Atalanta), Giuseppe Vives, Migjen Basha och Alessandro Ghazzi. Men, det räcker inte enligt firma Petrachi-Ventura. Namnen har snurrat under sommaren – Biondini, Almiron, Kurtic, Migliaccio, Radovanovic, Seymour och Tissone – och några är onekligen namn för ett Torino som också vill kunna spela med tre man på det centrala mittfältet.

Anfall – 6/7
Det är svårt att hitta kantspelare till ett 4-2-4 och det är extra svårt i ett 4-2-4 signerat Petrachi-Ventura. Kantspelare som obönhörligen går rakt mot sin bevakare, utmanar och sedan sticker in en passning eller avslutar, växer inte på träd. Ifjol valde man Juan Surraco till höger och Stefano Guberti till vänster. Säsongen hann knappt börjat innan de föll ifrån. Vattenkopor och ett högerknä fällde Surraco, ett vänsterknä Guberti och spelare som var tänkta för en mer central roll fick rycka in.

Guberti och Cerci höll var sin kant i det Pisa Petrachi och Ventura hade sådan framgångar med. Den förstnämnde lade man beslag på inför fjolårssäsongen, men har Calcioscomesse-lämnat tillbaka till Roma, och i sommar lade man rabarber på den sistnämnde. Med Cerci på kanten blir det åka av. Det är svart eller vit och himmel eller helvete som gäller för den spelare som under fjolårssäsongen fick höra alltifrån att han var kantfantomenet Bruno Contis självklara arvtagare till att han med sin mentalitet är direkt skadlig för de lag han representerar.

Nye Gianluca Sansone (Sassuolo), 20 ligamål i Serie B ifjol, spelar helst centralt och är en rekrytering som talar för att säsongens Torino antingen kommer att använda sig av ett annat system än 4-2-4 eller spela en försteanfallare istället för de två som 4-2-4 ger möjlighet till. Riccardo Meggiorini och nye högerspringaren Mario Santana (Napoli), oändligt skadedrabbad, får svårt att få speltid.

Spelregissören Manuel Iori (Cesena), Milan-löftet Nnamdi Oduamadi (Varese), kantspringare Surraco (Modena) och sorgebarnet Andrea Gasbarroni (kontrakt slut) lämnar.

La chiave del successo – Cerci är en spelare som kan vända ut och in på vilket motståndarförsvar som helst. Han är kreatören i ett Torino som ifjol ofta var statiskt.

Il dubbio – Torino saknar en play maker och/eller en spelare som kan länka mittfält och anfall. Petrachis och Venturas Pisa hade Gaël Genevier och deras fjolårstorino hade Iori. Säsongens Toro?

Total: 38/60

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>