El Kaddouri skickar Balotelli till Napoli

Det är framför allt två grejor som upptar min tid under upptakten av 2012/13. Det Roma som tillhör Zdenek Zeman och det faktum att Omar El Kaddouri har lämnat Brescia för Napoli.

Det är egentligen inte alls konstigt att Brescia säljer spelare till Napoli. Tvärtom. För bara tre år sedan bestod Napolis startelva av en mycket tydlig portion spelare från just Brescia. Slovakiska underbarnet Marek Hamsik (till Napoli i juni 2007), backtorpeden Fabiano Santacroce (till Napoli i januari 2008) och högerspringaren Daniele Mannini (till Napoli i januari 2008). Dessutom är det ett gammalt Brescia-gäng som sedan våren 2010 sitter och rattar fotbollsunderrättelseverksamheten i Napoli.

Men, nu pratar vi om en Mino Raiola-spelare som angör det Napoli som tillhör Aurelio De Laurentiis.

Förhållandet mellan De Laurentiis och Raiola har varit minst sagt frostigt. De Laurentiis, bördig från Torre Annunziata, och Raiola, bördig från Nocera Inferiore, är en tupp för mycket i det Neapel vars fotboll båda två väldigt gärna vill vara boss i. Raiola knackade på, inte minst på ungdomsnivå, och De Laurentiis var iskall. Superagenten gav sig inte. Raiola gjorde det tydligt för alla att det var han som rattade nämnde Hamsik i Italien på uppdrag av tjecken Juraj Venglos och sedan den dagen var det bara en tidsfråga innan superslovaken skulle lämna.

Risken för att Raiola skulle smita in ökade när De Laurentiis körde rutinerade klubbdirektören Pierpaolo Marino på porten i slutet av september 2009 och ersatte denna med den mindre rutinerade Bigon Jr. De bådas tyngd på mercaton går inte att jämföra och i kölvattnet på denna klubbdirektörsrockad lyftes ovan nämnda Brescia-gäng in. Maurizio Micheli blev ansvarig för Napolis scouting, Marco Zunino koordinerade densamma och Leonardo Mantovani scoutade. Brescia-trion visste vad som gällde med den Hamsik de fått äran för att ha upptäckt. Fanns Raiola där och då när Brescia plockade slovaken eller gjorde han entré först senare?

Trots tydliga indikationer blev det inget av Hamsik till Milan sommaren 2011, men Raiola fortsatte att stressa De Laurentiis. Han såg till att det skrevs om att han var på väg att ta över som agent för Edinson Cavani och följde upp det med att se till att Mario Balotellis besök i den napolitanska undre världen fick uppmärksamhet. Super Mario berättade för allt och alla att han alltid varit och alltid kommer att vara intresserad av både Neapel och Napoli.

Våren 2012 rullade tärningen igen. Raiola såg till att Gastón Brugman (Empoli) nämndes som arvtagare på det offensiva mittfältet i släptåg på Cavani. Det blev, såklart, inget av med den unge uruguayanen till Napoli och det tar oss till El Kaddouri. Jag var själv på plats när belgaren med de marockanska rötterna fick scouterna intresserade i Viareggio 2008. Då representerade han Anderlecht, men några månader senare var det klart med det Brescia där Micheli-Zunino-Mantovani arbetade.

Framtiden får utvisa om El Kaddouri har det och kommer att ta plats på den riktigt stora scenen, eller om han får nöja sig med att under några veckor vara en pjäs i det spel om Napoli, där drömaffären Balotelli är ett vapen i händerna på både De Laurentiis och Raiola. Det är inte på något sätt säkert att Balotelli kommer att representera Napoli, men bollen är i rullning.

”Raiola, som jag alltid haft ett utmärkt förhållande till eftersom han är så professionell”, sa De Laurentiis. ”Förhållandet till De Laurentiis har aldrig varit dåligt, det har jag alltid sagt. Det var bara en mediagrej”, sa Raiola. Efter avslutad El Kaddouri-affär var det kommentarerna i det spel där tärningen sedan länge är kastad och där priset är fotbollen i Neapel.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>