Bozzo it is!

Giuseppe Bozzo fortsätter att flytta fram sina positioner i den italienska fotbollen med ett pärlband av skickliga spelaraffärer. Mest omtalad, men bara toppen av isberget, var Antonio Cassano, en av advokat Bozzos ”fina fötter”, från Milan till Inter och Giampaolo Pazzini motsatt väg.

Förmåga att göra alla nöjda är utmärkt egenskap om man arbetar med att förmedla fotbollsspelare och -tränare. Milan kunde inte låtas bli jätteledsna när Cassano återigen klagade, attackerade och bråkade sig iväg från en klubb, och Bozzo improviserade fram en lösning som heter duga. Den mer utpräglade målskytten Pazzini som ersättare för Cassano är inte bara ett plåster på ett sår för Milan, utan en spelare klubben har större behov av än Cassano under säsongen som kommer.

Bozzo försöker inte hålla alla nöjda på grund av några moraliska betänkligheter. Han gör det för att kunna göra fler affärer i framtiden. När adepten Cassano tog all heder av klubbdirektören (och människan) Adriano Galliani, var att fixa en ersättare det minsta Bozzo kunde göra.

out in style (ovan) är bara en del av att möjliggöra framtida affärer. Man skall inte heller gå in stenhårt och maximera precis alla affärer, för då kan knuten dras åt alltför hårt i den enskilda affären och, framför allt, omöjliggöra framtida affärer.

Det är viktigt att berömma det som varit och det som händer här och nu. I den här gamla intervjun berättar Bozzo vilka presidenter som betytt något extra för honom. Franco Sensi (Roma) och Lillo Foti (Reggina). Men, även Luigi Campedelli (Chievo Verona) och Matarrese (Bari). I den här nya intervjun berömmer han ”de som (under nyss avslutad mercato) visste att stå emot frestelserna” och konstaterar att det är precis vad Napoli och Fiorentina gjort när man sett till att behålla Cavani och Jovetic. Bozzo sår för att i ett senare skede kunna skörda.

Att göra entré på rätt sätt är också viktigt. Bozzos enter in style-övning i just Fiorentina var ännu en i raden av skickliga affärer under sommaren. Han såg till att få iväg Lazzari till Udinese så att hans adept Pizarro skulle kunna ratta det lila mittfält som numera rattas av Daniele Pradè, klubbdirektör Bozzo hade mycket att göra med under dennes tid i Roma (Cassano, Perrotta, Pizarro, Motta, Greco).

Fotboll går i vågor. Inte bara rent resultatmässigt för de olika klubbarna, utan också för det skrå som ser all det finns någon som tränare och någon som spelare. Sett över tid har Bozzo tappat inflytande i den del av den eviga staden som är Roma och, kanske, i den del av Milano som tillhör Silvio Berlusconi. Han har flyttat fram positionerna i Inter (Pizarro, Ranieri, Cassano) och han har gjort det än mer i Juventus.

Bozzos entré hos de vit-svarta är i mångt och mycket frukten av ett långvarigt samarbete med klubbdirektör Giuseppe Marotta. Denne flyttade till Juventus från Sampdoria, tog med sig Bozzo och ”han med bra fötter och kalabresiska rötterna” kunde börja göra affärer. Först dit med Reto Ziegler, sedan hålla kvar Fabio Quagliarella och plocka på sig Luca Marrone.

En skicklig spelar- och tränarförmedlare arbetar alltid på nätet av klubbar han arbetar lite extra med och, kanske lite lättare, kan placera sina adepter i. Under sommaren närmade sig Bozzo Bologna. Två av den feta stadens tyngsta nyförvärv, Alberto Gilardino (Genoa) och Marco Motta (Catania), kommer från hans stall.

När sommaren 2012 övergår till höst har il calcio fler och mer livskraftiga kalabresiska rötter än någonsin. Det har en advokat från Cosenza boendes i Rom sett till. Bozzo it is!

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>