Konsten att tacka nej till Marco Verratti

Hur kan man inte vilja ha den spelare som inom kort är bäst i världen på den oändligt viktiga centrala mittfältspositionen? Hur kan man tacka nej till Marco Verratti? För att få svaret backar vi bandet och tar oss till Turin och hur det resonerades där under sommaren som gick. Sommaren då Verratti skulle flytta från Pescara till Juventus.

Det är inget snack om vilken spelare som varit enskilt viktigast för att få detta Juventus att fungera. Andrea Pirlo från Milano till Turin må ha varit öppet mål, men det var ett mästardrag. Pirlo var gammal redan när han kom (32 år) och planeringen från dag ett i full gång för var Juventus post Pirlo. Vem skall ta över den viktiga(ste) positionen i Italiens bästa lag efter spelgeniet från Brescia? Juventus hade tre spelare att välja mellan. Luca Marrone, Paul Pogba och Verratti.

Marrone fanns där redan innan Pirlo. Många ville låna Juventus lovande mitt-mitt och dåvarande tränaren Luigi Del Neri hade inget emot utlåning till det Siena där Antonio Conte satt på tränarbänken. När sedan Conte hamnade i Juventus såg det ut att bli ännu en utlåning (Siena, Genoa, Lecce), men Conte vägrade. Han ville ha honom nära istället för någonstans längre bort i den italienska fotbollen. Marrone var helt enkelt, till skillnad från Manuel Giandonato (och för den delen Albin Ekdal), given som arvtagare till den store Pirlo. Fram tills sommaren 2012.

Superprocuratore Mino Raiola hade lockat till sig Paul Pogba från Manchester United och det skulle bli Italien nästa. Frågan var bara om Vieira-kopian skulle dra på sig Milans röd-svarta eller Juventus vit-svarta tröja. När Silvio Berlusconi av politiska skäl beslutade sig för att montera ner Milan, och dessutom körde Raiola och Ibra på porten, var svaret givet. Det blev Juventus under överinseende av Raiolas gamle adept Pavel Nedved för Pogba.

Pogba imponerade stort direkt på Juventus tränarstab och klubbledning och det vit-svarta intresset för Verratti blev mer och mer pliktskyldigt. Man var helt enkelt inte längre intresserade av Verratti, som inget hellre än att gå till det Juventus han älskade och som både agent(er) och Pescaras klubbledning inte hade något emot. Men, Marrone, Pogba och Verratti var en mitt-mitt för mycket i kölvattnet på Pirlo. Det gällde att hitta balansen mellan bäst-här-och-nu och bäst-imorgon. Spelförståelse helt enkelt.

Det handlade också om pengar och om vem och hur lång man släpper in någon i en klubb. Det handlade om åtta miljoner euro (Verratti), en miljon euro (Pogba) eller ingen miljon alls (Marrone). Det handlade om Donato De Campli, Raiola eller Beppe Bozzo. Juventus valde bort De Campli och Alessandro Moggi (de båda kommer i samma paket), för att istället satsa på Raiola. Det betyder att man valde bort den unga mitt-mitt som om bara ett år eller två kommer att vara bäst i världen på den positionen.

Det kan se ut som ett felval när Juventus ratar Verratti, men är det inte. Problemet var och är speltid. För Pirlo måste spela här och nu för att han och Juventus skall vara som bäst, och Verratti måste spela för att fortsätta utvecklas. Alltså in med Pogba och iväg med Verratti oltrealpi, andra sidan bergen som italienarna kallar det. Lika självklart som det var att tacka ja till en bäst-i-världen-nu-Pirlo, lika självklart var det att tacka nej till en bäst-i-världen-imorgon-Verratti. Det billigaste valet var helt enkelt det bästa valet här och nu. För här och nu måste Juventus göra precis allt för att ta tillbaka sin plats i den absoluta toppen.

Med tiden hoppas Juventus att Pogba utvecklas till en ny Vieira och låter klubben ”glömma” att man inte var i en position som tillät att man kunde göra klart med den som inom kort är världens bäste på den där centrala mittfältspositionen.

Verratti till PSG är alltså en del av priset Juventus betalar för Calciopoli. Eller så är det priset man betalar för att man som klubb till en början gick så fel i kölvattnet på Calciopoli. Hur som helst är det ingen konst att tacka nej till Verratti, det är fullt ut logiskt att göra det.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>