Juventus vill vara … Juventus. Och lex Diego, som idag är lex Cavani.

En gång i tiden kunde Juventus göra som man ville. Familjen Agnellis Juventus kunde göra som man ville. Spelare, tränare, mellanhänder, domare, klubbdirektörer och sportadministratörer visste vem som skulle lyssnas på. Och där vid sidan om fanns politiker, affärsmän och andra för att se att mota tillbaka bollen om den försvann ut över sidlinjen mot Agnellis vilja.

Mot slutet av 80-talet var bollen på väg ut över sidlinjen. Diego Maradona hade tagit det Napoli som bara inte skulle kunna vinna någon ligatitel till ligatiteln 1987. Argentinaren var bäst i världen och påminde dessutom inte så lite om en viss Omar Sivori. Denne hade varit världens kanske bäste 30 år tidigare och var en spelare som Gianni ”L’avvocato” Agnelli, familjens överhuvud, med skräckblandad förtjusning, uppskattade väldigt mycket.

Giampiero Bonierti, den oändligt skicklige och lojale presidenten som rattade Juventus 1971-90, skred till verket. Såklart att världens bäste skulle spela för världens bästa klubb, tyckte han och gjorde klart med Maradona från Neapel till Turin. Han ville dessutom reparera det faktum att klubben varit nära att ta Maradona innan denne hamnade i Barcelona. Fel, fel, fel. Maradona till casa Agnelli var bara ett bevis på att Boniperti tappat ”det”. Det där som gjorde honom till den kanske främste av klubbdirektörer under delar två årtionden.

Maradona till Turin skulle göra varenda napolitanare vansinnig och var långt ifrån bästa sätt att få Neapel-borna att arbeta med rätt entusiasm i FIAT-fabrikerna runt om i Kampanien och sedan köpa den där FIAT:en. Maradona till Turin var en affär som skulle ha en väldigt negativ påverkan på FIAT, kronjuvelen i familjen Agnellis imperium. ”L’avvocato” Agnelli klev in och gjorde klart för allt och alla att det inte på något sätt skulle bli något av den där övergången. Visst, ett kontrakt är ett kontrakt och en överenskommelse är en överenskommelse, men inte där och då om Agnelli ville något annat.

25 år senare är Juventus på jakt efter den där positionen i den absoluta toppen man blev med i det som kallas Calciopoli. Efter att ha slirat rejält är det full fart framåt som gäller och det är bråttom. Det är snart dags att pensionera både Gianluigi Buffon och Andrea Pirlo och vem vet om succétränaren Antonio Conte har några fler växlar.

Idag är det Edinson Cavani som skall till Juventus. Eller inte. Uruguayanen är världens kanske bäste anfallare just nu och Juventus säger sig behöva en riktigt, riktigt bra anfallare. Cavani står där högst upp på den vit-svarta önskelistan och hanteringen av just den affären kommer att säga precis allt om dagens Juventus.

/Borell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>