I am Spartacus

Det är lätt att tycka om en showman. Den som stegrar över mållinjen, kränger lite extra med med kroppen eller andas med tungan hängande ur munnen. Fabian Cancellara är inte en sådan cyklist. På söndagens Flandern Runt visade han istället varför jag gillar honom – den sittande tempoökningen.

Det är vackert när överlägsenhet ser lätt ut. Ni vet som när Andrea Pirlo trippar runt på mittfältet och slår passningar som ingen annan klarar av. Det är samma sak när Fabian Cancellara leker sig fram över den förrädiska kullerstenen.

På Paterberg var det dags schweizaren med det Italiendoftande namnet att återigen visa upp den växel som ingen annan har. Kolla in klippet nedan. Peter Sagan, i den gröna dräkten, går nästan upp sida vid sida om Cancellara i början av klättringen. Sakta men säkert börjar Sagan sedan se tappa frekvens och när han väl ställer sig upp så är det kört. Cancellara ser det svaghetstecknet direkt och med rumpan kvar på sadeln så trampar han iväg. Och vinner.

Det är inte första gången tempohästen Cancellara gör ett sådant ryck. Ett favoritminne är när han på den tredje etappen av Tour de France 2007, iklädd den gula ledartröjan, bara trampar ifrån resten av cyklisterna. På asfalt. På flacken. Framför en klungspurt.

På söndag är det dags för Paris-Roubaix, a.k.a. Helvetet i norr. Även på de kullerstenarna kommer den tvåfaldige vinnaren Fabian ”Spartacus” Cancellara få leva med rollen som storfavorit. Får han en liknande uppbackning som den Spartacus här under så lär segern vara klar.

***

Det fanns en stor besvikelse på årets Flandern Runt. Redan förra året plockades Muur van Geraardsbergen bort från sträckningen och i söndags saknade jag den mer än senast – inte bara för att den brukade vara utslagsgivande. Den ikoniska klättringen kallas ofta för Kapelmuur och det gör den på grund av den kyrka som står på toppen av backen och vakar över cyklisterna. Är det någon dag man ska cykla till en kyrka så är det just på Påskdagen.

pyz0119flantdw127_600/Bernövall

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>