7 april. Kl 10:30: Drar igång och kör rakt in i helvetet

Vélodrome André Pétrieux och Vélodrome Jean Stablinski

Vélodrome André Pétrieux och Vélodrome Jean Stablinski

L’enfer du Nord. På söndag har cyklisterna 254 kilometer av totalt lidande på långa och brutala kullerstenspartier framför sig. Sen avslutas allt i en velodrom. Varför? Jo, för det var så det började.

År 1896 stod de två textilfabrikörerna Théodor Vienne och Maurice Perez med en nybyggd velodrom och behövde ett sätt att marknadsföra den på. Det resulterade i cykeltävlingen Paris-Roubaix.

Den första velodromen var gjord av trä och förstördes runt första världskriget. I krigstid kunde träplankor göra större nytta än att cyklas på. 1936 återuppstod velodromen. Den här gången i betong och med namnet Vélodrome André Pétrieux.

1943 blev belgaren Marcel Kint den första cyklisten att vinna Paris-Roubaix på Vélodrome André Pétrieux och sedan dess har varje vinnare korats inne på banan. 1950 Fausto Coppi, 2004 Magnus Bäckstedt, och förra året vann Tom Boonen för fjärde gången.

2012 byggdes en ny fin inomhusvelodrom. Döpt efter den förre storcyklisten Jean Stablinski ligger arenan precis bredvid Pétrieux-velodromen. Paris-Roubaix har dock inte flyttat med inomhus, och låt oss hoppas att den aldrig gör det.

När de nu stänger taket på fotbollsarenor i Stockholm, spelar cupmatcher i tipshallar och dödar den vackra utomhusbandyn så är det, i alla fall i min värld, viktigt att värna om de sporter som fortfarande får vara en del av naturen – och sin historia.

Som tur är går det inte att bygga en hall över 254 kilometer landsväg. Men om någon, någonstans, någonsin skulle få för sig att flytta in de sista kilometerna av Paris-Roubaix; snälla, gör inte det.

Roubaix 1911

Roubaix 1911

Magnus Bäckstedt vinner 2004

Magnus Bäckstedt vinner 2004

 Fausto Coppi vinner Paris-Roubaix 1950.

***

Det är fantastiskt med journalfilmer. Dokumentären A Sunday In Hell följer 1976 års upplaga av Paris-Roubaix, doftar av journalfilm, och är fascinerande närgången. Ett filmtips alltså.

/Bernövall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>