Dream baby dream – om Sep Vanmarckes tårar

Tåren rinner nedför den smutsiga kinden, bilden är inte på ett ledset barn som ramlat i en sandlåda, den är på Sep Vanmarcke som precis varit några få centimeter från att fullborda en dröm han haft i hela sitt liv.

Paris - Roubaix 2013

- Jag kunde inte tro det. Jag slog Tom Boonen – min stora hjälte.

Så sa Sep Vanmarcke efter att han vann Omloop het Nieuwsblad förra året. Vanmarcke är född 1988 och har, som så många andra belgare, den åtta år äldre Tom Boonen som idol. Efter Flandern Runt förra veckan twittrade han, ”Vid starten imorse sa Tom Boonen till mig att ”när det börjar gå fel så fortsätter det att gå fel”. Han hade rätt – och det gällde oss båda”.

Både Sep Vanmarcke och Tom Boonen gick i backen på Flandern Runt. För Boonen betydde det ett missat Paris-Roubaix. Vanmarcke klarade sig bättre och kom till start igår. På det största av alla klassikerlopp var han sedan obarmhärtigt nära att skriva in sig bredvid Boonen i historieböckerna.

- För varje cyklad kilometer började jag tro mer och mer på seger.

När man är en 24-årig cyklist behöver man inte känna sig stressad. Framgångarna i de stora loppen kommer sällan så tidigt i karriären. Men det är skillnad på att hoppas på vinst vid startlinjen och att ha den i sin hand 50 meter från mål. Storfavoriten Fabian Cancellara blev inte av med Vanmarcke igår. Under de avslutande kilometerna gjorde schweizaren flera försök att rycka – men inne i veldromen var duon fortfarande tillsammans.

Där, under loppets sista kilometer inne på Vélodrome André Pétrieux, hade Vanmarcke drömmen inom räckhåll. I det läget handlar det om att vara kall. Det handlar om att ha tålamod. Luften stod som still i väntan på att någon skulle ta ett initiativ. I den sista kurvan kunde Vanmarcke inte hålla sig längre.

- På slutet mumlade jag för mig själv, ”jag har en stark avslutning, jag har en stark avslutning”.

Den amerikanska filmen Breaking Away handlar om en ung kille i Indianapolis som idoliserar ett italienskt cykellag. Det finns något vackert i cykeluttrycket ”breaking away”, att bryta sig loss.  I filmen försöker den unga killen till huvudperson hitta sin dröm, när Vanmarcke igår med 200 meter kvar försökte bryta sig loss så gick han med allt han hade efter sin. 20 meter från mållinjen dök Cancellara upp på utsidan och snodde den ifrån honom.

Igår rann tårarna. Idag skrev Vanmarcke på twitter.

- Efter en kort natt och 1000 repriserade spurter i mitt huvud så förlorade jag fortfarande Paris-Roubaix igår. Jag kan inte ändra på det men alla stolta människor och snälla hälsningar får mig att se andraplatsen i ett positivare ljus.

För det är ju så. Bara för att drömmen går i kras så är den inte över. Nästa år får Sep Vanmarcke en ny chans att vinna. Och alla vi andra också.

***

Cancellara till vänster, Vanmarcke till höger.

Cancellara till vänster, Vanmarcke till höger.

/Bernövall

2 reaktion på “Dream baby dream – om Sep Vanmarckes tårar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>