Strålande sol över en karriärs skymning – om italienarna

Enrico Battaglin, Fabio Felline, Giovanni Visconti, Luca Paolini.

Vesuvius

Vesuvius

Under de fyra första dagarna av Giro d’Italia har Italien visat upp sig i sin allra finaste skrud. Det började i Neapel där helikopterbilderna panorerade över Stadio San Paolo och den väldiga Vesuvius, och fortsatte dagen efter när tajta tempodräkter och snabba hjul fick vägarna att glöda på vulkanön Ischia.

Den där vackra ytan är heller inte det enda som satt Italien i gott ljus. Hemmacyklisterna har dominerat de två senaste etapperna.

Idag, tisdag, vann den unge Enrico Battaglin före Fabio Felline och Giovanni Visconti – en italiensk trippel. Några meter bakom den trion trampade en rosaklädd Luca Paolini in i mål – och det är där historien finns.

Det engelska ordet ”twilight” är fantastiskt snyggt. Och det är där Luca Paolini befinner sig, i sin karriärs twilight, när han 36 år gammal gör debut i Giro d’Italia. Det är svårt att inte gilla det.

– Mina lag har alltid velat att jag ska köra Touren eller Vueltan. Jag är väldigt glad över chansen att få cykla Girot i år.

Paolini har cyklat professionellt sedan 2000, länge som hjälpryttare till Paolo Bettini, och under alla dessa år har han aldrig fått chansen att vara med i det loppet som borde varit hans. Förrän nu.

Att man ska ta chansen när man får den är någon slags allmän sanning, och tagit chansen har Paolini verkligen gjort.

Han attackerade sent på den tredje etappen som gick mellan Sorrento och Marina di Ascea och när försprånget till cyklisterna bakom ökade stod det klart att det skulle bli både etappvinst och rosa ledartröja.

36 år, Giro d’Italia-debut, etappvinst, maglia rosa. Få chansen. Ta den.

När han mötte pressen efteråt berättade han att den rosa tröjan var ett hållet löfte. Paolinis pappa genomgick en operation under måndagen, trots det hade deras samtal på morgonen handlat en del om etappen.

– När jag träffade honom i morse sa jag att jag skulle ha den rosa ledartröjan åt honom när han vaknade upp. Jag har hunnit prata med honom nu efteråt och allt har gått bra.

Inför den femte etappen leder Luca Paolini fortfarande Giro d’Italia. Han får gärna göra det ett tag till.

Luca Paolini och la maglia rosa.

Luca Paolini och la maglia rosa.

Sorrento, där den tredje etappen tog sin början

Enrico Battaglin, 23, vinner etapp 4

Enrico Battaglin, 23, vinner etapp 4

Stadio San Paolo

Stadio San Paolo

/Bernövall

En reaktion på “Strålande sol över en karriärs skymning – om italienarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>