WW108 – Sempre con noi

För exakt två år sedan, på Giro d’Italias tredje etapp den 9 maj 2011, tittade Wouter Weylandt bakåt på väg utför Passo del Bocco och tappade kontrollen över sin cykel, ena pedalen hakade i bergsväggen och Weylandt gick i backen för att aldrig vakna upp igen.

2011 var hans första år i Leopard Trek – men det var i Quick Step-stallet som Wouter Weylandt inledde sin professionella karriär, och det var i den tröjan han tog sin största seger då han var först över mållinjen på den tredje etappen av 2010 års Giro d’Italia.

När Girot och hela cykelvärlden idag hyllade hans minne kändes det helt rätt att det var en Omega Pharma-Quick Step-cyklist som fick sträcka armarna i luften.

Sedan dödskraschen har cykelsporten pensionerat nummer 108, som var Weylandts under Girot 2011, och det numret hade Mark Cavendish med sig upp på podiet efter segern idag.

”Cav” cyklade aldrig i samma lag som Weylandt men hade som alla andra i klungan belgaren i tankarna under dagen, och efter etappen dedikerade han segern till honom.

Cavendish vinner etapp 6, och hyllar Weylandt

Cavendish vinner etapp 6, och hyllar Weylandt

Mina egna minnen från den tredje etappen 2011 är fortfarande väldigt närvarande. Den hemska helikopterbilden på när tävlingsläkaren försöker få liv i en utslagen Weylandt är omöjlig att glömma. Bilderna från dagen efter är minst lika starka.

Den fjärde etappen genomfördes, men neutraliserades, och istället för en tävling blev den ett 216 kilometer långt farväl.

Lagen turades om att anföra klungan från starten i Genua till målet i Livorno. Längs hela sträckan pryddes vägkanterna av olika hyllningar som åskådare gjort och vid målområdet dominerade budskapet ”Livorno per Wouter” när hela Leopard Trek-stallet, och bäste vännen Tyler Farrar, förde klungan över mållinjen med armarna om varandra.

Sista kilometerna av etapp 4 2011, dagen efter dödskraschen

Wouter Weylandt lämnade efter sig sin flickvän An-Sophie. Hon födde deras dotter Alizée fyra månader efter hans bortgång.

Wouter Weylandt vinner etapp 3 av Giro d'Italia 2010

Wouter Weylandt vinner etapp 3 av Giro d’Italia 2010

Inskrivningen inför dagens etapp

Inskrivningen inför dagens etapp

04_0 /Bernövall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>