Messi ny Maradona? Aldrig!

Messi är inte längre den som kan bli den nye Maradona. Messi är inte längre den som kanske är lika bra som Maradona. Messi sägs vara lika bra eller bättre än Maradona. Och det är inte längre den yngre generationen som inte upplevt Maradona som utan förbehåll hyllar ”den nye kungen”. Det är de som med egna ögon sett Maradona och i vissa fall till och med spelat mot Maradona som står för historielösheten.

Maradona är spelaren som flyttar till ett notoriskt underpresterande Napoli och vinner en oändligt efterlängtad ligatitel. Maradona är spelaren som efter att ha vunnit den där första ligatiteln får se sin klubbledning trolla bort ligatiteln säsongen därpå. Maradona är spelaren som förstår hur fotbollsvärlden fungerar, biter ihop och för sitt Napoli till den där andra ligatiteln fast med två års fördröjning. Maradona är spelaren som på egen hand tar sitt land till VM-guld. Maradona är spelaren som når en nivå ingen annan kommer att vara i närheten av.

Maradonas uppträdande utanför planen – snorta med maffian, pricksjuta reportrar med gevär och kalla Påven för horunge – spelar uppenbarligen stor roll när fotbollsvärlden försöker få rätsida på hans gärning på planen. Messi skulle aldrig vare sig snorta, prickskjuta reportrar eller ge sig på Påven. Messi skulle aldrig komma på tanken på att göra något liknande. Men, han kommer heller aldrig att föra ett lag som aldrig vunnit något till en stor titel. Och Messi kommer heller aldrig att föra sitt Argentina till en VM-titel.

Maradona var Napoli och Maradona var Argentina. Messi är inte Barcelona och Messi är inte Argentina. Messi är bara en i startelvan, om än en mycket viktig del. Han är självklart en av världens i dag bästa spelare. Kanske är han till och med bäst. Men, man måste hålla sig till fakta när fakta finns. Messi är en ung spelare vars karriär fortfarande är i sin linda. Maradona är den främste fotbollsspelaren genom tiderna.

Att hylla Messi som lika bra eller bättre än Maradona är att befinna sig så långt offside att till och med domare Övrebö hade sett till att blåsa. Att hylla Messi som lika bra eller bättre än Maradona är att befinna sig lika långt offside som de som fick för sig att Pelé var större än Garrincha.

Maradona eller Messi? Garrincha eller Pelé? Fotbollshistoriska fakta eller fotbollshistorisk korrekthet?

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>