”Henke-effekten” lyfter Helsingborg

Henrik ”Henke” Larsson has left the building. Och det är tur det för HIF. Antingen så kunde inget växa i skuggan av ”den store” eller så var tiden precis mogen för att låta de övriga spelarna slippa ut efter att ha vistats och sugit upp det allra gottaste under tre år i ”den stores” närhet. Den allsvenska tabellen är beviset. Helsingborg leder fem poäng före närmaste konkurrent och spelar en övertygande fotboll under Conny ”Jag blev så rörd att jag grät” Karlssons ledning.

Det går att argumentera både för och emot återkomster av Gargantua-modell. Men, i vissa situationer kan en klubb bara göra en sak. Klubben bara måste ta emot en stor tidigare spelare som vänder hem och inte vill lägga skorna på hyllan. Det skall vara på det sättet. Ingen ville se Henrik ”Henke” Larsson i någon annan tröja än Helsingborgs. I alla fall inte på elitnivå. Högaborg hade såklart också gått bra. När spelaren vänder hem så skall han dessutom hyllas. Under en tid får det inte finnas några gränser för lovorden som strömmar mot ”den store”. Men, det gäller att se nyktert på situationen.

”Henke” ville hem och det vara bara för Helsingborg att öppna famnen. Karriären var slut på de stora scenerna och barn skulle växa upp i Sverige. Positiv inverkan på sponsorintäkter, ett föredömligt uppträdande på träning och ovärderligt bollplank för yngre spelare tillhör det som är bra. Alltför stort inflytande på det rent speltekniska och fokus på ”den store” som person vilket gör att andra spelare inte utvecklas som de skall är den andra sidan av myntet. Sedan tillkommer ”den stores” spelmässiga färdigheter. Framgång i en stor europeisk liga betyder såklart att den store rent spelmässigt räcker väldigt långt i Allsvenskan. En del av detta verkar på kort sikt och en del på lång sikt. Det gäller att hitta balansen.

Helsingborg hade det svårt med balansen. ”Henke” hyllades för sin professionella inställning, men fick snabbt alltför mycket att säga till om. Dåvarande tränaren Stuart Baxter gillade inte det och osäkrade sin revolver, men fick ge sig när klubbledningen ställde sig på den stores sida. Exit Baxter. Sedan blev det bara värre. Innebandyspel hit och innebandyspel dit för lagets stora stjärna är inte någon optimal uppladdning inför en ny säsong och vittnar inte om den professionella inställning som alla hade hyllat bara några månader tidigare.

Till slut insåg Helsingborgs klubbledning att ”situation Henke” hade gått för långt. ”Den store” ville ha något slags tränarjobb i klubben, men fick nej. Helsingborg skall vara glada för det. ”Henke” kom, sågs och segrade. Sedan söndrade, gnällde och lämnade han. Henrik ”Henke” Larsson has left the building …

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>