Zlatan är fotbollens Magica de Hex

Den moderna fotbollen finns inte mer. Hög press. One touch. Tålmodigt bollinnehav. Ett stort antal spelare från egna led. Den moderna fotbollens mantra. Klassisk italiensk catenaccio, tillagad av en portugisisk chef, visade med all önskvärd tydlighet att varken den moderna fotbollen, Barcelona eller Zlatan Ibrahimovic är oövervinnerliga.

Den moderna fotbollen föll tungt. Barcelona föll ännu tyngre. Ibra föll tyngst. José Mourinho sågade benen av den moderna fotbollens piedestal, där Barcelona tronar överst i den allmänna euforin av supportrar som nyvaket studsar upp och ner. ”Barcelona är bäst!” och ”Vilken fin fotboll de spelar!”

Barcas fall är extra tungt efter Busquets filmning i situationen med Motta då katalanen nyfiket kikar fram mellan fingrarna för att se om domaren svalt betet. Jag gillar filmningar. Jag älskar filmningar. De kommer alltid att vara en del av spelet och jag gillar spelet. Men, jag har ingen respekt när filmningarna utförs av dem som påstår att de inte håller på med sådant. Més que un club och sedan vattenspridarna på när gästerna firar efter att de vunnit trots den felaktiga utvisningen. Gentlemannamässigt.

Zlatans fall är übertungt. Gränsen är hårfin mellan att vilja något extremt mycket och vara så fokuserad att man når sitt mål och att vilja något för mycket. Att vilja något så mycket att det blir för mycket och gör att man missar hela stycket. Konsten är to roll with the punches och med mästarens timing läsa situationen rätt. Spelförståelse. Att hålla i bollen när det skall hållas i boll. Att kontraslå när det skall kontras. Att byta klubb när det skall bytas klubb.

Han valde Barca istället för Inter och Zlatan valde fel. Det gick inte att bli bättre än fjolårets Barcelona, bara sämre. Frågan var bara hur snabbt och hur mycket Barcas extrema formtopp skulle slipas ner. Guardiolas Barcelona hade nått sitt max. Tränare Guardiolas Barcelona hade nått sitt max redan under dennes första säsong. Zlatan var ett år för sent ute. Men, Nike var nöjda. Och Inter som fick en bättre målgörare i Eto’o och dessutom Diego Milito, en spelare som är bättre både som målgörare och lagspelare.

Zlatan är hänsynslöst medveten. Han bara skall bli världens bäste spelare. Och för att bli det måste han vinna Champions League eftersom Sverige aldrig kommer att gå tillräckligt långt i ett stort slutspel. Zlatan fixar och Zlatan trixar. Zlatan konstklackar och Zlatan berättar för alla vart han är på väg. Men, han når inte det stora målet och kommer aldrig att göra det. Precis som Magica de Hex aldrig lyckades sno åt sig den där turkronan från farbror Joakim, kommer Zlatan heller aldrig att sno åt sig CL-bucklan med den där efterföljande utnämningen till världens främste fotbollsspelare.

Det fanns stunder då det såg ut att kunna ske, men Zlatan ville för mycket och var därför inte tillräckligt avslappnad när det gällde som mest. Den viktigaste matchen i karriären slutade med en osynlig och utbytt Zlatan. Supersvensken är verklighetens Magica de Hex. Poof! Han förför med sina konster, men når inte ända fram. Poof! Vad var det nu Milans gamle demontränare Arrigo Sacchi sa om Ibra? ”Forte con i deboli, debole con i forti”. Stark mot de svaga och svag mot de starka alltså …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>