Det måste finnas hot om vedergällning

Rekordungt är inte ett problem. Inte när rekordungt innebär genialt offensivt spel av Mesut Özil (21) i luckan mellan mittfält och anfall. Inte när rekordungt innebär brådmoget ytterbacksspel av Holger Badstuber (21). Inte när rekordungt innebär stor spelförståelse från en fritt strövande Thomas Müller (20).

Istället är det de rutinerade spelarna som ställer till det för Tyskland. De rutinerade spelarna i försvarsspelet. Arne Friedrich och Per Mertesacker ställer till det för dagens Tyskland.

Mittförsvarsproblematiken är inte oväntad. Först kom Franz Beckenbauer, mannen som tog mittbacksspelet till en helt ny nivå. Sedan kom efterträdarna. Vinnarskallar som Jürgen Kohler och Klas Augenthaler var inga Beckenbauer och var heller aldrig intresserade av att vara det. Vadå oklanderlig och genial bolldistribution i kombination med ett sjysst markeringsspel? Kohler och Augenthaler fokuserade på att inte tappa sin gubbe och på att sätta sig i respekt hos motståndarna. Det gjorde helt enkelt ont.

Vem är egentligen rädd för mittlåset Friedrich-Mertesacker? Svar: Ingen. Friedrich och Mertesacker är inga vinnarskallar, bara välartade, välkammade och alltför försiktiga.

Friedrich och Mertesacker kapar inte vid behov den där motståndaren på väg igenom eller delar ut den där tjuvsmäll för att få motståndaren att lugna ner sig och inte ta för många och jobbiga initiativ. Friedrich och Mertesacker inger inte alls tillräckligt stor respekt hos motståndarna. Friedrich och Mertesacker kommer aldrig att vara riktigt, riktigt elaka även om det skulle behövas.

Det må låta primitivt att det måste finnas ett hot om vedergällning. Att det kan komma att göra riktigt, riktigt ont. Det går såklart att spela fotboll som Beckenbauer. Rent. Elegant. Vackert. Men, varken Friedrich eller Mertesacker är någon Beckenbauer. De är bara dugliga andramän i fotbollsfabriken. Forlán fruktar inte dagens tyska försvar tillräckligt mycket. Det gör inte heller Rooney, Higuain eller Eto’o.

Däremot fruktar VM:s anfallare en tufft spelande Lugano, en till synes galen Lucio och en stenhård John Terry. Och kanske också en vilt sluggande M’Bia. Avsaknaden av en förman i det tyska försvaret, någon som bestämmer och sätter sig i respekt, kommer till slut att fälla detta Tyskland.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>