Grazie Lippi!

Marcello Lippi var stor i nederlagets stund. Han tog på sig allt ansvar för fiaskot i Sydafrika. ”Om ett lag kommer till en så viktig match med skräck i benen, i huvudet och i hjärtat, då har har tränaren inte gjort sitt på varken på det psykologiska, tekniska eller det taktiska planet. Framförallt inte på det psykologiska”, förtydligade han.

Han var tvungen att vara så tydlig eftersom han tillbringat våren med att på sitt typiska sätt avfärda all kritik mot honom och hans Italien. Nej, han hade inte tagit med för många spelare från 2006. Nej, han hade visst tillräckligt med fantasi i laget. Nej, mixen mellan gammal och ung var visst den rätta. Nej, nej, nej! Lippi var säker. Tvärsäker.

Lippi hade allt att förlora när han sensommaren 2008 tog över Gli Azzurri för andra gången. Han hade tagit en paus i sin tränargärning efter Italiens VM-guld 2006 och därefter agerat som en äldre statsman under tiden som han letat efter rätt tillfälle att återinträda.

Lippi hade också allt att vinna. Efter alla framgångar såg han en utmaning i att försvara sitt guld från Berlin. Han ville upprepa Vittorio Pozzos två raka VM-guld (-34 och -38) och gå till historien som en av de största. Sedan var tanken att Viareggio-sonen skulle ta över som direttore tecnico, klubbdirektör med speltekniskt ansvar, i det Juventus han under den andra halvan av 90-talet firade så stora triumfer i. Men, Juventus skule komma att ställa till det.

Ett nytt Juventus hade fötts i efterdyningarna av calciopoli och från första stund var Lippis återinträde i klubben högaktuellt. Inför säsongen som gick lät Juventus franske klubbdirektör Blanc förbundskapten Lippi ha ett helt avgörande inflytande på laget, både spelare och tränare. In med gamle Lippi-adepten Ciro Ferrara som tränare i väntan på Lippis entré efter VM-slutspelet och in med Fabio Cannavaro (36) och Fabio Grosso (32), båda tänkta startmän för i Sydafrika. En helt oprövad tränare och spelare som haft sin topp för flera år sedan.

Chansningen höll inte. Blancs Juventus alla Lippi föll som en fura. Chansningen höll inte heller i landslaget där nuvarande och framtida Juventus-spelare hade överraskande lätt att spela till sig en plats i det Italien som nu gjort fiasko.

Cannavaro, den historiske lagkaptenen. Camoranesi, insomnad oriundi på högerkanten. Iaquinta, Lippis favoritanfallare. In i det längsta gav Lippi också chansen till redan nämnde Grosso, offensive playmakern Candreva och mittbacken Legrottaglie, bara reserv i säsongens Juventus. Det fanns dessutom Juventus-koppling till flera av de unga spelare som till slut fick åka med till VM. Bonucci är mer eller mindre klar för la vecchia signora, Marchisio är tänkt som morgondagens grundpelare i svartvitt och Criscito tar man gärna tillbaka från Genoa.

Ja, det var för många spelare med från 2006. Ja, det saknades fantasi i laget. Ja, mixen mellan gammal och ung var inte den rätta. Nu har belackarna fått sina bevis och Lippi lämnar landslagsscenen efter ett VM-guld och ett VM-fiasko. Många har gjort det där fiaskot, men väldigt få har tagit det där guldet. Grazie, Marcello Lippi! Vi syns på strandpromenaden i Viareggio eller kanske på Da Adriano, restaurangen där bakom kommunhuset …

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>