Spanien med rätt mustasch

Marcelo ”El Loco” Bielsa är en innovatör. Han vandrar omkring där i sitt fotbollslaboratorium och drömmer om den dag som han når ända fram. Inte bara delar av en match. Flera matcher i rad. Veckor. Månader.

Ända sedan Bielsa lade backskorna på hyllan vid 25 års ålder har han fortsatt att fila på det spelsystem vi under VM-slutspelet åter fått bekanta oss med. Den där bålgetingsfotbollen med ett kantspel där offensivlusta och överlappningar är tagna till en ny nivå.

2002 förfogade Bielsa över världens då bästa spelartrupp. Argentina. Men, VM-slutspelet i Japan/Sydkorea slutade i stor besvikelse. Han fick inte sin hyperoffensiva variant av Argentina att leverera när det gällde som mest. Det forsades fram längs kanterna, men det saknades tyngd i straffområdet och det gjordes för få mål.

2010 är Bielsa i farten igen. Sedan drygt två år är det han som skall se till att Chile äntligen får ut allt av sitt tekniskt mycket begåvade spelarmaterial. Och Bielsas Chile imponerar. Så mycket fart, så mycket teknik och så mycket offensivlusta! Experterna är överraskade och har svårt att klä ”den galnes” lagbygge i ord. Precis som om man aldrig förut sett något av Bielsas lag. Konstigt. Bielsas lag spelar ju alltid så … Bielsa.

Chile är ett lag klart längre ner i hierarkin än Bielsas hemland Argentina. Det gör det lättare att åstadkomma resultat när man ägnar sig åt att spela en extremt renodlad fotboll som den Bielsa spelar. Pressen är mindre i Chile än i Argentina, precis som pressen är mindre i Bielsas moderklubb Newell’s Old Boys än i någon av storklubbarna. Det är därför som Bielsa få hållas på ett helt annat sätt där nere än där uppe. Det är därför som Bielsa åstadkomma mer där nere än där uppe. Där nere kan man tänka sig ett eller några år i ett fotbollslaboratorium, man har ju inget att förlora. Där uppe har man allt att förlora.

Landslagsfotboll spelas där uppe och med skyhöga insatser. Man har allt att förlora. Våga, visst, men inte utan att säkra. Som landslagstränare har du dessutom inte möjligheten att spela samman ett laget på samma sätt. Bättre då att använda dig av en fotboll som spelas ute i klubbarna och inte bara i en eller två fotbollslaboratorium. Bättre då ett Spanien i händerna på gamla gubbar som Luis Aragonés och Vicente Del Bosque och deras konventionella fotboll, än Spanien i händerna på Pep Guardiola och hans långt drivna tiqui taca.

Pep Guardiola skulle få problem med att få laget att spela som han ville om det var han som ledde Spanien. La Roja med Guardiola vid rodret skulle gå vilse i jakten på Barcelonas ouppnåeliga sätt att spela fotboll och krasha. Bättre då mindre uppseendeväckande fotboll signerad Del Bosque. Spanien kunde inte varit i bättre händer. Eller med bättre mustasch …

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>