Mascherano och Véron ligger rätt

Den tillbakadragna innermittfältaren är den enskilt viktigaste spelaren i ett lag. Han är spelaren som får laget att fungera. Han är navet som binder samman de olika lagdelarna. Den tillbakadragna innermittfältaren är pastan som suger upp såsen.

Glöm de offensiva raiderna i djupled. De är i alla fall inte något måste. Glöm bollvinnandet. Det är inte heller något nödvändigt. Att ligga rätt är det viktigaste den tillbakadragne innermittfältaren har att göra. När det väl är gjort kan man krydda med andra egenskaper – bollvinnande, kreativ bolldistribution, skott från distans och offensiva vandringar framåt i banan. Men, det är inte nödvändigt. Att ligga rätt är större.

Ligg rätt. Se till att vara så stark att motståndaren inte kan flytta på dig och se till att vara så snabbfotad eller placeringssäker att motståndaren inte kan gå förbi dig. Ligg rätt. Få motståndaren att förstå att han inte kommer förbi. Tuff? Ja! Ful? Varför inte? Riktigt ful? Ja, ibland är det nödvändigt. Ligg rätt. Styr ut och få motståndarna att tappa tid. Ligg rätt. Se till att bollen stannar inom laget och att laget inte ödslar för mycket energi på att jaga tappade bollar. Ligg rätt. Distribuera säkert och ge laget säkerhet. Ligg rätt. Plocka upp bollar som spelas undan av motståndarna och se till att få igång egna lagets offensiva spel igen.

Argentina har världens bästa tillbakadragna innermittfältare. Landet har en uppsjö (Cambiasso, Mascherano, Véron, Ledesma …) av utmärkta volante defensivo, som de själva kallar den där enskilt viktigaste spelaren i laget. De tillbakadragna innermittfältare som också spelfördelar får tröja nummer 5 på andra sidan Atlanten (Falcão, Redondo och … Véron) och är värda ett eget kapitel. De finaste 5:orna idag? Juan ”Brujita” Véron (Estudiantes), som alltid vill ha och alltid får boll, och Cristian Ledesma (Lazio), som gjort den långa, höga och helt öppnande djupledsbollen till sin specialitet.

Förbundskapten Maradona gjort sitt val. Mascherano (Liverpool) har fått den stores förtroende i kamp med Cambiasso (Inter). Han är mer hetlevrad och inriktad på att vinna boll högre upp i banan än vad Cambiasso är. Mascherano vinner bollen aggressivt och tidigt, där Cambiasso istället avvaktar. Maradona låter gamla räven Véron ligga bredvid Mascherano och tillåter sig alltså två egentliga volante defensivo. Han har valt två volante defensivo med väldigt mycket attityd. Men, inte med för mycket attityd som Felipe Melo hos ärkerivalen Brasilien. Maradona har valt två spelare som kan hålla fortet och även dela ut en snyting, men som inte sänker sin motståndare i onödan. Kanske gör han det eftersom han vet att målvakten Romero är orutinerad på den här nivån? Kanske vet han att han förfogar över ett mittlås som inte är av allra högsta internationella klass (en svag Dimichelis bredvid Samuel)?

Mexiko i åttondelsfinal är ingen lätt motståndare för Argentina. Stenhårde och rutinerade Torrado, ständigt underskattade Barca-Márquez och United-plockade underbarnet Hernández är ingen lätt motståndare för de två tillbakadragna innermittfältare Maradona valt. Tekniska och snabba mexikaner kommer att forsa fram som en hop Speedy Gonzales, men Mascherano och Véron kommer att bestå provet.

Ligga rätt, styra ut, vinna tid och plocka bollen av motståndaren. Sedan se till att bollen stannar inom laget när det anfalls och ge laget rytm. Blodet som rinner i de allra finaste tillbakadragna innermittfältarna fortsätter att vara ljusblått. Argentinskt ljusblått.

/Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>