Guidetti är mål. Punkt slut.

För mig är det självklart att det största med Zlatan Ibrahimovic handlar om det och de som kommer efter honom. En generation svenska spelare som inspirerats av Ibra och är mer individuell och mer teknisk än tidigare generationer.

Än så länge har svensk fotboll bara skrapat på ytan, om ens det, på den där generationen. Det har sladdat in en och annan dribbel- och fartfantom på någon kant och spelgenier har legat i släptåg i luckan mellan mittfält och anfall. Vackert så, men en spelartyp har lyst med sin frånvaro. Anfallaren som bara är målskytt och inget annat.

Jag ser på John Guidetti och kan i modern tid inte påminna mig en lika naturlig svensk avslutare och målskytt. En försteanfallare som lever och andas mål och inget annat. Inget tjafs om anfallare som gör anfallskollegorna bättre. Inget tjafs om bollmottagande anfallare som ger laget möjlighet att flytta upp i banan. Inget tjafs om anfallare som arbetar hårt defensivt och är förste försvarare. Mål. Punkt slut.

Jag ser Guidetti och tankarna går till två anfallare av ypperlig klass – Salvatore Schillaci och Ian Wright. Spelare som alltid gick rakt mot mål och avslutade snabbt. Inget skyttegravskrigande där inte, utan stora gatan fram med stort självförtroende och revolvern alltid halvvägs ur hölstret.

En försteanfallare som bara är målskytt är en pusselbit som Sverige saknat sedan Gunnar Nordahl och Gunnar ”Säffle” Andersson lade skorna på hyllan i slutet av 50-talet. En målskytt där strömmen av mål är så strid att de riktigt stora är intresserade. Inte Edströms PSV Eindhoven, inte Ahlströms Olympiakos och inte Dahlins Borussia Mönchengladbach. Utan Milan, Real Madrid och Bayern München.

Det är inte självklart att svensk fotboll, med A-landslaget i spetsen, klarar av att ta emot och utveckla det som följer i kölvattnet på Ibrahimovic. Post-Zlatan-generationen kommer att ändra på sättet som Sverige spelar fotboll. Försvaret kommer inte längre att vara lika säkert som det svenska urberget, men anfallet ha tillgång till en målskytt som Guidetti. Vackert så. Kanske blir det till och med underbart så, om nu inte det där försvaret läcker för mycket.

Det är försvaret jag tvekar om, inte Guidetti. Betyg kommer inte bättre än så för en 19-årig försteanfallare som är målskytt och inget annat.

av Kristian Borell

Ursprungligen publicerad på eurosport.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>